A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam Kevser süresini tercümesini okuyoruz inna agtayna biz verdik deniyor. Allah c.c. tek olduğuna göre neden biz diyor açıklar mısınız?
C.1) Evet bazı yerlerde Allah biz diyor İnnenahnu nezzelnezarkra ve inne leha le hafı zun
İnne fetahnele kefethan mubine inne enzelne hufi leyletil kadri inne ağtayna kel Kevser.
A) Burada tanzim var biz diye tanzimi, hürmeti gösteriyor özel zamir.
B) Allah c.c. nün 99 ismi var Zati sıfatı, subuti, fiili selbi sıfatları var. Bütün bunlar kastederek Allah c.c. bu zamiri kullanmıştır. En iyisini Allah c.c. ve onun Resulü bilir diyeceğiz.

S.2) Hocam ben hacca gittim umre yaptım. Beni tenkit ediyorlar oraya gideceğine fakirlere yardım et deniyor. Ne dersiniz?
C.2) Hac şartlarına haiz olan Müslümanların ömründe bir defa hac etmesi farzı ayındır. Ondan sonrakiler de nafiledir. Siz hem sadaka verin hem çevrenize yardım edin hem de nafile umre ve hac yapın. Yani hacca ve umreye gidenler hayır yapmıyorlar mı? elbette yapıyorlardır. Gitmeyen bir Müslüman ilk önce çok gidenlere tepki gösteriyor ama gidip geldikten sonra da kanaatleri değişiyor. Hac ve umre yapabilir.
Misal vermek istiyorum, calibi dikkat bir olayı nakledeyim; Birisi hacca gitmiş gelmiş, geldikten sonra Allah bir daha bana hac ve umre nasip etmesin demiş bilmem buradan ne anlıyorsunuz. Allah cümlemize hac ve umresini nasip etsin Amin.

S.3) Hocam Peygamber (S.A.S) ömründe kaç defa hac yapmıştır. Açıklar mısınız?
C.3) Peygamber (S.A.S) 1. haccını hicretten önce yaptı bu yaptıkları farz değildi, 2. haccını hicret sonrası yapmıştır ki farz kılınmıştır. Son veda haccında 63 Kurban kestirmiştir.

S.4) Hocam hangi hac daha faziletlidir. Hangi hacca niyet edelim. Ne tavsiye edersiniz?
C.4) Hanefi mezhebine göre kıran haccı daha faziletlidir. Umreli ve ihram çıkarmadan kalınır. Kurban kesilir bu hac meşekatli ve zordur.
Şafiye göre ise İfrat haccı daha faziletlidir. Temeddü haccı orta olan bir hacdır. Şayet Bayram yakınsa kıran haccına niyet edebilirsiniz. İlk gidenler eğer Bayrama 15 gün veya 10 gün varsa Temeddü haccını tavsiye edebiliriz.

S.5) Hocam babam 3 yıldır hacca yazıldı ama çıkmadı, vefat etti onun yerine birini hacca gönderebilir miyiz. Göndereceğimiz kişide ne gibi şartlar aramalıyız?
C.5) Babanızın vasiyeti varsa bu vasiyeti üzerine hac parasını ayırıp birini bedel gönderebilirsiniz. Eğer mirasçılar razı olmazlarsa aranızdan bir iki kişi üstlenip gönderirsiniz.
Vekaleten gidecek kişideki aranan vasıflar şunlardır;
1-Kendisi güvenilir, dürüst, muttaki bir kişi olmalıdır.
2-Aklı başında, akli dengesi yerinde olmalıdır.
3-Şafiye göre bedel olacak kimsenin kendi üzerine farz olan haccını yapmış olması lazım.
4-Ali Efendi fetvalarında kendisi hac yapmamış kimseyi bedel olarak hac yaptırmak caiz değildir.
5-Hanefi mezhebine göre vekil olan bir kimse hacca daha gitmemiş de olsa zaruret hallerinde bedel olarak gider ama daha önce hacca gitmiş güvenilir bir kimseyi göndermek caizdir. Daha iyi olur.
Dua ve Selamlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR