A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Sayın hocam; son günlerde sokaklara kart atılıyor bunlar telefonla zinaya davet eden kartlar zinanın hükmünü ve zararlarını açıklar mısınız?
C.1) Zinanın hükmü büyük günahlardan ve haramlardandır.
Zina; Nikahsız gayri meşru birleşmeye denir. İslam ulul emre beş vazife yüklemiştir.
a) Tabiaasının (Milletinin) Neslini korumak.
b) O ülkede yaşayanların canlarını korumak.
c) Mallarını korumak.
d) Dinlerini korumak.
İslam dini nesli korumaya büyük önem verir. Kur’an’da şöyle buyurulur; “Zinaya yaklaşmayın çünkü o çok kötü bir yol, çirkin bir şeydir.” İsra-32
Peygamberimiz (S.A.V) DE ŞÖYLE BUYURUR; “Bir zani (Zinaden) zina ederken mümin olduğu halde bu fiili yapamaz. Mümin haram işlerken iman gömleği çıktığı gibi çıkar o esnada ölürse imansız gider.
Sahabelerden birisi şöyle anlatmıştır. Zinanın üçü dünyada üçü de ahirette olmak üzere altı afeti vardır.
A- DÜNYADA GÖRÜLEN AFETLERİ:
1-Rızkı daralır, rızkının bereketi gider, sıkıntıya düşer.
2- Hayır hasenattan mahrum kalır.
3-Yüzünden nur kalkar insanlar tarafından nefret edilir. Allah’ın azabını üzerine çeker.
B-AHİRETTE GELECEK ÜÇ BELE;
1-Allah’ın gazabına uğrar, kabir azabı çetin olur.
2-Hesabı çok çetin olur, Münkereyinin sualleri çetin olur.
3-Allah tarafından Cehenneme atılır.
Örnek bir hikâye; Osmanlı hâkimiyeti döneminde Bağdat’ta bir saki (Su satan) varmış bir gün birinin evine su vermeye girmiş o evin kadını ile Pazartesi günü zina etmiş, Çarşamba günü öğleden sonra buluşmak üzere ayrılmışlar. Adam evine döndüğünde hanımında bir değişiklik görmüş karısını sıkıştırmış falan kadının kocası seni sormaya geldi bıçak çekti sen olmayınca ırzıma geçti. Kimseye söyleme Çarşamba günü öğleden sonra geleceğim dedi der ve ağlar.
Adam kafasını ellerinin arasına alıp düşünür ve şöyle der; “Men dakka duka men zade fakat ziyade”
Çalma kapını çalarlar kapını, ben bu işi devam ettirir artırırsam benim karıma da aynen artırırlar diye pişman olur ama faturayı çok pahalıya öder.
Bir gün İrşad Vakfı’na 30 yaşlarında bir delikanlı soru sormaya geldi ağlıya ağlıya şunu anlattı.
Ben, komşu evli bir kadınla zina yaptım. Eşimden uzaklaştım eşimle boşanma yollarını aradım sonra
 O kadından vazgeçtim eşimle barıştım çünkü çocuklarımız vardı karımda intikam için o kadının kocasıyla zina etmiş şimdi ikimizde pişmanız ne yapacağız dedi?
Evet değerli kardeşlerim, bu gencin faturası da çok ağır olur.
Son günlerde boşanmalar hala yükseliyor sokaklar acayip oldu yukarı baksan düşeceksin aşağı baksan çökeceksin. Okulların durumu hiç iç açıcı değil 15 yaşındaki çocukları fuhşa sürükleyen çeteler var vazgeçilmezse büyük felaketlere davetiye çıkarılmış olur.

S.2) Hocam köylerde, kasabalarda kızların başı sıkma baş altta dar pantolon ağızda sigara,bunun sonu ne olacak hocam lütfen ikaz eder misiniz.
C.2) Peygamberimiz (S.A.S) kim erkeğe benzerse o melundur. Yine Efendimiz şöyle buyurur; “Öyle bir zaman gelecek ki siz onları karış karış sıbır sıbır taklid edeceksiniz hatta onlar yılan deliğine girse siz de oraya girmeye çalışacaksınız.”
Yine Efendimiz (S.A.S) buyurur; “Men teşebbehe bi kavmin fehuve minhüm” “Men teşebbehe bikavmin feseyseminni” Kim başkasına benzerse o da onlardandır. Kim başkasına benzerse bizden değildir. İşte bu kılık kıyafetteki bozulma, dinden ve peygamber (S.A.S) dan uzaklaşmadır. Şuurlu olan bir bayan böyle giyemez.

S.3) Hocam affedersiniz mahrem bir konuyu öğrenmek için soracam. Kadının adeti bittikten sonra yıkanmadan cinsel temas yapılabilir mi açıklar mısınız?
C.3) Hanefi mezhebine göre; kadının iddet süresi en son 10 gündür. Kadın kan kesildikten emin olduktan sonra yıkanmazdan evvel cinsel ilişkide bulunabilir.
Şafiye göre ise kadın iddeti bittikten sonra yıkanmadan temizlenmeden cinsel ilişkide bulunamaz yıkanması lazım aksi halde cinsel ilişkide bulunması haramdır. İmam-ı Şafi (R:A) şu ayeti delil gösterir “Onlar temizleninceye kadar yaklaşmayın.” Bakara 222
İmam-Azam ise şöyle diyor; Buradaki kastedilen temizlik hayızdan kesilmedir yoksa yıkanma değildir. Bundan dolayı da yıkanmadan cinsel ilişkide bulunulabilir. Ancak takva yönünden yıkanması daha iyidir.

S.4) Hocam, ben 5 yıllık evli bayanım ay halimde kocam bana yaklaşıyor ben haram diyorum o da sen benim nikahlı karımsın neden harammış diye beni azarlıyor. Cinsel ilişkiye giriyor bunun yaptığı doğru mudur beni zorluyor benimde günahım var mıdır. Açıklar mısınız? Belki benim durumumda olan çok kadın olabilir.
C.4) Allah (c.c) sizleri affetsin. Adetli bir kadınla cinsel ilişki haramdır. Eğer zorlamayla yaparsa erkek günahkar olur ikisi de arzu ederse her ikisi de günahkar olurlar. Benim eşim helalimdir niye haram olsun derse dinden çıkar İmanını kaybeder. Hüküm olarak eğer bu fiili adetin ilk günlerinde yaparlarsa bir dinar, ortasında yaparlarsa yarım dinar sadaka verir dinar yaklaşık 4,8 gr. altın demektir.
Allah (c.c) Bakara süresi 222 ayette şöyle buyurur; “Sana hayırlı ile cimayı sorarlar deki bu (Her iki tarafa da eziyet verici bir şeydir.) Onlar adetli iken onlardan ayrılın ve temizleninceye kadar da onlara yaklaşmayın. Buradan yasak olduğunuz görüyoruz.

S.5) Hocam, bizim bir oğlumuz oldu 4-5 saat yaşadı ölünce yıkanmadan, Namazını kılmadan gömdük ama içimize sinmedi bize bir hoca efendi yıkanmaz, namazı kılınmaz dedi ne yapmalıyız. Açıklar mısınız?
C.5) İslam hukukuna göre canlı doğan çocuk mirasa bile ortak olur ona isim konacaktı, yıkanacaktı, kefenlenecek, namazı kılınıp öyle defnedilecekti. Bu işi yanlış yapmışsınız ama yapacakta pek bir şey yok iş işten geçmiş. Ancak, üzerine cenaze namazı kılabilirsiniz

S.6) Hocam, biz köyde kalıyoruz affedersiniz, arkadaşlarım atla, eşekle birleşiyor. Ben günah yapmayın diyorum onlarsa neden günah olsun diyorlar. Bu hususta açıklama yapar mısınız.?
C.6) Hayvanla birleşmek ne surette olursa olsun haramdır. Bu hususta İcma vardır. Yani Ümmetin Alimleri birleşip haram demişlerdir çok çirkin bir iştir. Hayvana eziyet ve hayvanı zorlamaktır günahtır. Efendimiz (S.A.S) şöyle buyurur; “Sabah, akşam Allah’ın azabında bulunan dört sınıf insan vardır.1-Kadınlara benzeyen Erkeklere, 2-Erkeklere benzeyen Kadınlara 3-Hayvanlarla münasebette bulunanlara, 4-Livatacılara” Taberani Hadisi şerifte bunların acı sonuçları bildirilmektedir. İçinde Allah korkusu olan şuurlu bir mümin bu çirkin işleri yapamaz. Allah gençlerimizi islah eylesin Allah eline, beline, diline sahip olanlardan eylesin.

S.7) Hocam, ben yurt dışında kalıyorum. Gelince eşimle nikah mı tazeleyeceğiz. Açıklar mısınız?
C.7) Nikah şu durumlarda tazelenir. a) Dinden çıkıp tekrar İslam olunca, b) Bain talakla boşanma durumunda nikah tazelenir. Size gerek yok.

 Dua ve Selamlar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR