Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Osmanlı Şeyhülislamlarının Hal Tercümeleri

Osmanlı Şeyhülislamlarının Hal Tercümeleri

İkinci Sultan Murad Han Devri
Şeyhülislam ve Müftilenam -1-
Muhammed Şemsüddin Fenari Efendi
Merhum Şemsüddin Fenari Efendi, Osmanlı şeyhülislamlarının birincisidir. Söz konusu Şeyhülislam, (Fenar) köyünde dünyaya geldi ( h.751).  Gençliğini ilim tahsili ve marifetle geçirdi.
Üstatları, Mevlana Alaüddin Esved hazretleriyle, Şeyh Cemalüddin Aksarayi’dir. Şemsüddin Fenari,  ilimleri tahsil etmeyi fevkalade arzulayan (muhterem bir zat) idi.
 Memleketinin ulemasından başka ilim ve irfan merkezlerinde yetişen ulemanın da fikirlerinden ve içtihadından istifade etmek isterdi.
 Bu sebepten dolayı bir ay hac için Kâbe-i şerife müteveccihen hareket ederken Kahire’ye uğramış ve Mısır Sultanı Müeyyed’in iltifatına mazhar olmuş ve Mısır ulemasının yüksek fikirlerinden istifade etmişti.
Şemsüddn Fenari Efendi, Mısır’da Şeyh Ekmelüddin hazretlerine stajyerlik ettikten sonra bilad-ı Rum’a /Anadolu’ya geldi. Bursa Kadılığı’na ve Manastır Medresesi müderrisliğine atandı (h. 828).
Şer’i meseleleri hal ve halkın hukukunu koruma konusunda büyük gayret ortaya koydu. Bu sayede İkinci Sultan Murad Han’ın teveccühünü celbe muvaffak oldu. Zamanın padişahına müşavirlik vazifesini ifaya başladı. Debdebe ve saltanatı o dereceye yükseltti ki cumaları camii şerife giderken halk kendisini görmek için toplanır:
Şemsüddin Fenari Efendi’yi görmeyi büyük bir şeref sayardı. Şemsüddin Fenari, Şeyh Hamidüddin Kayseri ile de görüştü. Tasavvufu söz konusu Şeyh’ten öğrendi.
 Hayatının son zamanlarında gözleri ansızın kör oldu ve (h. 834) tarihinde vefat etti. Vefatına tarih, * (tarih düşürme), “cennetülfirdevs” dir. (Yani ebced hesabına göre “cennetül firdevs” harfleri yukarıdaki vefat tarihini verir. )
Şemsüddin Fenari Efendi, güzel ahlak ile muttasıf bir zat idi. Bursa’da metfundur. Söz konusu şehirde bir camii bir de medresesi vardır.
Eserleri: Fusulül-bedayi’ fiusulişşerayi’, Suret ü Fatiha Tefsiri, Enmuzecül-Ulûm, Feraiz-i Siraciye Şerhi.
……
*Ebced, Arap alfabesinin ilk tertibi ve harflerinin taşıdığı sayı değerlerine dayanan hesap sistemi
 Ebced hesabı denilen ve Arap alfabesinin ebced tertibine dayanan rakamlar ve hesap sistemi Müslüman milletler arasında kullanılmaktadır.
Ebced ve tarih düşürme, bkz:  Ebced md, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi
Kaynaklar:  
İlmiye Salnamesi, S:322

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR