Ramazan Kural

Ramazan Kural

Şaban ayının anlam ve önemi

Şaban ayının anlam ve önemi

 

Mübarek üç aylardan ikincisi. Müslümanlar arasında mübarek üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları, İslam dinimizin kıymet verdiği aylardır. Allahü teala kullarına çok acıdığı için bazı gecelere, gün ve aylara kıymet vermiştir. Bu gece, gün ve aylardaki yaptığımız ibadetler, dualarımız, kıldığımız namazlar, tuttuğumuz oruç gibi ibadetleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapması, dua ve tövbe etmeleri için böyle gece, gün ve ayları sebep kılmıştır.

Resulullah (s.a.v) bu ayın diğer faziletleri hakkında şöyle buyurmuştur: “Beni peygamberliğe seçen (Allah'a) and olsun ki, kim bu ayda bir hayır ve iyilik kapısına yönelirse, tuba ağacının dallarından birisine tutunmuştur ve o, onu cennete ulaştırır. Kim de bir şer kapısına yönelirse, bu günde, zakkum ağacının bir dalına tutunmuştur ve o, onu ateşe götürecekti

Şaban Ramazana hazırlık ayıdır. Hadis-i şerifte; "Ayların en sevgilisi, Ramazana kavuşturan Şaban ayıdır" ve "Şaban ayına, şaban denmesi, onda Ramazan için büyük hayırların teşrif etmesi. Ramazan ayına ramazan denmesi, bu ayda günahların yanması sebebiyledir."

Peygamberimiz üç aylar hakkında mesajlar ve müjdeler vermiştir. Üç ayların ilki olan recep ayı girince Peygamberimiz şöyle buyururdu: "Allah'ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl! Bizi ramazana ulaştır. Üç ayların değerini yücelten en önemli özelliği de beş mübarek gecenin dördünün bu aylar içinde olmasıdır. 

Recep ayının ilk cuma gecesi olan Regaip Kandili, recep ayının 27. gecesine rastlayan Miraç Gecesi, şaban ayının 15. gecesine rastlayan Berat Gecesi ve ramazanın 27. gecesinde idrak ettiğimiz Kadir Gecesidir

 Hz. Ali'ye (a.s.) sormuşlar: “Hayırlı ameller nelerdir?” O Hazret şöyle buyuruyor: “Hak Teala şaban Ayının cennetin kapılarını iyi ve takvalı kullarına ardına kadar açar ve onları en güzel nimetlerle ödüllendirir.” “Bu ödülleri ve mükafatları nasıl elde edebiliriz?” diye soranlara şöyle buyuruyor: “şaban ayına mahsus çeşitli ameller (oruç tutmak, istiğfarda bulunmak ve dua ederek) bu ameller; Namaz kılmak, zekat vermek, iyiliği önermek, kötülük ve küfür'den sakınmak ve sakındırmak, ana-babaya saygı göstermek, akrabalara, komşulara ve yoksullara yardım etmektir.” şaban ayında Allah adına ve Onun emirlerine uyarak yapılan güzel ameller sayesinde insan, hastalıklardan, kötülüklerden, günah işlemekten korunur, dünya hayatını da mutlu ve huzurlu yaşar. 

Dünyanın ve Türkiye'nin mücadele ettiği corana virüsü hastalığı  ile ilgili vermiş olduğu mücadelede rakibimize bol, bol dualar edelim. Yüce rabbim en kısa zamanda bu hastalıktan kurtulmamızı nasip eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR