Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Türkiye Petrol Denizi Üzerinde

Türkiye Petrol Denizi Üzerinde

Türkiye’de ilk petrol, Batman’ın Raman Dağı’nda bulunmuştur. İlk petrol kuyusu 1948’de hizmete açılmıştır. Bugün gravitesi düşük petrol çıkarılan 400’ü aşkın kuyu vardır. İlk olarak 1953 yılında Tüpraş Batman Rafinerisi hizmete girmiştir.
1990 yılı Ekim ayında yayınlanan Amerikan ve Sovyet uzay raporlarına göre Türkiye petrol denizi üzerinde olan bir ülke olarak belirtilmiştir. TPAO Genel Müdürlüğü görevinde bulunan ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı da yapan Dr. İhsan Topaloğlu, 9 Aralık 2004 tarihinde yaptığı açıklamada “Türkiye bir petrol denizinin üstünde” demiştir. Hatta Türkiye’nin bir petrol okyanusu üzerinde olduğunu söyleyenler bile vardır.  Türkiye’de 20 yıl Shell Petrol Şirketi’nin Genel Müdürlüğü’nü yapan Anthony Hages, “Petrol ile ilgilenen ABD şirketleri bilirler ki Türkiye petrol okyanusu üzerinde oturmaktadır” demiştir.
Yıllardır, Türkiye’nin petrol zenginlikleri hep gizlendi. Körfez Krizi’nden sonra dev petrol şirketleri Türk petrolü ile yakından ilgilenmeye başladılar. Batılı petrol şirketlerinden Exon, Mobil, Shell ve Esso, Türkiye’de petrol sondajları için girişimlere başlamışlardır.
Amerikan Uzay Araştırma Merkezi (NASA) raporunda “Türkiye petrol denizi üzerinde yüzen, petrol fakiri bir ülke” denilirken, Rusya Başbakan Yardımcılarından Voronin de “Uzay çalışmaları, uzaydan çekilen yeraltı haritaları, Türkiye’nin petrol zengini olduğunu ortaya koydu” demiştir.
NASA Raporunda “Türkiye’nin petrol denizi üzerinde yüzen petrol fakiri bir ülke olduğu” vurgulanıp, Karadeniz, Van Gölü çevresi, Tuz Gölü ve çevresi, Güneydoğu Anadolu, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Siirt ve Hakkâri yörelerinde bulunan zengin petrol yataklarına dikkat çekilmiştir.
Bugüne kadar petrol 4-5 bin metre derinliktedir denilerek, Türkiye ilgi odağı olmaktan gizlenmiştir. Halbuki Ergani’de 2500 metrede zengin petrol yatakları bulunmuştur.
TÜRKİYE’DE İSTENDİĞİ ZAMAN ÇIKARTILABİLECEK PETROL VAR
Türkiye’de arayan ve çıkarma niyetinde olan şirketler için petrolün bol olduğu belgelerle ortaya konmuştur.
1989 yılı Mayıs ayında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yapılan aramalarda bol petrol olduğu görülmüştür. TPAO’nun Karakaş arama bölgesinde yer alan Kahta’da açılan kuyulardan 2500 metreden petrol fışkırmıştır. 31 graviteli (çok kaliteli) petrolün günlük üretimi 9500 varildir.
Adıyaman Kahta ilçesine 8 km uzaklıktaki Karakuş sahasında bulunan kaliteli petrol yataklarında yapılan ilk değerlendirmelere göre üretilebilir rezervin 100 milyon varilin üzerinde olduğu açıklanmıştır.
1989 yılı Aralık ayında Adıyaman’ın Kahta ilçesi yakınlarındaki Cendere petrol arama alanında, günlük 200 varil kapasiteli yüksek kaliteli petrol bulunmuştur. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre Adıyaman’ın Kahta ilçesinde daha kaliteli ve zengin petrol yataklarının olduğu kaydedilmiştir.
1989 yılı Eylül ayında Diyarbakır’ın Ergani ilçesi Migo köyünde yapılan araştırmalarda Ahmet Yurt’un tarlasında yüksek kalitede petrol bulunmuştur.
TPAO ile ARCO adlı Amerikan petrol şirketinin 2 yıl süren aramaları sonucu Ergani’de açılan Migo-1 kuyusunda 2500 metre derinliğe inilmiştir. Ergani’ye 30 km uzaklıkta bulunan Kuzey Migo-1 kuyusundan 37 gravitede, günde 10.000 varil ham petrol çıkarılmaktadır. Ergani ilçesinde zengin ve kaliteli petrol bulunması üzerine, yerli ve yabancı petrol şirketleri, bölgedeki arama çalışmalarını artırmışlardır.
ABD’nin ARCO Şirketi ile ortak petrol arayan TPAO, sondaj çalışmaları sonunda Güney Azaklı-1 bölgesinde 1989 Ekim ayında açılan 2560 metre derinlikteki kuyuda 36 gravitede petrol bulmuşlardır. Yetkililerin açıklamalarına göre “Ergani Petrolü, Kahta’daki rezerv ve kalite ile aynı değere sahiptir.”
Gaziantep’in Araban ilçesinde de aramalar sonucu petrol bulunmuştur. 1990 yılı Şubat ayında “Araban-1” kuyusundan çıkarılan 15 graviteli petrolün Batman yöresinde çıkarılan kaliteli petrolle eş değerde kaliteli olduğu açıklanmıştır.
Türkiye-Suriye sınırında üç petrol kuyusunda petrole ulaşa TPAO, Nusaybin’de kazdığı kuyudan kaliteli petrol fışkırmıştır. Nusaybin’e 35 kilometre uzaklıkta, mayınlı arazinin yanı başındaki askeri bölgeden de petrol çıkmıştır. Çıkan petrolün ölçülmesi sonucu “Yüksek Kaliteli” sınıfına giren özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.
Kilis’te Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’nın sismik çalışmalarını yaptığı Yanan 1, Yanan 2, Yanan 3 petrol kuyularından, günlük 600-650 varil petrol üretimi 1995 yılında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bilgilere göre 1700 metrede bulunan gravitesi 14 olan petrol, işletilmek üzere tankerlerle Adıyaman’a sevk edilmiştir. TPAO’nın yapmış olduğu aramalardan sonra bölgede özel şirketler de aramalar yapmış ve açılan kuyulardan petrol çıkarılmıştır.
Cudi Dağı’ndaki petrol rezervleri üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Hilmi Güler, 15.02.2006 tarihinde yaptığı açıklamada “Türkiye’yi hoplatacak petrol var” demiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR