Muammer Çelik

Muammer Çelik

Ezan Ve Müezzin-II

Ezan Ve Müezzin-II

Evet davetçi; müezzin (çağırıcı) ezanı Muhammedîyi okumak, ilan etmek, çağrı yapmak durumundadır. Her Müslüman aslında iyi bir davetçi olmak zorundadır, ve her Müslüman müezzindir.

***

Ancak bu davetini gerçekleştirirken tabii ki tepkiyle karşılaşabilir. Adam davete uymak yerine günahını, suçunu ya da tembelliğini hatırlatan davetçiye kızar. Ne yapalım kızan kızar.

***

Biz bugünün dünyasında artık minarelerin de üzerinde hoparlörle, televizyon, internet ve her türlü teknik araçlarla davetimizi sağır kulaklara, hissiz kalplere duyurmak zorundayız. Sonra hiç bir insan: “Ben duymamıştım, haberim yoktu diyemez. Sesli olarak duymasa da yazılı olarak duyuruluyor. Hem de her türlü zorluğa ve sıkıntıya rağmen...

***

Zaten hiç duymamanız gerekenleri duyuyor, okumamanız gerekenleri okuyor ve bilmemeniz gerekenleri biliyorsunuz. Karşı muhalif tarafın noktasını bile kaçırmıyorsunuz. Halbuki size en çok, en çok lazım olacak olan ise kendi hata ve kusurlarınızı bilip düzeltmek olmalıdır.

***

Biz salı günü tamamlayamadığımız ezanımızı inşallah bugün tamamlayalım. Zaten dünyanın yuvarlaklığı ve bir de meridyenler arasının 4 dakika zaman dilimi ile paralel dairelerin güneşe olan eğimini (eksenini) düşünürsek dünyada hiç bir saniye aralık (boşluk) verilmeden ezan okunmaktadır.

***

(tekrar) “Allahu Ekber-Allahu Ekber= Allah en büyüktür-Allah en büyüktür. Allah’ın büyüklüğünün bir sınırı falan yoktur. Allah sonsuz büyüktür. Unutma! Sadece Allah’ın yarattığı diğer büyüklükler, diğer büyük yaratıklar yanında şu koskoca dünya bile sadece kalemin ucunu dokununca çıkan bir nokta kadardır. Başka büyüklükleri büyültüp, tapıp ilahlaştırma! Ya da çok büyük görerek; korkudan ödünü patlatıp dini-imanı terk etme!

***

La ilahe illallah=Allah'tan başka ilah yoktur. Başka ilah düşüncesini, değersiz ilahları aklından fikrinden kafandan beyninden ve kalbinden at! Bu batıl ilah düşüncesiyle İslam dairesine girme! Çünkü bu şirktir. Allah’ın asla affetmeyeceği günah ise şirktir.

***

Kim kızarsa kızsın, kim darılırsa darılsın bu ezanlar okunacak bu çağrılar yapılacaktır. “Efendim sen bunları kime söylüyorsun? :- Hiç kimseye ya da herkese söylüyorum. Belirli bir hedef kitlem yok. Ancak şuan tabii ki görünen hedef kitle Türkiye’de yaşayan Müslüman Türk vatandaşlarımız ve özellikle mahalli yayın olarak Konya’nın insanıdır, kendim dahil.

***

Kızmayın, teslim olun! Hatırlatınca sizin (uymayanların) günahınız artıyor ama hatırlatmasak ta bizim günahımız artıyor. ( Her mümin birbirinin ve diğer insanların-az da olsa- müezzinidir.) Allah’ın istediği peygamberin yaptığı ve istediği: davetçiler davet etmeli, davet edilenler de davete icabet etmeliler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Muammer Çelik Arşivi

Arefe

27 Haziran 2023 Salı 07:00
SON YAZILAR