Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Biz Her Şeyi O’ndan Öğrendik

Biz Her Şeyi O’ndan Öğrendik

Bütün bir beşeriyet yaratılış gâyesini, güzelin ulaştığı nâ mütenâhi zirveleri, son ilâhî dînin en ideal getirilerini son Peygamber Muhammed Mustafa aleyhissalâtu vesselam’dan öğrenmiştir. Tüm insanlık dünya hayâtını cennete çevirebilme yollarını, sonsuzluk âleminde ebedî mutluluğu elde edebilmenin verilerini inananlar O insanlığın övünç kaynağı Hz. Peygamber aleyhissalâtu vesselam’dan öğrenmiştir.
İnsan olmanın erdemleri, imânın gerekleri, ibâdetin rûhi boyutları, doğru itikâd, ilmin getirileri, ticâretin dürüstlük kuralları, kaza ve kadere teslimiyeti, güzel ahlâkın ehemmiyeti O’nun emsalsiz uygulamalarından öğrenilmiştir. O sallallâhu aleyhissalâtu vesselam en güzel temsîli misal idi. O, bireyden topluluğa, mevcuttan mukadderâta, yapılması elzem olandan hayır hasenâta, hayattan ölüme kadar İslâm’ın her çeşit ahkâmını, temel esaslarını en kâmil biçimde hayâtına tatbik ederek bizlere eşsiz bir yaşam ölçüsü sunmuştur.
Müslümanlar hayât yaşarken uhrevî gerçekleri unutmadan, dünya ve ukba dengesini şaşmadan, ifrat ve terfide düşmeden yaşamayı O ahlâkı en kâmil şekilde şahsında yaşayan yüce Nebi’den öğrendiler. Ebedi mutluğu kazanmanın bu dünyâdan geçtiğini, imânı aşk boyutunda yaşamayı, ibâdetleri büyük bir vecd ile ihlasla ifâ etmeyi, Cenâb-ı Hakk’a güzel kulluğu, vakar ve izzeti, itaat ve edebi, zerâfet ve nezâketi biz hep O pâk Nebi’den öğrendik. O sallallâhu aleyhissalâtu vesselam bir insanlık âbidesi idi. Başlar hürmet ve ta’zimle O’nun takdim ettiklerinin önünde eğilir, eğilmelidir.
Bizler insanlık olarak O’ndan en ince, en rakik yaşam çizgilerini öğrendik. Hayâtı en huzurlu en idrakle nasıl devam ettirebiliriz sorusunun en açık cevap misallerini O’nun eşsiz sünnetlerinde bulduk. Hz. Peygamber aleyhisselâm’ın pratik hayat uygulamaları en insânî ölçülerdi. O sallallâhu aleyhissalâu vesselam tüm insanlara en mükemmel yaşam kurallarını öğreten örnek bir eğitmendi. Dînin nasihat olduğu hakikatini, İslam olanın selâmet bulduğunu, namazın müminlerin nûru, duânın inananların silâhı mesâbesinde bulunduğunu, zekâtın İslâm’ın köprüsü, oruç tutmanın sıhhat bulmada ölçü olma gerçeğini biz O kutlu Nebi’den öğrendik. Yine temiz olmanın imân göstergesi olduğunu, hayânın imandan kaynaklandığını, sabrın imânın yarısı ölçeğinde bulunduğunu, pişmanlıkların tevbe sayıldığını, cennetin cömertler yurdu olduğunu bizler hep O nezih peygamberden öğrenmedik mi?
İnsanları aldatmanın doğru olmadığını, güler yüzlü olmanın ve güzel sözde bulunmanın sadaka olduğu gerçeğini, amellerin niyetlere göre olduğunu, insanlara faydalı olan kimsenin en hayırlı insan olduğu hakikatini, cennetin annelerin ayakları altında olduğu erdemini bizlere sunan O insanı kâmil Peygamber değil miydi? Kıyâmet günü terâziye konacak en hayırlı şeyin ‘güzel ahlak’ prensibini, ‘kolaylaştırınız zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz’ hayat düsturunu önümüze koyan hep O güzeller güzeli Peygamberimiz değil miydi?
Evet, bütün bu yaşam hakikatlerini, muhteşem hayat kâidelerini hep O’nun güzide, nezih ve eşsiz şahsiyetinden öğrendik. Hayâtı güzelleştiren tüm bu prensipler O Nebiler Nebisi’nin emsalsiz yaşam tarzıydı.
O sallallâhu aleyhissalâu vesselam’ın dünya hayâtındaki ölçüleri benzersizdi. Örneğin sâdece cömertliğindeki ihtişâmının başka bir örneği yoktu. O’na âşık bir şâir’in dediği gibi; ‘Bir gün biri Sen’i cömertlikte bulutlara benzetirse methinde hatâ etmiş olur. Çünkü bulutlar verir ağlar fakat Sen verir gülersin’ latif ifâdeler O’nu ne de güzel anlatır.O aleyhissalâtu vesselam dünya malına zerre kadar kıymet vermemiş hayattayken dünyâlık adına neyi varsa hep dağıtmıştır. ‘Cömert insan Allâh’a, cennete ve insanlara daha yakın, cehennem ateşine uzaktır. Cimri ise Allâh’a, cennete ve insanlara uzak, cehennem ateşine yakındır.’ buyurmuştur. (1)
Merhameti, muhabbeti, şefkati, yakınlarına ilgi ve alâkasıyla O sallallâhu aleyhisselam etrâfına yepyeni ufuklar açan örnek bir aile reisi olmuştur. Eşlerine, çocuklarına, torunlarına, akrabalarına olan muâmelesine bakıldığında ve O eşsiz Rasûl’ün nezih hayâtı incelendiğinde her insana rol model olacak biricik şahsiyet olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Zirâ O sallallâhu aleyhissalâu vesselam her işte en mükemmel her davranışta eşsiz bir örnek hayat yaşamıştır.
Rabbim bizleri O kâmil Nebi’nin halleriyle hallendirsin, şefaatine nâil eylesin inşaALLAH.
----------------------
1)    Tirmîzî, Birr 40

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR