Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

Nasıl bir iman?

Nasıl bir iman?

Her saniyesini sadece bir saniye yaşayabildiğimiz ve saniyeleri de sayılı olan zaman, akmaya devam ediyor. Kimileri için hüsran, kimileri için de ebedi mutluluk olacak bu saniyelerin sonunda, son nefesin ardında. Asr Suresinde zamana yemin ediyor Alemlerin Rabbi; insanlar hüsrandadır, zarardadır, iflasa doğru gitmektedirler diye. Ve huzurlu olmanın, kurtulanlardan olmanın temellerini de bizlere bildiriyor Alemlerin Rabbi: “Asra yemin ederim ki, insan gerçekten ziyandadır. Ancak iman edip dünya ve âhiret için yararli isler yapanlar (salih amel) birbirlerine hakki tavsiye edenler ve sabri tavsiye edenler baskadir.” (Asr Suresi)

Canlı ve cansız varlıklar olarak yaratıldığımız bu alemde insan, diğer yaratılanlardan ayrı kılınmıştır. Bu ayrılmanın başında insanın çok beğendiği aklı ve kontrol etmekte zorlandığı iradesi gelir. Ve insanın iyi ile kötü, güzel ile çirkin, doğru ile yanlış, faydalı ile zararlı, adalet ile zulüm, hak ile batıl arasında tercihte bulunma imkanı sağlayan bir iradesi vardır. Her insan, bu akıl ve irade imkanından dolayı da hesap verecektir Alemlerin Rabbi olan Allah’a.

Dünyamızda şu sıralar yaklaşık 8 milyar insan nefes alıp vermektedir. Cinsiyet, ırk, ten rengi, göz rengi, parmak uçlarının şifreleri gibi hiç dahili olmayan özellikleri ile her bir insan özeldir. Ve bu özel oluş bir üstünlük sebebi değildir hiçbir zaman. Akıl ve irade sahibi insanı üstün kılan asıl özellik imandır. Yani, insanı diğer insanlardan ayıran en önemli değerdir Allah’a iman.

* * *

Alemlerin Rabbi olan Allah’ı; yaratan, yaşatan, yöneten, kulluk yapılan, yardım istenilen ve hesap soran olarak kabul edilen bir iman. Sonu hüsran olan bir hayat istemeyenlerin “O ne dediyse doğrudur.” ilkesi ile Peygamber Efendimizin tasdik edildiği bir iman. En kıymetli hazinemizdir bu iman.

Her bir saniyemizin hesabının tek tek sorulacağı büyük buluşmanın geleceğine iman. Yaptıklarımızın ve imkanımız olduğu halde yapmadıklarımızın hesabının görüleceği dehşetli güne iman. “Ben Allah’tan korkarım” diyerek günahlara yaklaşmadığımızın mükafatını göreceğimiz sevinç gününe iman. “Gökyüzü yarıldığı, yıldızlar döküldüğü, denizler birbirine katıldığı, kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman, insanoğlu (yapıp) gönderdiklerini ve (yapamayıp) geride bıraktıklarını bir bir anlar.” (İnfitâr Suresi 1-5)

Doğruyu bilmenin tek başına yetmediği gerçeğine iman. Dinimiz İslam’ın amel dini olduğuna iman. Ve amellerin niyetlere göre karşılık bulacağına iman. Alemlerin Rabbi olan Allah’ın adil olduğuna iman. “Ama ne yapalım canım, bu asırda flört günah mı olurmuş, kalbin temiz olduktan sonra seviyeli birliktelik olunabilir” hastalığına kapılmayan bir iman. Enerjisini bütün insanlığın kurtuluşu için kullanan bir iman. Ve iyilik ve güzellikleri, Allah rızası için yapan bir iman. Çünkü; “Herkese yaptığının karşılığı tam olarak verilir. Allah, onların yaptıklarını en iyi bilendir.” (Zümer Suresi 70) Salih amelin kalabalıkların hoşuna giden davranış değil; Allah’ın razı olduğu amel olduğunu idrak eden bir iman.

* * *

Bütün imkanıyla takatinin sonuna kadar hakkı kuşanan bir iman. Hangi yaşta, hangi makamda olursa olsun adaletten ayrılmayan bir iman. İster öğrenci olsun ister öğretmen, doğruluktan ayrılmayan bir iman. İster kız olsun ister erkek, günaha yaklaşmayan bir iman. İster esnaf olsun ister memur, dürüstlükten ayrılmayan bir iman. İster patron olsun ister işçi, hakkaniyetten ayrılmayan bir iman. İnsanlar anlamazlıktan gelse de gerçeği haykırmaktan çekinmeyen bir iman. Dünyanın cazibesine kapılmadan, hangi durumda olursa olsun İslam’dan ayrılmayan bir iman. En tehlikeli yanlışın doğruya en çok benzeyen olabileceğinin şuurunda bir iman. “Hakkı batılla karıştırıp da bile bile hakkı gizlemeyin.” (Bakara Suresi 42)

* * *

Salih amel işlemekte, hakkı kuşanmakta sebat ettiren bir iman. Sevgi ve kardeşlik uğruna mücahede ettiren ve son nefese kadar gayret ettiren bir iman. Sabretmeyi sadece iftar saatini beklemek olarak anlamayan bir iman. Canlı, heyecanlı ve umut dolu bir iman. İyi, güzel, doğru, faydalı ve adil olanda sebat ettiren bir iman. Hakkı ve sabrı kuşanarak salih amel işlemekte sebat edenlere selam olsun.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuzhan Kara Arşivi
SON YAZILAR