Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Yeni Numune Hastahanesi (!) ve Siyaset

Yeni Numune Hastahanesi (!) ve Siyaset

Gezi turunu ileriye alarak, günler önce de olsa bendenizin yazı günlerine göre tazelik yanında güncelliğini koruyan bir habere değinmek isterim.
Konyalılar çoğunlukta olmakla beraber Konya dışında olanların Yerel Medya olanakları ile öğrenmiş oldukları gibi…
Konya Numune Hastahanesi’nde yepyeni bir değişim olacağı ve beş yıldızlı otel düsturunda Tıp’ın hizmetleri sunulacağı Konya AK Partisi Milletvekillerince duyuruldu.
Tabii bendenizde ancak bu yolla öğrenmiş oldum. Daha evveli toplantılara davet edilirken bu toplantılar da yaptığım yararlı bilhassa Devlet yolları ve Konya meseleleri üzerindeki yarı tenkitli cevap isteklerim her halde pek memnun etmemiş olabilecek ki!
Son zamanlarda devam edildiği gibi açıklama toplantısına da davet edilemediğim için doğrudan öğrenememiş oldum.
Tabii ev sahiplerinin kanaatleri ile ilgili olabilen bu düşünüşü de saygı ile karşılarım.
***
Konuya girerken önce bir tarihî özet vereyim derim.
Selçuklu Devleti zamanında Alâeddin Tepesi altı eski Adliye Sarayı şimdi otobüs parkı olan yer civarında olan ve tıp hizmeti yanında öğrenimde verdiği vurgulanan binanın yeksan olması sonucu…
Konya’nın ilk defa halk yardımları ile hastahaneye kavuşması zamanın Konya Valisi Muhittin Paşa tarafından bu günkü hastane karşısı şimdi oto park olan küçük bir binada açılmasıyla başlamış.
Açılışı ile Anadolulu hastaların buraya gelmeye başlaması karşısında yeni bir hastane yapımı düşünülerek…
Halen mevcut A Blok dediğimiz hastane binasının temeli 1915 yılında “Konya Gureba Hastahanesi” olarak yapılmış olup bu günlere kadar ilave binalar ile hizmet vermeye devam ederken sırası ile “Konya Devlet Hastahanesi” ve son olarak “Konya Numune Hastahanesi” adını almış olmakta.
***
Bu arada bir hususa değinmek ve özür beyan etmek isterim.
Aslında asıl “Hastahane, Eczahane” olarak vurgulandığı bu kelimeler yıllardır halk telaffuzu olarak kısaltılan “Hastane, Eczane” söylenmesi dikkate alınmış ola ki. Yakın zamana kadar resmî yazılarda Hatta levhalarda “hane” yani “bina” deyimi ifadesi olan “ha” harfleri kaldırılarak kullanılmakta. Öyle ki, ben yazarken bilgisayar bile ikaz etmekte ama bendeniz esas kelimeyi yazmakta devamdayım. Yanlışım varsa özür dilerim.
***
 Evet, Bu tarihî tıp hizmeti veren hastahanemiz de büyük değişiklik olacağı müjdelenmekte.
A Blok’un haricinde ki yerler yerle yeksan edilerek yeni bir yapılaşmaya gidişini. Milletvekillerimize göre yeni(!) el atılmış havası içinde öğrenmekte ve güzel gelişimden tabiî ki memnun olmaktayız.
Ünlem işareti manasını sonraya bırakıp gelin anlatımı izleyemeyenler için yeni diğerleri için bir kez daha öğrenmiş olalım.
“AK Parti Konya Milletvekilleri Sami Güçlü, Harun Tüfekçi, Orhan Erdem, Hüsnü Tuna ve Ayşe Türkmenoğlu ile Numune Hastahanesi Başhekimi Prof. Dr. Osman Yılmaz\'ın katıldığı Hekimler Evi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Milletvekilleri adına konuşan AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü…”
“…\'Sağlık Bakanlığı\'nın hedefleri arasında devlet hastahanelerinde 1 ya da 2 kişilik oda hedefi varken Konya Numune Hastahanesi\'nde 3 ya da 4 kişilik koğuş tipi odalar yer almakta. Mevcut fiziki yapı, banyo ve tuvalet gibi eklemeler yapmaya müsait değil. Ayrıca hastahane çevresinde ciddi bir trafik ve park sorunu yaşanıyor. Şu anki hastahane sel baskınlarına karşı korunaksız ve depreme karşı da dayanıksız (demek yeni anlaşılabilinmiş!). Bu nedenle Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında Konya Numune Hastahanesi belirlenen hedefler ve kriterler doğrultusunda yeniden projelendirildi ve her açıdan günümüzün el verdiği şekilde tarihi binaların restore edileceği. Mevcut hastahane alanı içinde 9 ayrı binanın kaldırılıp, yerine modern bir hastahane yapılacağı. Yeni hastahanenin tamamlanan yapım projesinin Eylül ayında ihaleye çıkılacağı. İhale aşamasından sonra binaların yapımı sırasında sağlık hizmetlerinin aksatılmaması için her türlü tedbirin düşünüldüğü. İnşaat alanı ile hizmet vermeye devam eden birimler arasına hat çekilerek hizmetlerin aksaması önleneceği. Yüzde 40’lık bölümünün 2 yıl, geri kalan bölümün ise 2-3 yıl arasında bitirilmesini böylece son teknoloji kullanılarak örnek bir hastane şeklinde yapılması hedefimiz” denilmekte.
***
Güzel duygular içinde sağlık hizmeti bakımından onurlanacağımız bir haber.
Ancak bazı irdelemelerim olacak. Bu irdemelerim konunun kendisine aktarıldığı ve vazifesi dolayısıyla da çaba göstermiş olabileceği muhterem ve çalışkan eski Bakanımız Sami Güçlü Beyefendi ile şahsen ilgili değil.
Konudaki oluşumlar üzerinde olanlar ve bendenizin düşündüklerini serdetmek isterim.
***
Dört yıl evveline yakındı. Hastahanede olduğum bir sırada çok muhterem dostum Opr. Dr. arkadaşımla sohbet ederken “Bak sana ne anlatacağım. Bunlar üzerinde gazeteci olarak durmalısınız” demişti.
Projeleri de göstererek anlattığı konu yukarıda anlatılanların çok yaklaşımı idi. Yani Hastahane A Blok’u haricinde yenilenecek yeni binalarla çok geniş hizmet verilecek demekte idi. İlaveten “Ne yazık ki siyasetçilerin bazı düşünceleri buna engel olmakta. Bura yerine Karatay ilçesi içinde bir yere yapılmasının uygun olacağı belirtiliyor. Emekler havada kalacak galiba…” demişti.
O günlerde cep telefonumu kaydedip arayacağım diyen vekillerimizle görüşme imkânım olamamıştı (!) ama Karatay Belediye Başkanına ve Hastahanenin atılım içinde olan Başhekimi Sayın Opr. Dr. Rıza Sarıbabıçcı ile görüşmemde olay doğrulanmıştı.
Ve nitekim bu günlere kadar kalan proje yeni başlayan Başhekim Sayın Prof. Dr. Osman Yılmaz’ı tebrik etme ziyaretimde (bir yıla yaklaşıyor) “Programlarınızda neler var?” soruma “En büyük emelimiz Hastahaneyi yenileme ve Modern yapma…” diye anlatmıştı.
***
Bunları ilerde daha teferruatlı bilgilerle veririm düşüncesiyle yazamamıştım.
Şimdi haberi öğrenince bir düşüncedir aldı ve düşündüklerimi sizlere de duyurmak istedim.
 Tabii yanlış yanında doğru bulanlarda olacak. Hepsine saygım var. Ancak bir daha böyle şeylerin tekerrür etmesi için bilhassa siyasetçilerimizin ilgilenmesi yerinde olur görüşündeyim,
Dört yıl kadar evvel mani olunmasının asıl sebebinin bazı kimselerin siyasilere de yansıtmaları ile Numune Hastahanesi’nin yerine yenisi değil buranın ticari merkez binaları ile donatılması fikri olduğu anlaşılmakta ve siyasilerden ilgilenenlerinde böylece projeyi durdurmuş oldukları anlaşılıyordu.
Başkaca gecikmenin bir manası bulunamazdı ama bunu sanki yeni projelendirilmiş demenin de bir gereği yoktu derim.
Böyle işlemler her dairede olduğu gibi siyasilerden evvel bürokratlarca hazırlanmakta, sonrada siyasiler üzerine alıvermekte. Hâlbuki bu haber bir Hükümet çalışması olduğuna göre Milletvekilleri değil de onların yanında Vali’nin açıklaması bence Devlet geleneği olurdu.
Yinede nasıl olmuşsa ticaret merkezi yapımından kurtaranlara teşekkür etmeyi vazife bilirken…
 Yapımının Beyhekim Bölge Hastanesi, Hızlı tren ve Devlet yolları gibi yıllarca sürüncemede kalmamasına temenni etmekteyim!
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR