A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Değerli okuyucularım

Değerli okuyucularım

Tv.ve Radyo canlı yayında sorulu cevaplı canlı yayın yapıyoruz. Sorulan sorulardan önemli olanlarını cevaplamaya çalışıyorum. Aşağıdaki faks ve telefona sorularınızı yöneltebilirsiniz.

S.1- Hocam ben birine zekatımı verdim. Sonra öğrendim ki adamın arabası, kiralık evleri varmış. Benim verdiğim zekat yerine geçer mi?
C.1- Siz zekat gibi önemli bir farzı işliyorsunuz. Zekat Kuranı Kerimde 26 yerde namazla birlikte 4 yerde müstakil olarak geçmektedir. Zekatı verirken araştırmamız gerekir, araştırmadan verirseniz, o verdiğiniz hayır yerine geçer. Zekat olarak sayılmaz. Zekatın iadesi gerekir.
S.2- Hocam biz zekat ayı gelince çek ve senetle vakıflara derneklere zekatımızı veriyoruz. Bu caiz midir açıklar mısınız?
C.2- Karşılığı olmayan çek ve senetlerle zekat vermek caiz olmaz. Ancak karşılığı varsa caizdir. Senet ve çek verilen müessese onu tahsis ettiği zaman zekat olur, tahsis etmediği müddetçe zekat yerine geçmez. Günümüzde bazı hayır sahipleri senet verdikleri halde gününde ödemiyor, gel git yapıyor bu da doğru değildir. Gelen insanlar incitiliyor.
S.3- Hocam biz arıcılık yapıyoruz zekatını nasıl vereceğiz. Arıdan mı, baldan mı verilecek oranı nedir açıklar mısınız?
C.3-Arıların değil balın zekatı verilecektir. Bu arazi mahsulleri gibi kabul edilmiştir. Onun için on da bir üzerinden çıkan balın zekatı verilecektir.
S.4- Hocam bir yerde alacağım var alamadım. (holdinglerde) ben o paranın zekatını verecek miyim.
C.4- Hanefi ve Şafi mezheplerine göre artmayan ve faydalanılmayan bir malın zekatı olmaz. İlerde o para ele geçerse o takdirde zekat verilir.
S.5- Hocam bizim mahallede kuran kursu yapılıyor. Benden para istediler zekat olur mu dedim olur alıyoruz dediler. Ne dersiniz ben buraya zekat verebilir miyim?
C.5- Zekatta temlik esası vardır. Yani fakirin eline verilmesi gerekiyor. Kuranda 8 sınıf insana zekat verileceği emrediliyor.
a) Fakirlere
b) Miskinlere
c) Boçlulara
d) Zekat toplayan zekat memurlarına
e) Kölelere
f) Muellefi yi kulube (kalpleri islama ısındırılmak üzere verilen kişiler)
g) Mücahitlere
h) Yolda kalmışlara zekat verilir.
Öyleyse kuran kursu cami inşaatlarına su hayrına yol yapımına zekat verilmez. Ancak hayır verilir. Eğer zekat olarak verilmiş ise verilen miktarın iadesi lazım gelir.
S.6- Hocam bakmakla yükümlü olduğumuz fakir olan dedeme ben zekatımı veriyorum. Hiçbir geliri ve bakanı yok benim verdiğim zekat yerine geçer mi açıklar mısınız?
C.6- İslam’da bakmakla yükümlü oldukları kimselere zekat verilmez. Hayır verilir. İslam’da usul ve furuga zekat vermek caiz değildir.
a) Usül-anne baba dede nine yukarıya doğru çıkar
b) Furuğ-oğul kız torun torunun torununa zekat verilmez aşağıya doğru iner siz zekat niyetiyle verdiğiniz o miktarı hayrınıza sayın verdiğiniz miktar kadar ayrıca zekat veriniz.
Kaynak İbni Abidin Fetevai Hindiye
S.7- Hocam benim birinde 5 milyar alacağım var. Mal vermiştim Şimdi bana onu zekatına sayıver hem de sevap olur diyorlar. Ne dersiniz?
C.7- Farz olan ibadette kalbi niyet şart siz verirken ona mal vermişsiniz. Ticari alışverişiniz olmuş. Alacağınıza karşılık bunu zekata mahsup edemezsiniz. Şayet etmişseniz o verdiğiniz sadaka yerine geçer. Zekat yeniden vermelisiniz. Aksi halde zekat borçlusu olursunuz.
S.8- Ben tarlamı icara verdim. Öşürü ben mi vereceğim. Eken mi verecek açıklar mısınız?
C.8- Tarlanın zekatı öşür olmaz. Tarladan kalkan mahsulün 10/1 – 20/1 öşürü verilecektir. Siz eken değilseniz öşürü eken mahsulü kaldıran verecektir. Siz paranızın üzerinden 1 yıl geçerse nisaba malik olursunuz. Zekatınızı yüzde iki buçuktan vereceksiniz.
Selam ve dualar

A.Galip Doğan
İrtibat: tel 352 42 13
05057721593

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR