Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Hürriyet Âşıkları

Hürriyet Âşıkları

Tarih canlanıyor yazı serisi


İnsanın başkasını ilzam etmeyen kendine ait düşünce ve inancını rahatça yaşayabileceği ortamları araması onun insanlığının bir gereğidir. Hayvanlar, yemek, içmek ve bir de şehvetlerini tatmin etmek dışında başka bir şey istemezler.
Demek ki hürriyet insanı hayvandan ayıran en önemli özelliklerden birisidir.
Bu istek yani hür olma isteği insanın sadece kendisi için olur da çevresindeki insanları kapsamazsa buna da her halde Kur’an-ı Kerimin ifadesiyle isim vermek gerekirse “Belhum Adal - Hayvandan daha aşağı” demek uygun düşer.
Sadece ben yaşayayım, ben hür olayım bütün insanlar benim kölem olsun inancını taşıyan insanlar ve bunların toplumu milletler, “Belhum Adâl” dirler. Irkçı Emperyalistler, sömürgeciler, sömürücüler gibi sıfatlarla anlatılanlar, başka insanların haklarını ve hürriyetlerini gasp ettikleri için kesinlikle insan değildirler, hayvandan daha aşağıdırlar.
Hürriyet isteği ve talebi İslam’ın vazgeçmediği ve üzerinde ısrarla durduğu önemli bir husustur. Hatta o kadar ki Müslümanlar, ne toprak kazanmak, ne hazinelere sahip olmak için ve ne de başkalarını kendi dinlerine çevirmek için değil “Cihad farzını” sadece bütün insanların hürriyetlerine kavuşması için yaparlar ve bu uğurda mallarını veririler, canlarını verirler. Ancak Allah o zaman kullarından razı olur ve onları ebedi Cennetlik yapar. O kadar ki bu farzı yani Cihadı yapmayanlar (Saf Suresi 10 – 11 ayetler) dünyada da ahrette de “elim azap – büyük ve acıklı azap” içerisinde olacakları bildirilmiştir.
BİR HÜRRİYET AŞIĞI
İslam’da, ona inanan bütün bir toplum insanların hürriyetini ister, bu uğurda mücadele verirken, başka dinlerden tek tük de olsa bazı hürriyet âşıkları çıkmakta olduklarını tarihi seyir içerisinde görmek mümkün olmaktadır.
İşte, Rachel Corrie de bu insanlardan birisidir.
Kendisi bir Hıristiyan genç kız olduğu halde İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında ki Filistinlilere ait evleri yıkarak yerini Yahudi göçmenlere evler yapılmasına tahammül edememiş, Filistin’e ve Gazze’ye gelerek bedeniyle (vücuduyla) bu barbarlığı durdurmaya teşebbüs etmişti. Ancak insana ve insanlığa en küçük bir değeri vermeyen Yahudi’nin Filistinlilere ait evleri yıkmaya gelen dozeri, onu kasıtlı olarak altına almış ve ezerek hayatına son vermişti.
16 Mart 2003’de Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin evlerini yıkmak üzere harekete geçen İsrail işgal güçlerine ait buldozerleri önüne geçerek durdurmaya çalışırken, kasıtlı olarak ezilen ve hayatını kaybeden ABD vatandaşı Rachel Corrie’nin ölüm yıldönümüdür.
Corrie’nin bu asil hareketini, “Şapka çıkarmak” tabiri ile karşılıyor ve selamlıyoruz. Katledilmesinin 7. senesinde onu saygıyla anıyoruz.
TOKAD, Tasfiye Dergisi ve Özgür Eğitim-Sen, Filistinlilerin evlerini yıkmak isteyen İsrail işgal gücü buldozerlerini durdurmaya çalışırken ezilerek öldürülen Rachel Corrie için çağrı yaptı.
TOKAD, Tasfiye Dergisi ve Özgür Eğitim-Sen adına açıklama yapan Tokat Temsilcisi Beytullah Önce, 16 Mart’ın Rachel Corrie’nin ailesi tarafından da “Vicdan Günü” olarak kabul edildiğini ve ABD’de Filistin’in özgürlüğü için çalışan sivil toplum kuruluşlarının bunu benimsediğini ifade etti.
Geçen yıl İstanbul ve Tokat’ta düzenlenen programlar vesilesiyle Rachel’ın ailesiyle iletişime geçmiş ve “vicdan günü” fikrinin yayılabileceğini ifade etmiştik. Onlar da bu yıl 16 Mart’ı “Uluslar arası Vicdan Günü” olarak ilan etmişler ve kamuoyuna Filistin ve Rachel için harekete geçme çağrısı yapmışlar. Biz de bu çağrıya iştirak ediyoruz.” dedi.
Neler yapabilirsiniz?
TOKAD, Tasfiye Dergisi ve Özgür Eğitim-Sen adına yapılan ortak duyuruda 16 Mart Vicdan Günü yaklaşırken yapılabilecekler ise şöyle sıralandı. www.habername.com sitesine girerek konu hakkında bilgi alabilirsiniz.
a) Filistin’de işgal, Gazze’de ambargo ve Kudüs’te Mescid-i Aksa’yı yıkma çalışmaları devam ediyor. Bulunduğunuz şehirlerin yerel gündemine bu sorunu taşıyabilirsiniz.
b) Hafta sonu ya da 16 Mart’ta Rachel Corrie ve Filistin için etkinlikler düzenleyebilirsiniz.
c) Eğitimciyseniz o gün Rachel’ın insani, vicdani ve ahlaki örnekliğine de zaman ayırabilirsiniz.
d) İsrail’in İstanbul’daki konsolosluğunu ve Ankara’daki büyükelçiliğini arayarak, fax çekerek 7. önce öldürülen Rachel Corrie’yi unutmadığınızı, unutturmayacağınızı söyleyebilirsiniz.
Konsolosluk Tel: (0212) 317 65 00 - Faks: (0212) 317 65 55
E-mail: [email protected]
Büyükelçilik Telefon: (0312) 459 75 00 - Faks: (0312) 459 75 55
E-mail: [email protected]
e) Neler yapılabileceğine dair yeni fikirler, projeler ortaya atabilir, uygulamaya geçebilir ve bunu kamuoyuyla paylaşabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR