A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Kul Hakkı Nedir?

Kul Hakkı Nedir?

Soru: Torunlarıma oyuncak bebek, tavşan, hayvan oyuncaklar alıyorum. Bunları eve koymayın caiz değildir deniyor. Günahtır deniyor, ne dersiniz?
Cevap: Âlimler heykel ve resimlerin haram olduğunu söylerler. Çocukların oyuncaklarına ister çamurdan, ister kumaştan, ister plastikten olsun müsaade edilmiştir. Kız çocukları anneliğe, erkek çocukları ise babalığa alışması lazım bu açıdan müsaade edilmiştir.

Soru: Kul hakkı nedir. Kul hakkından kurtulmak için, ne yapmak lazımdır?
Cevap: Kul hakkı İslam da çok önemlidir. Allah (c.c) kendine ait hakları bağışlayabilir, ancak kul haklarını bağışlamaz. Bağışlanması için, helalleşmek lazım. Helalleşeceğin kimse ölmüşse mirasçılarıyla halelleşmek lazım. Onlarda yoksa fakirlere sadaka vermen lazım.

Soru: Babam felçli yatalak hasta. Allahım benim canımı al, benim çilem ne, beni öldür diye dua ediyor. Biz kendine bunun doğru olmadığını söylüyoruz bu konuda açıklama getirir misin?
Cevap: Böyle bir istekte bulunmak dua etmek caiz değildir. Efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor. “Sizden hiç birisi sakın başına gelen bir musibetten dolayı ölümü istemesin. Ya iyilik sahibidir, ya da kötülük sahibidir. İyilikleri artabilir kötülükleri de af olabilir.” (Buhari Müslim) Fahrettin Razi şöyle anlatıyor: Kudüs’te duası makbul bir şahıs varmış. Fahrettin Razi Kudüs’e gider. O zatın hasta olduğunu söylerler evine gider, şifa diler, bir arzun var mı? der. Israr edince şunu söyler. Bağdat’ta Fahrettin Razi diye bir âlim varmış, onu görmeyi çok istiyorum der. Fahrettin Razi ağlar, o benim beni Allah (c.c) ayağına gönderdi der. Bir hafta sonra hasta şunu der. Allah (c.c) kafirler zalimler sağlıklı sıhhatli, ben ise hastayım. Ya benim canımı al, ya da sıhhat ver der isyan eder. Fahrettin Razi bunun cenazesi kılınmaz der. Fakat fitne çıkmasın diye kerhen namazını kıldırır.

Soru: Ben kadınım. Saçlarım dökük ve kocama karşı mahcup oluyorum. Saç ektirebilir miyim?
Cevap: Başkasının saçını, kendi saçınıza ektirmek caiz değildir haramdır. Kendi saçından ekiliyorsa caizdir. Erkeklerin saçını sakalını boyamak caiz değildir. Kendini gizliyor. Kına yakmak caizdir. Boya deride tabaka oluştururda su ile çözülmezse bu da caiz değildir.

Soru: Benim yaşlı anam var. Çocuklar hasta olunca kurşun döker, ocağı olduğu için çok insan geliyor. Karşılığında para da alıyor, bunu açıklar mısınız?
Cevap: Bitat’tır İslam’la bir ilgisi yoktur. Bize komşu ülkelerden gelen, İslam dışı bir adettir. Bunun tıbbi bir izahı da yoktur. Alınan para da caiz değildir.

Soru: Cin ile evlenmek caiz midir?
Cevap: Bir insan hayvanla evlenmesi caiz değildir. Buna kıyasla ayrı cinsten olan cinle evlenmesi caiz olmaz.

Soru: Salih bir kimsenin kabri başında veya büyük bir kimse gelince kurban kesmek caiz midir?
Cevap: Hiçbir kimsenin başka bir kimse için kurban kesmesi caiz değildir. Kurban bir ibadettir. İbadetse ancak Allah (c.c)’a mahsustur. Kesilen hayvanın eti haramdır.

Soru: Suda yaşayan bütün hayvanların yenmesi helaldir diyorlar, bu konuyu açıklar mısınız?
Cevap: Hanif-i mezhebine göre balık gurubunda olan, yalnız suda yaşayan hayvanlar yenir. Yenmeyenler ise su aygırı, yılan, köpek balığı, ıstakoz, midye, gibi şeyler yenmez, haramdır. Şafi mezhebine göre: Suda yaşayan tüm hayvanlar yenmesi helaldır. Hem denizde hem de karada yaşayan hayvanların yenmesi haramdır. Örnek; Kurbağa, timsah, yengeç vb.

Soru: Hacda hata ettim, ihramlıyken sakal tıraşı oldum. Orada kurban kesmedim yerine burada fakirlere kurbanın parasını dağıtsam olur mu?
Cevap: Mutlaka hayvan boğazlanması lazım, hem de Mekke de haram bölgesinde kesmek gerekir. Kevser suresinde Venhar kelimesi geçer Venhar: boğazlamak demektir. Para verirsen sadaka yerine geçer, kurban borcu kalkmaz.

Soru: İst ibra ve istinca ne demektir?
Cevap: İst ibra; küçük abdest bozduktan sonra akıntıyı kesmek akıntı kesilinceye kadar emin olununcaya kadar temizlenmeye denir. İstinca; Büyük abdestten sonra taharetlenmek güzelce temizlenmek demektir. Bunlara dikkat edilmese namaz olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR