Remzi Can

Remzi Can

Şirketlerde Kurumsallık

Şirketlerde Kurumsallık

Kurumsallaşma yönetim kalitesini geliştirir. Şirketlerde gelişimi sürekli kılar. Kurumsallaşmada ilerleme kaydeden şirketlerde bütün faaliyetlerde; neyin, ne zaman ve nasıl yapılacağı konusunda fikir birliği vardır. Kurumsallaşmanın ileri düzeyde olduğu bir işletmede çalışanlar çok daha iyi yetişir. Çünkü böyle bir iş ortamında geniş bir standardizasyon ve mükemmellik vardır. Her şey verilerle konuşulur, şeffaflık vardır, Yönetim kademelerinde farklı fikirler rahatlıkla savunulabilir. En uygun kararların çıkmasına sebep olunabilir.

İşletmeler büyümeyi düşündüğünde veya hızla ilerleyen işletmelerde büyüme arttıkça sorunlar ve sancılar yaşanmaya başlar. Başlangıçta planlar yapılmadan ve kurumsal yapı kurulmadan sorunlar ve gelişmeler patron veya genel müdür tarafından tek tek çözülür ve yola devam edilebilir. Fakat bütüncül ve sistematik bir yaklaşım olmadığından, işletmelerin giderek şişmanlaması ile kontroller güçleşir. Her işin arkasında patron olduğundan yönetim ile çalışanların ve işlerin arası giderek açılır, yetişemez hale gelinir.

Maalesef birçok işletmeler, kurumsallaşmaya bakış açısını farklı algılamışlardır. İşten artan zamanda birer ek görev gibi değerlendirenler olmuştur. Personelden birini görevlendirip kurumsallaşma amaçlı çalışmalar yapması, personeline dayatma gibi eğitime almaları istenmiştir. Hatta personelin kurallara uymaları için baskılar kurmuş olabilirler. Kurumsallaşma amaç değildir. Sihirli bir değnek değildir. İşletmeye sağlanan bir yan gelir de değildir. Stratejik hedef hiç değildir. İşletmenin şeffaf çalışmasına, verimlilik ve karlılığına etki eden aracı bir sistemdir.

Kurumsallaşma nasıl olmalı

Kurumsallaşma bir değişim sürecidir. Önce işletmenin organizasyonu yapısal ve işlevsel özellikler açısından değerlendirilmelidir. İşletmenin ana faaliyetleri, hedefleri gözden geçirilmelidir. Kurumsallaşma sürecinin işletmelerde çevreyle uyum göstermesini, değişime ve gelişime bağlı olarak örgüt yapısında ve yönetiminde çevreye uygun düzenleme yapmasını, dinamik ve esnek bir yapıya kavuşmasını zorunlu kılar.

Kurucular veya yönetim kurulunca kurumsal kimliğe uygun ortak inanç ve değerler oluşturulur. Bu çalışmalarda ve kurumsal kimliğin sağlanmasında en büyük pay ve sorumluluk yönetim kademesine düşer.

Kurumsallaşma bir şirkette yönetim gücü ve seviyesidir. Kalitedir. İtibarlıktır. Güvenilirliktir. Şeffaflıktır. Kurumun kültürüdür. Sınırsız müşteri memnuniyetidir. Bir davranış ve yaşam biçimidir. Yönetim kurulunun ve üst yönetimin ön yüzüdür. Penceresidir. Giydiği elbisesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Remzi Can Arşivi
SON YAZILAR