Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Türkiye'de Petrol Araması Yabancılara Teslim Edilmiştir

Türkiye'de Petrol Araması Yabancılara Teslim Edilmiştir

Türkiye’de 1992 verilerine göre 4’ü yerli 26’sı yabancı olmak üzere toplam
30 şirket, 18 bölgede aldıkları 385 arama ruhsatı ile toplam 150 bin 269 kilometrelik alanda petrol araması yapmaktadırlar. Petrol aramaları Hatay’dan Van’a kadar Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaşmıştır.
Türkiye’de petrol aramasını yapan yerli firmalar TPAO, Pet Holding’e bağlı PET-MA ve Petroil Polmak’tır. Yabancı firmalar ABD, Hollanda, Finlandiya, Kanada ve İngiliz sermayeli olup, ABD sermayeli Huffco Turkey İnc, Thrace Basin, Chevron, J.F.P. Internetional, Grynberg, Gnr International Turkey Corp, Hunt Inter, Pet. Corp, Texaco Pertoleum, Kanada sermayeli Terrenex Ventures Inv. Tur-Kan, Finlandiya sermayeli Nesfa Oy, İsviçre sermayeli Trans Mediterrancan Oil Company, Kanal Adaları sermayeli Tuskar, İngiltere sermayeli Anglo Scandinavian Pet. dikkat çekmektedir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU’DAKİ PETROL ALANLARI
Petrol aramalarının yoğunlaştığı yerler Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt, Batman, Şırnak, Hakkari ve Van’ı içeren 9,10,11,12 ve 13 Bölgeler olarak göze çarpıyor.
Trakya’yı içeren 1. Bölge, Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren 16. Bölge, Tuz Gölü dahil Konya’yı içeren 15 Bölge aramaların yoğunlaştığı diğer yerler arasında bulunuyor.
Yapılan araştırmalara göre; Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de adeta bir petrol denizi var. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin üçgeninde çok zengin petrol yatakları olduğu ortaya konmuştur.

DENİZLERDE DE PETROL VAR
Türkiye’nin Karadeniz ve Akdeniz karasularında petrol olması çok uluslu petrol şirketlerini harekete geçirmiştir. Petrol araması yapmak üzere beş yabancı firma başvuruda bulunmuştur.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Karadeniz’de “derindeniz” petrol araması yapmak üzere Brezilya Petrobras Petrol Şirketi ile anlaşmaya varılmıştır. Brezilya’nin millî petrol şirketi, Petrobras şirketi uluslararası Direktörü Nestor Cuna Cervero, Karadeniz’de çok zengin petrol ve doğal gaz rezervleri bulunduğunu söylemiştir.
Karadeniz ve Akdeniz kıta sağanlığında ham petrol aramak için başvuran firmalar şunlardır:
1) Chevron International Ltd.
2) Amercan International Petroleum Coporation
3) Mobil Exploration Medittleraneaning.
4) Texaco İng. Investments Ing.
5) Petrobras Petrol Şirketi (Brezilya)
6) Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)

EGE DENİZİ’NDE PETROL ALANLAR VE PAYLAŞIM PLÂNLARI
Ege Denizi’nin özellikle Batı Anadolu sahilleri boyunca Türk Karasuları’nda zengin petrol yatakları bulunmaktadır.
Uluslar arası petrol kartelleri, Ege’deki On iki Ada’nın, Avrupa sınırları içine alınması için Yunanistan’ın aracı olmasını isterlerken, bu yolda çok gizli plânlar peşindedirler.
Amerika ve Kanada petrol konsorsiyumları tarafından 1973’de hazırlanan haritada Ege’deki petrol yatakları ayrıntılarıyla gösterilmiştir. Haritaya göre, Türk sahillerindeki petrol yatakları, Saroz Körfezi’nin bulunduğu bölge, Semendirek Adası’nın çevresi, Gökçeada bölgesi, Midilli Adası’nın Edremit Körfezi yönü, Sakız Adası’nın Çeşme ile olan ara bölgesi, Sisam Adası’nın Çeşme ile olan ara bölgesi, Sisam Adası’nın Kuşadası bölümü ve Rodos Adası’nın güney bölgesinde bulunuyor.
Yunanistan’ın, Ege’de karasularının 12 mile çıkarması halinde, Sakız Adası’nın güneydoğusunda, İstanköy, Midilli, Rodos bölgelerinde, Limni çevresinde, Semendirek’in doğusundaki bölgede, Midilli Adası’nın kuzeyinde sondaj çalışmalarını yapmayı hedefliyor. Atina, Batılı bazı petrol şirketlerine Ege’de “ihtilaflı bölgelerde” petrol arama yapmaları için ruhsat vermiştir. (Zaman, 2.4.1996)
Ege Denizi’ndeki petrol olan yerleri gösteren haritada; “Ege Denizi’nde Sakız Adası-Türkiye ve Kıbrıs-Türkiye arasında verimli yatakların bulunduğu, çanakların (petrol yatakları) en önemli ve verimli noktalarının Türk karasularında olduğu” belirtilmiştir.
Artık uydu teknolojisi ile dünya üzerinde keşfedilmeyen çok az şey kaldı. Dünyanın etrafında dolaşan uydulardan çekilen resimlerle dünyanın neresinde petrol olduğu açık bir biçimde gözükmektedir. Uydu çekimleri sonucu Ege Denizi’nde de petrol olduğu ortaya çıkmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR