Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Yuvalarınızı Sağlam Kurun

Yuvalarınızı Sağlam Kurun

Evlenecek gençlere öğütler (2)
Anadolu’muzda uzun yıllar her konuda tecrübe edilmiş ve geliştirmiş konuların sözleri,  "ATASÖZÜ" olarak ifade edilmiştir.
Evlenerek yuva kurmak, eşlerin birbirlerine uyumlu olmasını gerektirir. Nice büyük masraflar dökülerek kurulan yuvalar uzun ömürlü olmalı ve eşler, “…bir yastıkta kocamalıdır” lar.
Atalarımız, eşlerin birbirlerine uyumlu olmasını; "Tencere yuvarlanıp kapağını bulmazsa kaynamaz" sözüyle ifade etmişlerdir.
Her insanın doğru – yanlış bir inancı vardır. Evlenme sırasında eşler birbirlerinin mal, mülk, meslek, yaş, boy ve kilolarına bakar da “inançlarına” bakmazlarsa, yuva kurulduktan sonra bu inanç (dünya görüşü) farklılığından dolayı yuvalar yıkılabilmektedir.
İnsanlar, inançları ve inançlarının yaşayışlarına yansıması açısından kabaca üçe ayrılabilir.
Hiç birinin inancına karışmadan söylersek, bunlar;
1- Muhafazakâr (mütedeyyin) insanlar,
2- Liberal demokratlar,
3- Sosyal Demokratlardır.
Bu kabaca tasniften sonra bile birbirleri ile evlenmesi istenenler, “evlenmeye…” kendileri rıza göstermeli ve karar vermelidirler.
Peygamberimiz; “Bakire kızın rızası, susmasıdır” buyurmuştur.
Bütün hassasiyetlere rağmen eşler arasında çıkabilecek uyumsuzluk ve huzursuzluklara her iki taraf da sabırla yaklaşmalı, her biri eşinin de bir insan olduğunu, hata ve kusuru olabileceğini bilmelidir.
Unutulmamalıdır ki; “Bir talak (boşanma) olursa, Arş titrer” buyuran Peygamberimiz, evlenmeyi teşvik ettiği halde boşanmayı asla tasvip etmemiştir (uygun görmemiştir).
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR