Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Tevhit ve Hürriyet

Tevhit ve Hürriyet

Halid bin Abdullah bin Muhammed Muslıh’ın “Salahu’l-Gulûb” isimli Arapça eserinden sıra ile afetleri sonra devaları tercüme ederek okuyucularıma sunmayı düşünmüştüm. 12. sınıfların Arapça dersine girdiğim için biliyorum. İmam Hatip Liseleri Arapça 12 ders kitabının ilk konusu “Tevhid ve Hürriyet”tir. İlk önce bu konunun daha sonra söz konusu eserden sıra ile afetleri ve devaları tercüme edip okuyucularıma sunmayı uygun gördüm. Çünkü tevhid ve hürriyet anlatılmadan afetlerin başında gelen şirkten başlamamız doğru olmazdı.

Tevhit Hürriyet

Tevhid, insanı açık ve gizli şirkten kurtaran, koruyan, arındıran ve rafine eden hürriyetin esasıdır. Öyleyse bir sual soralım:

-Halis tehhid nedir? El- cevap aşağıdaki gibi olması gerekir:

Şüphesiz halis tevhid, o bir imandır ki, zira o imanda Allah’tan başka kendine ibadet edilecek bir ilah yoktur, dirilten ve öldüren yoktur,  rızık veren ve fayda veren yoktur.

-İnsan, aşağıdaki şekilde bir imana sahip olduğu zaman kâmil bir hürriyete kavuşur mu? El- cevap: “ evet” mutlaka, zira bu imanın benzeri, eşi,  kulu, Allah’a şirk şaibelerinden / şüphelerinden uzaklaştırır.

-Bizden biri şöyle bir soru sormuş olsaydı: İnsan ne zaman şirke düşer? El-cevap özetle: Tevhidin şartlarına muhalefet ettiği zaman.

Bunun için İslam şirke harp açmıştır. Şirk, tevhidin oluşumunu yıkan ve insanı kuruntularının, korku ve endişesinin esiri kılan bütün kuruntuların, hurafelerin ve mitolojinin (mitlerin, efsanelerin, masalların ve hikâyelerin) kabulüne eğilimlidir.

…….

Şart kelimesinin çoğulu şuruttur. Sözlük manası, Bir şey için elzem olan / kaçınılmaz olan şeydir. Tevhidin şartları / rükünleri kelime-i şahadettir. Kelime-i şahadet, dinin temelidir.

Mehmed Akif, Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli- derken, şahadetlerinden maksadı, kelime-i şahadettir.

Bu konuda şöyle diyor:

Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli:

Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.

Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli

Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR