A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S-1) Hocam; Benim kocam çok küfürbaz kızınca anama, babama küfrediyor. Hocalık yapan komşumuz bayan arkadaş “kızım senin nikahın kalmadı sen nasıl duruyorsun” diyor. Ne yapayım ne dersiniz?
C.1) Bir müslüman anasına babasına veya ana makamında olan kayın validesine söverse haram işlemiş ve büyük günah kazanmış olur. Ancak bu küfürden dolayı nikahına hiçbir zarar gelmez nikaha zarar verecek konular ayrıdır.

S.2) Hocam; Kocam beni zaman zaman dövüyor, ağır küfürler de yapıyor kocamın nikah tazelemesi lazım diyorlar ne dersiniz?
C.2) Evet kocanızın hiç nazik yönü yok mu? Bu yönlerini bulun onu kızdırmamaya gayret edin. Usta bir kemancı akordunu iyi yapar, hangi telden hangi sesin çıkacağını ayarlar sizde usta bir kemancı gibi akort’unuzu iyi yapmaya çalışın. Küfründen dolayı büyük günah işler ama nikah tazelemeye gerek kalmaz nikah ancak boşanma sözlerinden birini kullanırsa o zaman nikah tazelenir.

S.3) Hocam; Kafamı kurçalayan bir olay var, örneğin; Mirasta erkek 2 hisse kız 1 hisse alıyor, bu eşitsizlik olmuyor mu bu benim zihnimi çok meşgul ediyor bunu açıklar mısınız?
C.3) Miras taksimatını Allah (c.c.) Kur’an da yapıyor Kur’an salahın mükemmel kelamıdır onda eksiklik olamaz, düşünülemez tam ve mükemmeldir.
Örneğin; Ahmet isminde bir baba var bunun da bir oğlu ve bir kızı var adam ölünce mirasın 2 hissesini Hasan ismindeki oğlu alır, kızı Ayşe ise bir hisse alır kız kardeşi Ayşe babasından bir hisse aldı, Muhsin adında bir erkekle evlendi 2 hisse de kocası getirdi ne oldu 1+2=3 hisselerinde değişen bir şey var mı eşitsizlik var mı Allah’ın adaleti yerine gelir.

S.4) Hocam; Kolumda dövme var, kısa kollu gömlekle Cuma Namazı kılıyorum. Senin namazın olmaz diyorlar ne dersiniz?
C.4) İslam’da dövme yapmak yasaklanmıştır. Siz o dövmeyi çıkarmaya çalışın, çıkmıyorsa uzun kollu gömlek giyin, dövmeniz görünmesin namazlarınıza bir manisi yoktur. Sakın namazlarınızı geçirmeyin kılın.

S.5) Evde olan resim ve fotoğrafların namaza manisi var mıdır? Babamızın fotoğrafını eve koyduk bunun mahsuru nedir. Açıklar mısınız?
C.5) Eğer açıktan resim ve fotoğraf takılması uygun ve caiz olsaydı, sevgililer sevgilisi Allah Rasulü’nun resmini asardık resim olan eve Melek girmez. Kıble’ye karşı resim varsa namaz kılmak mekruh olur. Ancak kapalı yerler de, resmi muhafaza edebilirsiniz.

S.6) Hocam; Eşim benden mahkemece boşandı, üç çocuğumuz var şimdi ise pişmanlık duymuş, tekrar birleşmek istiyor. Tekrar birleşmek için ne yapmamız lazım?
C.6) Bir kadın kocasına üç talakla bağlanmıştır. Sizin bir talakınız gitmiş, yeniden dini nikah kıyarak birleşe bilirsiniz.

S.7) Hocam; Biz çayına bilardo, satranç oynuyoruz, bunlardan içilen çay ve kola caiz değildir diyorlar ne dersiniz.
C.7) Bu gibi oyunlar oynayarak çay içmek veya başka bir şey yemek caiz değildir. Bunlar şans oyunlarıdır. Satranç oyunu Hanefi, Maliki ve Hambeli Mezheplerine göre haramdır. Siz bu yolla da haram işlemiş oluyorsunuz. Ayrıca bir de vakit israfı da oluyor.

S.8) Hocam; Bankalar taşıt ve konut kredisi veriyor, düşük faizle bunu almak caizdir, diyen hocalar var ama bizim kalbimize kanaat gelmiyor, alabilir miyiz açıklar mısınız?
C.8) Veda Hutbesi’nde faizle ilgili Peygamber Efendimiz (S.A.S)’in mesajı açıktır. “Faizin azıda çoğu da haramdır” helal diyenler zaruret gibi algılıyorlar zaruretin şartları var o şartlar ortada yokken caizdir demek hiç de doğru değildir. Bütün bu krediler zaruret değil ihtiyaçtır Allah’ın şu ayeti bizleri ikaz ediyor, “kim faizi yerse Allah’a ve Rasulüu’ne karşı savaş açmış oluyor kabirlerinden de cin çarpmış gibi kalkarlar.”

S.9) Hocam; Biz ekinlerimizi sigorta ettiriyoruz, bu sigorta caiz midir ne yapmalıyız açıklar mısınız?
C.9) Bu tür sigortalar caiz değildir. Nitekim adam tarlasını gece yaktırıyor, Eksperler tespit ediyor parasını da alıyor bu hiç caiz olur mu.
 
 Dua ve Selamlar. 21.04.2011
 FACEBOOK:Ali GALİP DOĞAN A.Galip DOĞAN
MSN: [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR