Nazmiye Gülbaş

Nazmiye Gülbaş

Ayasofya'daki resimler ve ilk cuma namazı

Ayasofya'daki resimler ve ilk cuma namazı

Önümüzdeki Cuma günü 86 yıl sonra Ayasofya'da ilk cuma namaz kılınacak inşallah. ( Esasında ilk olarak Süleyman Demirel küçük Hünkar Mahfilini ibadete açtırmış ve öylece namaz kılınmaya başlanmıştı. 2012 yılında öğle ve ikindi ezanları okunmaya başlanmıştı.)

**

İstanbul fethedilince ilk cuma namazı Ayasofya'da kılınmıştır. Ayasofya Hakkın Batıla galebe çalmasının sembolü olmuş, kiliseden camiye çevrilmişti. Ayasofya Fatih Sultan Mehmet Han'ın kendi mülkiyetiydi. Fetih sonrası Ayasofya'nın tarihi dokusu korunmuş, tamir ve bakımı yapılarak güçlendirilen bu yüce mabet Sultan Fatih tarafından ümmete armağan olarak emanet edilmişti.

**

Aradan asırlar geçtikten sonra nedense kimsenin net olarak ifade edemediği bir şekilde Camii müze haline getirilmişti. Bazı tarihçiler Celal Bayar'ın anılarından yola çıkarak Ayasofya'nın müzeye çevrilmesinin Türkiye'nin İtalyan tehdidine karşı ''Balkan Paktı'' na girmek için Yunanistan'a bir jest yapmış ve böylelikle Camii müzeye çevrilmiştir diye söylerken, kimi tarihçiler ise evvela Ayasofya'nın bir kısmının müzeye çevrilmesi ile restorasyona başlanmış, bu aşamada Camii bir kararname ile ''geçici bir süre' ibadete kapatıldı'' demekteler. Yani Ayasofya Camii 1934-35'te başlayan süreçle birlikte 1947 yılında tamamen müze şeklini almıştı.

**

Hatırlanacağı gibi İsmail Kandemir isminde bir vatandaşımız Ayasofya'ının yeniden cami olarak açılması için mahkemeye başvurmuş, en son 10 Temmuz'da görülen davada Danıştay İsmail Kandemir'i haklı bularak Ayasofya'ya yeniden camii statüsü vermişti. Bu arada pek kimsenin üstünde durmadığı bir konu daha vardı. Cumhurbaşkanlığı Ayasofya savunmasında Ayasofya'nın camii değil müze olarak kalmasını istemiş. Bu mevzu belki gözden kaçtı belki de yeniden camii olacak kararı çıkınca gündeme gelmesine gerek görülmedi, kim bilir...

**

Hepimizi müthiş bir sevince boğan bu müjdeli haber arkasından da bazılarının kafasında kimi deli sorular gezinmeye başlamıştı.

**

Ayasofya'nın içinde bulunan resimlerin akıbetinin ne olacağı her kesimden insanın merak konusu olmuştu. Fatih Sultan Mehmed'in sıva ile kapattırdığı freskler, ikonalar yedi sekiz senedir titizlikle meydana çıkartılmakta... Kültür Bakanlığı Fatih'in bizzat kapattırdığı bu resimleri açmak için yoğun bir şekilde çalışmıştır.

**

İslam inancına göre resim olan yerde namaz olmaz. Hele bir de bu resimler şirk içerikli resimlerse. Diyanet İşleri Başkanlığı buna da bir formül buldu ve namaz esnasında ışıklandırma ya da perdeleme ile bunların üzerinin kapatılacağını açıkladı.

İyi de sadece namaz saatlerinde kapatılacaksa diğer zamanlarda kimse namaz kılamayacak mı?

**

Kaldı ki camii yalnızca namaz kılınan yer midir?

**

Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın ısrarla ikonaların korunacağını söylüyor. Hak Geldi Batıl Zail Oldu (İsra/81) ayeti ortadayken, batılın sembolü şirk içerikli ikonaları, fresklerin orada olması ne kadar doğrudur?

Her ne kadar Diyanet, freks ve ikonaların perde ile kapatılacağını söylese de bu hiç bir Müslümanı tatmin etmemekte, kimsenin içine sinmemektedir.

Diğer yandan Sakarya Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu freks ve ikonaların kazınması isteyerek Twitter'de şöyle bir paylaşımda bulundu: 'Camide Fahişe olur mu? Fakat, İKONLAR ortadan kaldırılmazsa Fatihin Emaneti Ayasofya, Fahişe ZOE ile Fahişenin sergilendiği Dünyadaki ilk cami olacak. Bu yönüyle emanetine saygısızlık yaptığımız Fatihin, ortadan kaldırdığı İKON yani PUTLARI koruma saçmalığına bir son verin artık.''

Görüldüğü gibi tarih profesörü ikona ve frekslere itiraz ediyor, hem de ne itiraz! Çoğu kişi de bu itiraza itiraz etti. İtiraz etme şekli doğrudur, yanlıştır bu kendisini bağlar...

Bizim merak ettiğimiz ilahiyatçılar, medrese hocaları bu konuda niçin bu kadar sessizler?..

Hasıl-ı kelam Ayasofya'yı aslına çeviren kararı veren başta Danıştay'a, Merhum Erbakan Hoca ve 50 yıldır Ayasofya'yı gündemde tutan, her 29 Mayıs'ta bahçesinde sabah namazları kılan Milli Görüş gençliğinin yüz akı AGD-MGV'ye, Sayın Cumhurbaşkanımıza, muhalefet partilerine, dua ve desteğini hiç eksik etmeyen her siyasi görüşten halkımıza şükranlarımızı sunarız.

Bu arada ilk cuma namazının VİP şeklinde olacağı söylentileri ortalıkta dolaşmaktadır. Umarız bu bir söylentiden ibarettir, doğru değildir.

Bu vesile ile Ayasofya'nın açılması hayırlara vesile olsun. Ümmet-i Muhammed'in içindeki ayrılıkları bitirsin, ülfetle birlikte kardeşliğe doğru yol bulsun.

Selam ve dua ile...

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nazmiye Gülbaş Arşivi
SON YAZILAR