Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Bir Filistin Daha Patani

Bir Filistin Daha Patani

İslam ülkeleri yazı serisi
 
Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde “Mağripte (batı) bir diken batsa bir Müslüman’ın ayağına maşrıkta (doğu) ki bunun acısını duyar” buyurmuşlardır.
Bu sebeple “Biz de bu yazımızda doğuda ezilen bir İslam ülkesini öğrenelim” diyerek bu yazıyı kaleme aldım. Bu ülkenin adı Patani’dir.
Hilafetin kaldırılmasıyla başsız kalan bu ve benzeri ülkelerin hepsi, arka planda (kendi aralarında organize olmuş) Gayri Müslim (özellikle Batılı) ülke askerlerinin işgaline uğramış ve maalesef büyük çileler çekmişler ve hala da çekmektedirler.
Patani; Coğrafi konumu itibariyle Malezya, Senegal, Endonezya ve Brunei içine alan Malay Yarımadası’nın bir parçasıdır. Güneyinde Malezya ve kuzeyinde Tayland bulunan Patani Topraklarının batısında Hint Okyanusu ve doğusunda Çin Denizi yer almaktadır.
Patani, Tayland’ın işgalinden önce 50 bin kilometre karelik bir alana sahipti. İşgalden sonra ise Patanililer 16 bin kilometre karelik bir alanda yaşamaya başladılar. Bugün Patani Halkı, Yala, Naratiwat, Stol ve Songkhla adında 4 eyaletten oluşan topraklar üzerindedirler.
Patani’nin ikliminde tropikal bölge iklimi görülmektedir. Mevsimler genellikle yağmurludur ve bölge verimli topraklara sahiptir. Tarihi ve etnik açıdan Patani’de yaşayanlar Malay Halkı’ndan sayılmaktadır ve son araştırmalara göre Patani’nin nüfusu yaklaşık 6 milyondur.
PATANİ’NİN DİNİ VE DİLİ
Nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Patani Halkı, Şafi Mezhebi’ne mensuptur. Bölgede Budist olan bir azınlık bulunmaktadır. Bu azınlık Tayland Hükümeti tarafından bölgeye yerleştirilmiştir. Bunun yanında çok sayıda Patanili Müslüman, Tayland’ın işgali ve zulümleri nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalmıştır.
Patanililer; Malezya, Endonezya, Singapur ve Brunei’den oluşan diğer Güneydoğu Asya ülkeleri gibi Malay dilini konuşmaktadır. Patani Halkı bu ülkeler ile derin tarihi bağlara sahip olmakla beraber; aynı ırktan yani “Malay” sayılmaktadırlar. Alfabeleri ise -bazı ek harfler eklemekle beraber- Arapçaya yakındır.
İslam ilk olarak Patani’ye, Arap Yarımadası’ndan güney Hindistan’a daha sonra da Malay Yarımadası’na gelen Yemenli Tüccarlar yolu ile girmiştir. Patani Halkı 15.yy.da bölgede İslam kanunlarına göre yönetilen bir devlet kurmuştur. Bu devletin ismi “Patani İslam Krallığı” dır.
PATANİ SORUNUNUN TARİHİ ARKA PLANI
Güneşin batmadığı ülke olarak adlandırılan İngiltere, yakın ve uzak doğu da birçok ülkeyi işgal etmiş onları sömürmeye başlamıştı. Ancak özellikle halkı Müslüman ülkelerin insanları, bağımsızlıkları için büyük mücadeleler yapmışlardır. Zira bura halkları, Müslümanlığın “ölürsem şehit, kalırsam gaziyim” inancıyla hareket ettikleri için başta İngilizler olmak üzere birçok müstevliyi (işgalciyi) kovarak istiklallerine kavuşmuşlardır.
İngilizlerin de Patani’yi terk etmelerinden sonra bölgeyi, Taylandlılara peşkeş (Filistin’i İsraillilere, Kıbrıs’ı Rumlara çektikleri gibi) çekmişlerdir.
İlk başlarda Patanili Müslümanların direnişi sebebi ile Budist Tayland Hükümeti’nin çabaları başarısız kaldı. Daha sonra 1786 yılında Tayland, Patani’yi tamamen işgal etti ve Patani, Tayland’a bağımlı bir bölge konumuna düştü. Fakat Patanililer asla teslim olmadılar.
Bunun yanında on binlerce Patanili Müslüman öldürüldü, Patanililerin şehirleri harap edildi, mescitleri, medreseleri ateşe verildi, malları yağmalandı kız ve kadınları Budist Taylanlı askerin tecavüzlerine uğradılar.
Tayland, İngiltere ile (danışıklı) 1909 yılında yaptığı anlaşma uyarınca Patani’nin kendisine bağlı bir bölge olduğunu ilan etti. İngiltere tıpkı Ortadoğu’da yaptığı gibi Güneydoğu Asya’da da sınırları cetvellerle çizerek arkasında sorunlu bölgeler bıraktı.
TAYLAND HÜKÜMETİ’NİN PATANİ SİYASETİ
Tayland hükümeti Patanili Müslümanların sayısını en aza indirme amacı ile bölgeye sürekli olarak Budistleri yerleştirmektedir. Tayland Hükümeti’nin baskı uyguladığı bir başka alan da eğitim ve öğretim alanındadır.
Budist Tayland Hükümeti bölgede Malay dili yerine Tayland dilini yaymaya çalışmaktadır. Patani’de yaşanan zulümler, gerek İslam Dünyası, gerekse de Batı’da pek fazla bilinmemektedir. Çünkü Tayland Hükümeti Patani’de yaşananların dışarı yansımaması için “medyaya sansür” uygulamaktadır.
Patani dış dünyadan koparılmak istenmekte, Patani’de yaşananlar dünyaya Tayland’ın bir iç sorunu olarak yansıtılmaktadır. Tayland Hükümeti bölgede Budizm’i yayma amacı ile Patani’ye budist mabetleri kurmuş, bölgedeki şehir ve kasabaların adlarını değiştirmiştir. Gözlemcilere göre de Patani Halkı büyük bir baskı altındadır ve Tayland tarafından ikinci sınıf insan muamelesine tabi tutulmaktadırlar.
PATANİ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ
Patani direnişi tarihi kökleri olan bir direniştir. Patanililer bağımsız olabilmek ve dinlerini özgürce yaşayabilmek için 2 asırdır bedel ödemektedirler. Şu anda bölgede Patani Birleşik Kurtuluş Örgütü olmak üzere birçok direniş hareketi bulunmaktadır.
Patani’deki direniş hareketleri, Siyonist İsrail rejimini ve Amerika’yı en büyük düşmanlardan biri olarak görmektedir. Çünkü Siyonist İsrail rejimi Budist Tayland Hükümeti ile sıkı ilişkiler içindedir ve Patanili Müslümanlara karşı Tayland Yönetimi’ne, askeri destek sağlamakta onları yetiştirmektedir.
Patani zulmünden birkaçını seyretmek için aşağıda ki linki tıklayabilirsiniz.
http://birgo.mynet.com/h.bilgehancihanci/yazi/patani-vahseti-tayland-zulmu--

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR