Nazmiye Gülbaş

Nazmiye Gülbaş

Kıbrıs Zaferi'nde olağanüstü hadiseler

Kıbrıs Zaferi'nde olağanüstü hadiseler

Şanlı tarihimizde ne kadar zor şartlarda kazandığımız zaferlerimiz vardır. İnsanı hayrete düşüren, ancak yaşayanın idrak edebileceği, anlatmakla yazmakla bitmeyen, inanılması güç kahramanlık hikayeleriyle doludur geçmişimiz. Bunlardan bir tanesi de yakın tarihimize ilişkin Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrası kazandığımız zaferdir.

Diğer bir çok savaşta yaşandığı gibi Kıbrıs Zaferi'nde de tabiat kurallarına aykırı, akıllara durgunluk veren nice olaylar yaşanmıştır.

Ondan önce bir başka fevkalâde olay var ki, bize lider ne demek, erk olmak ne demek gösteriyor.

Yıl 1974 Kıbrıs'a bir harekat gündemdedir. Buna mukabil ABD ''6. Filo ile saldırırız'' diye Türkiye'yi tehdit etmektedir.

Başbakan Bülent Ecevit İngiltere'ye gider gitmez Başbakan vekili Prof. Dr. Necmettin Erbakan, devrin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar'a "harekâtı derhal başlatın" emrini vermiştir. Bu emrin hemen akabinde "ABD'nin 6. filosunun İtalya'dan Akdeniz'e açıldığı" şeklinde bir istihbarat gelmişti. Bu istihbarat ardından Erbakan henüz Esenboğa Havalimanı'nda pilotlara hitaben bir konuşma yapmıştı. Toplam 173 pilot U şeklinde sıralanmıştı ve Erbakan Hoca'nın yanında Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları bulunmaktaydı. Erbakan, 6. filonun 15 parça gemiden oluştuğunu, en büyüğünün ise Kennedy uçak gemisi olduğunu, her geminin bacasından bir pilotumuzun dalış yapacağını, Kennedy uçak gemisine ise iki pilotumuzun kamikaze pilotları gibi saldırıp saf dışı bırakacaklarını, bu nedenle 16 gönüllü pilota ihtiyaç duyulduğunu söylemiş ve gönüllülerin bir adım öne çıkmasını istemiştir. Sonra ne mi oldu? Orada bulunan toplam 173 pilotumuzun hepsi derhal üç adım öne geçti. Vatan-millet sevdalısı pilotlarımız bu tutumu karşısında Erbakan "İkinci emri bekleyin" der ve bundan 15 dakika sonra gelen ikinci istihbarat: "ABD'nin 6. filosu olduğu yerde demir attı" şeklindedir.

O dönemde inanılmaz olaylardan biri Girne Beşparmak Dağları’nda yaşanmıştır. Türk Birliğinde görevli Özel Görev Kuvvetine ait tankta Tank Komutanı Tank Üsteğmen Mahmut Şanlıtürk, mürettebatından onbaşı Gürler Erdağ, Er Abdulkadir Kurt, Er Recep Doğan Yiğit gece karanlığında dar ve namüsait, sarp-kayalıklarla dolu bir yolda ilerlemektedirler. Bırakın bir tankın belki bir insanın bile geçmesine engel bölgede giden Türk tankının sürücüsü tankı Beşparmak Dağı’nın tepesine kadar çıkartmayı başarmıştır.

Görenlerin hayrete düştüğü bu olay karşısında Birliğin komutanı, tankın sürücüsü kahraman askere;

- Evladım bu tankı buraya nasıl çıkardın? diye sorunca.

Asker;

- Komutanım, o anda gözlerimin önünde engelsiz dümdüz bir yol göründü. Rumlar kaçıyordu, ateş ede ede buraya öyle çıktım.

Komutan Mehmetçiğe emreder.

- Tankı indir.

Er cevap verir.

- O yolu görmeden nasıl indireyim komutanım. Tankımız bir ibret nişanesi olarak hâlâ dağın zirvesinde durmaktadır. 

KAHRAMAN GAZİLER

Kıbrıs'ta Türk halkına yapılan katliamın şahitlerinden biri olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sarıkamış Şube Başkanı ve Kıbrıs Gazisi Osman Gül o dönem yaşadıklarını şöyle anlatıyor: ''Kıbrıs Barış Harekatı'na 50. Piyade Alayı 1. Tabur 2. Bölük'te piyade er olarak katıldım. Girne'nin üst tarafında yapılan çıkarmada savaştım. Bizim alay bu çıkarmada 608 şehit verdi. Çok kötü ve zor günler yaşadık. Biz oraya gitmeden önce Makaryos emir vermiş demiş ki 'Öyle yapacaksınız ki Türkler adaya ayak bastığında hiç canlı Türk görmeyecek.' İşte biz oraya vardığımızda yüzlerce kişiye katliam yaparak çukurlara doldurmuşlar. O günler inşallah bir daha geri gelmez. Savaşlar hiçbir zaman tasvip edilemez ancak mecbur kalınırsa savaşa girdiğinizde galip geleceksiniz ve kanunlar çerçevesinde hareket ederek insanlara zulüm etmeyeceksiniz."

Böyle birçok olağanüstü anıları anlatan gazilerimiz var ki 40-50 derece sıcakta aç-susuz mücadele verenlere, elbiselerinin, çoraplarının çürüğünü ifade edenlere, çocuğunun, ailesinin aklına bile gelmediği tek gaye ve hedefin savaşı kazanmak olduğunu belirten gazilerimize kadar hepsine müteşekkiriz. Zaferler kolay kazanılmıyor. Fedakârlık istiyor, yürek gerekiyor, inanç istiyor...

İşte milleti millet yapan bu hallerdir. Savaşta ve barışta her zaman hakkı üstün tutan bir tutum göstermiştir şehit ve gazilerimiz. Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Türkiye kahraman gazilerine sahip çıkmalı. Kolay kazanılmadı bu zafer. Böylesi insanlarla kazanıldı Kıbrıs Zaferi. 

Kıbrıs Zaferimizin 44. yılında şehitlerimize Allah'tan rahmet kahraman Gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyoruz.

Selam ve dua ile...

Kaynak:  Forumgerçek

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nazmiye Gülbaş Arşivi
SON YAZILAR