A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam; Sizler Kur’an’dan bizlere şöyle tavsiye ediyorsunuz. “Allah’ın mescitlerini Allah ve Resulüne iman edenler yapar” diyorsunuz. İsim vermeyeceğim camilerimizdeki bazı hocalarımız cami temizliğine hiç bakmıyor. Neden temizlik yapmıyorsunuz desek hemen biz süpürgeci, çöpçü değiliz biz yapamayız diyorlar. Peki biz cemaat olarak zaman zaman cami temizliği hatta tuvaletleri bile temizliyoruz. Bize şart mıdır ki yapıyoruz da hocalarımız yapmıyor vaazlarınızda neden tavsiye ediyorsunuz. Lütfen bu konuda cami hocalarımızı ve cemaati uyarıcı sohbetlerinizde yer vererek,bu konuya açıklık getirir misiniz?

C.1) Evet Allah (c.c) Kur’an-ı keriminde “Allah’ın mescitlerini yine Allah ve ahiret gününe iman edenler yapar.” buyrulmaktadır. Öyleyse evvela sizlere tavsiye eden bizlerin bunları uygulaması lazım aynı zamanda imamlarımız da görevlidir. Bizlerin bunu severek yapması ve cemaatimize örnek olmamız gerekiyor. Çünkü Allah (c.c) Kur’an’da şöyle buyurur “Ey iman edenler söylüyorsunuz, tavsiye ediyorsunuz da niçin yapmıyorsunuz.” buyurarak bilhassa bizleri uyarıyor.

S.2) Hocam; mezarlar çok pahalı mermerlerden yapılıyor, üzerlerine de yazılar yazılıyor. Bunlar doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.2) Evet mezarlarımız ve evlerimiz de gösterişli fazla lüks ve masraflı olmamalıdır. Ayak ve başucuna taşlar dikilir, yazılır. Hanefi mezhebine göre bunda bir sakınca yoktur.

Şafilere göre ise kabirlere yazı yazmak mekruhtur. Evet fazla israfa, gösterişe kaçmadan mezarlar belli olsun diye baş ve ayak uçlarına yazılı taş konabilir, yapılabilir.

S.3) Hocam; Bir hoca efendi kadınlar mezar ziyareti yapamazlar haram diyor, kadınlar mezar ziyareti yapabilir mi ne dersiniz?

C.3) Cumhur ulemaya göre kadınlar kabir ziyareti yapabilirler, ancak şu hususlara dikkat etmeleri gerekir; a- Erkeklerle karışık bir vaziyette kabirde bulunamayacaklar b-Yüksek sesle konuşamaz ve okuyamazlar. Erkeklere de kadınlara daz mezar ziyareti yasaklanmıştı, sonradan serbest bırakılmıştır.

S.4) Hocam; Türbelere, mezarlara mum yakıyor, bez bağlıyorlar, dinimizde yeri var mıdır yahut nedir? Nerden geliyor, açıklar mısınız?

C.4) Bunların dinde yeri yoktur, batıldır, bidattir, bunlar komşu ülkelerin batıl inançlarından gelmiştir.

Örneğin; Ben 1984 yılında dünyanın son adası olan Fiji’ye gittim. Orada geziniyorduk, bir mezar gördüm mezar ve yanındaki ağaçlara binlerce bez ve iplik bağlamışlar uçuşuyordu, sordum bu mezarlar kimin diye. Hinduların mezarları dediler, anladım ki türbelere, mezarlara; Mum yakma, bez ve iplik bağlama işi bizlere oradan gelmektedir. İslam’da bunların yapılması caiz değildir. Ne diriye ne de ölüye bir faydası yoktur.

S.5) Hocam; Cenaze namazında eller ne zaman salınır, ayakkabılar çıkarılır mı? Bazıları çıkarıyor, bazıları da çıkarmıyor hangisi doğru açıklar mısınız?

C.5) İmam sağa selam verir, selam verdikten sonra eller salınır. Nedeni şu karşıdan gören insanlar namazda olduğuna kanaat getirsinler diye sola selam verince eller salınır eğer ortalık pisse ayakkabılar altında azıcık necaset varsa, o takdirde ayakkabılar çıkarılır, temizse çıkarılmaz.

S.6) Hacc’tan dönerken Cennet-ül bakiye uğradık, hasta bir komşum toprak istemişti, oradan toprak aldık, bende getirdim. Ancak, yanlış yapmışsın, toprağı geri gönder dediler, ne yapayım açıklar mısınız?

C.6) Oradan hurma, zem zem, tesbih ve takke gibi hediye getirirler yoksa mezarlardan toprak almak, getirmek caiz değildir. Oranın toprağı vakıftır oraya mahsustur.

S.7) Hocam; dışarıdan gelen ithal etlerden yemek caiz midir? Açıklar mısınız?

C.7) Dışarıdan gelen etler; a-Kesilmiş olarak geliyorsa acaba bu etler ne etidir? Bunlar nasıl kesilmiştir bunlara dikkat edilmelidir. Sağlam bilgiye sahip değilsek, bunlar yenmemelidir. Çünkü besmelesiz kesilen etin yenmesi caiz değildir.

b-Canlı hayvan olarak ithal ediliyorsa, bunların yedikleri yemlere, domuz mamulleri katıldığı söyleniyor nitekim bazı Avrupa ülkelerinde hayvan etlerinde olumsuz bakteriler çıktığı, bunların yenmesi için de a-Bu hayvanlar 20 gün temiz yemle beslenir, sonrasında kesilirse caizdir. b-Bu hayvanlar kasten kesilirken besmele çekilmezse yine eti yenmez.

S.8) Hocam; Bir konuda münakaşa ettik makam sahibi birisi şehre geldiğinde kurban kesiliyor, bu kesilen et yenir mi yenmez mi? Açıklar mısınız?

C.8) Allah (c.c) Kur’an-ı kerimde şöyle buyurur; “Allah (c.c) ölü etinin kanı, Allah’tan başkası adına kesilenler haramdır, yenmez. Kurban kesmek vacip bir ibadettir ibadet ise sadece Allah’a yapılır başkası adına ibadet yapılmaz.

Bir şahsın bir yere gelmesiyle kurban kesilmez ama zaman zaman kesiliyor kesenlerin niyetinin ne olduğu belli yağcılık.

S.9) Hocam; Abdestsiz ve cünüp iken secde ayetini dinlersek tilavet secdesi yapacak mıyız.? Ne zaman nasıl yapacağız açıklar mısınız?

C.9) Hanefi mezhebine göre tilavet secdesini dinleyen kimse yıkandıktan ve abdest aldıktan sonra tilavet secdesini yapacaktır. Hayız ve nifaz halinde olan kadınlar ise tilavet secdesi yapmaz çünkü onlar o haldeyken namaz kılamazlar ve namazlarını da kaza etmezler. Bu açıdan tilavet secdesini de yapamazlar.

Şafi mezhebine göre ise tilavet secdesini dinleyen abdestsiz ve cünüp bir kimse hemen abdest alır, guslederse tilavet secdesi üzerine vacip olur aradan zaman geçmişse secde etmez artık sünnet değildir.

 Dua ve Selamlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR