A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam gezmeye gidiyoruz gittiğimiz yerlerde midye ikram ediliyor. Midye, ıstakoz veya karides yenir mi açıklar mısınız?
C.1) Hanefi mezhebine göre; Balık suretinde olup sadece denizde yaşayanlar helaldir. Midye, ıstakoz veya karides gibi deniz canlılarının yenmesi haramdır. Bu mahlukların haram sayılmasının sebebi görünüş ve yenecek kısımların çirkin ve pis oluşlarındandır.
Şafi mezhebine göre ise yalnız suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan bu tür deniz ürünlerinin yenmesi helaldir.

S.2) Hocam biz Almanya’da kalıyoruz kurban parasını memleketimizdeki bir fakire para olarak verdik. Şimdi bunun tartışmasını ağabeyimler Konya’da yapmışlar. Bizim kurbanımız oldu mu olmadı mı açıklar mısınız?
C.2) Kurbanın rüknü; kurbanlık hayvanı alıp kesmek ve kan akıtmaktır. Sizin kurbanınız olmamıştır. Üzerinizden kurban vacipliği düşmemiştir. Siz yeniden kurban parasını fakirlere vermeniz lazımdır.

S.3) Hocam ben üç çocuk annesi birisiyim. Adak adadım kurban keseceğim dedim. Fakat eşim beyefendiden izin almadıkça adak kurban kesemezsin dediler. Param var beyim namaz da kılmıyor. Ne yapmam lazım açıklar mısınız?
C.3) Allah (c.c)nin emri olduğu yerde mahlukata itaat olunmaz. Böyle kaide vardır. Adak kurbanı vaciptir. Paranız varsa ki var o takdirde kurbanınızı keseceksiniz eşiniz mani olmamalıdır.

S.4) Hocam hacdan yeni geldik eşim ay halindeydi iki gün tavaf yaptı, yetkililer sakıncası yok tavaf yapabilir dediler. Bizde yaptırdık. Sonra da sizin haccınız olmadı dediler şimdi hanım ağlıyor senden oldu diyerek kınıyor. Ne yapmalıyız açıklar mısınız?
C.4) Bir kadın özel hallerinde temizleninceye kadar şunları yapamaz;
a-Namaz kılamaz b-Cinsel temasta bulunamaz. c-Oruç tutamaz d-Kur’an okuyamaz ve el süremez e-Kabeyi tavaf edemez. Mescitlere giremez. O halde Kabe’yi tavaf etmesi haramdır. Siz bu haramı işlemişsiniz ceza olarak bir deve kurban edeceksiniz. Haccınız tamamdır. Ancak bir deve kurban etmek üzerinize vacip oldu. Siz kurban parasını Mekke’ye gidenlerle gönderin orada kestirsinler.   

S.5) Hocam eşim trafik cezasından dolayı cezaevinde tutuklu, biz onun adına kurban kestirdik, kurbanımız oldu mu açıklar mısınız?
C.5) Bir kimse vekalet vermeden, haberi olmadan kurban kesilmesi caiz olmaz. Şayet beyiniz tamam benim adıma kurban kesin diye vekalet vermişse kurban olur.

S.6) Hocam oğlum askerden sağ ve salim gelirse bir deve kurban edeceğim diye adak adadım. Deve bulmak, kesmek imkanı bulunmamakta, ne yapacağım açıklar mısınız?
C.6) Deve kesmek kurban etmek üzerine vacip olmuştur. Şayet deve bulamazsan, yerine yedi koyun veya yedi keçi keseceksin kesmen şart olmuştur. Şafi mezhebine göre deve adamışsa kesecek, bulamazsa, sığır kesecek veya yedi koyun kesecektir.

S.7) Hocam kurbanda koç kestik, yumurtalarını yedik, haramdır dediler. Ne yapmamız lazım açıklar mısınız?
C.7) Kurban kesilecek hayvanın yedi organı yenmez;
a-Yumurtalarını yemek takrimen mekruhtur. b-Kanı yenmez c-Öt kesesi yenmez. d-Erkeklik ve dişilik organı yenmez. e-Derisi yenmez f- Dışkısı yenmez

S.8) Hocam arkadaşlar tırnaklarına oje dudaklarına ruj sürüyorlar. Sonrada abdest alıp namaz kılıyorlar sizin abdestiniz olmaz dedik kendileri de ulusal kanalda dinledik bir sakıncası yoktur dediler. Bu konuda açıklamanızı bekliyoruz?
C.8) Hanefi ve Şafi Mezheplerine göre cilt üzerine yapışan maddeler eğer suyla çıkmaz ise suyu da altına almazsa gusül ve abdest olmaz kılınan namaz da boşuna kılınmış olur. Öyleyse tırnaklarını oje dudaklarını ruj yapanlar öncelikle o boyaları çıkarmaları lazım çıkarmadan abdest ve gusül olmaz. Müslüman bir hanımın bu tür boyalarla boyanması uygun değildir.

S.9) Hocam vücudumda yara var akan kan dan dolayı abdestim bozulur mu açıklar mısınız?
C.9) Hanefi mezhebine göre vücuttan çıkan su cerahat kan eğer dağılır akarsa abdest bozulur dağılmazsa bozulmaz.
 Şafi mezhebine göre yaradan çıkan kan ve irin abdesti bozmaz abdeste bir manisi yoktur.

S.10) Hocam arkadaşın birisi çıplak ayağa mest veriyor senin abdestin olmaz dedik dinlemedi. Çıplak ayağa mest verilir mi. Ne deriniz açıklar mısınız?
C.10) Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre çıplak ayağa mest verilmez mestin şarları vardır. O şartlar oluşmadan çıplak ayağa mest verilmez.

Dua ve Selamlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR