Ramazan Kural

Ramazan Kural

Üç ayların anlam ve önemi

Üç ayların anlam ve önemi

Bugün fırsatlarla dolu üç ayların başlangıcıdır. Bizler bu mübarek günlerin her zamanını en iyi şekilde istifade etmeliyiz. Yüce rabbimiz bize bu mübarek aylarda günahlarımızdan, yaptığımız yanlışlardan tövbe etmemize fırsat vermiştir. Bizlerde bu günleri en iyi şekilde geçirmemiz gerekmez mi?

Allah'u Teâlâ Peygamberimize hitaben şöyle buyuruyor.

"Habibim de ki; Eğer duanız ve ibadetiniz olmasa, Rabbiniz size ne diye değer versin..." Asırlardan beri bütün tasavvuf büyükleri üç aylara ve bu aylarda işlenen amellere çok önem vermiş. Feyizli, bereketli ve faziletli günleri kendileri için ganimet bilmişlerdir

Yüce Rabbimiz, rahmeti gereği olarak insanlardan peygamberler, mekanlar için Kâbe-i Muazzama, Mescid-i Aksa, Mescid-i Nebi gibi özel mekanlar yarattığı gibi zamanlar içinde özel zamanlar yaratmıştır. İşte bu özel zamanlardan bir bölümü de yine insanların istifadesine sunulmak üzere, sevapların kat, kat kazanılmasına vesile olacak üç aylar, yani Recep, Şaban ve Ramazan ayları bahşedilmiştir.

Hz. Muhammed (s.a.s.), üç ayları karşılarken şöyle dua etmiştir: 

“Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır.”

Recep ayı bağışlanma, Şaban ayı şefaat, Ramazan da umumi af ayı sayılmıştır.
Recep ayı tevbe, Şaban ayı salatu selam, 
Ramazan ayı ise oruç, Kuran ve Kadir Gecesi ayıdır. Recep ayı yakınlaşma, Şaban ayı vefalı olma, Ramazan ayı sadık olma ayıdır. 

Bu mübarek günlerde bolca ibadet etmeliyiz. Namaz kılma noktasında eksikliğimiz varsa bu hususla kendimizi zorlayalım. Hakkıyla kılınmış olan namaz yüce Rabbimizin bize en büyük mükâfatıdır. Kuran’ı Kerim’in mealini eğer fırsat bulursak tefsirini okuyalım. Her ayeti düşünerek bu ayetlerin kâinata sunduğu mesajı fark ederek okuyalım. Bol bol dua edelim. Kaza oruçlarımız varsa bu günlerde tutalım. Allah’ı yüce isimleriyle zikredelim.

Şeytanın insanlar için verdiği en önemli zarar bizlere kulluk görevlerimizi unuttururken, zorlandığımız nefsimize uygun helalden uzak bir hayatın kötülüklerine bulaştırmaktadır. Üç ayla kararan kalplerimizi tövbe ve istiğfarla arındırmak, sadaka ve iyiliklerle bolca sevap kazanmak, hayır işlerinde yarışmak ve ahiret hayatına hazırlanmak için bulunmaz bir fırsattır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR