Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

Namazın Önemi

Namazın Önemi

 

 

Alemlerin Rabbi, rahman ve rahim olan, din gününün sahibi, yaratan, yaşatan, yöneten, rızık veren, kendisine kulluk yapılan, rızası gözetilen ve kendisinden yardım istenilen Allah’a hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) salat ve selam olsun.

Hangimizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratan Rabbimiz, Kerim Kitabımızı Bakara Suresinin ikinci ayetinde “ Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.” diye tarif ediyor. Allah’a karşı gelmekten sakınanlara rehber olan Kerim Kitabımız bizlere namazı emrediyor. “Onlar gayba iman ederler, namazı kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiklerimizden de Allah yolunda harcarlar.” (Bakara Suresi, 3)

***

Doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, faydalı ile zararlıyı, adalet ile zulmü, hak ile batılı ayırt eden Kerim Kitabımız, hak olanı; doğru, iyi, güzel, faydalı, adil olanı yapmamızı emreder ve batıl olanı; yanlış, kötü, çirkin, zararlı olanı yapmamızı yasak eder. Hayat rehberimiz olan Kerim Kitabımız, kendisine iman edenlere namazı defaatle emreder. “Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah’ı anmak (olan namaz) her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebut Suresi, 29/45)

***

Yaratan, yaşatan, yöneten, kanun koyan, rızık veren, hesap soran, kendisine kulluk yapılan, kendisinden yardım istenilen ve rızası gözetilen Alemlerin Rabbi Kerim Kitabımızda bizlere namazımızı kılmamızı emreder. “Muhakkak ki ben, yalnızca ben Allah’ım. Benden başka ilâh yoktur. Bana kulluk et; beni anmak için namaz kıl.” (Taha Suresi, 20/14) Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimseler olarak Kur’an-ı Kerim’i okumalı, dinlemeli, anlamalı ve onu en güzel şekilde hayatımızda uygulamalıyız.

***

Hz. Muhammed’in (s.a.v) kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderildiğine iman eden müslümanlar olarak, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) Yüce Allah’tan getirdiklerinin doğru olduğunu kabul edip, onlara gönülden inanıyor ve ikrar ediyoruz. “İslam beş şey üzerine bina olunmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Hz Muhammed’in (s.a.v) Allah’ın Rasülü olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, ramazan orucunu tutmak ve haccetmek. ”

***

Müslüman için namazı bir binayı ayakta tutan direklere benzeten, farz namazını bilerek geçiren kimseyi, ailesini ve malını kaybetmiş kimseye benzeten Peygamber Efendimiz (s.a.v) kıyamet günü kulun ilk önce hesaba çekileceği amelin namaz olduğunu bizlere hatırlatıyor.

Cenaze namazımızın kılınıp kılınmadığını bize sormayacaklar. Ancak, “Bugünün sabah namazını kıldın mı? Dünün yatsı namazını, vitir namazını, akşam namazını, ikindi namazını, öğle namazını… Kıldın mı?” Diye öldüğümüz günden akıl baliğ olduğumuz güne kadar olan namazlarımızı kılıp kılmadığımız tek tek sorulacak.

***

Yorgun da olsak, yolcu da olsak, esnaf da olsak, memur da olsak, çiftçi de olsak, zengin de olsak, fakir de olsak, genç de olsak ,yaşlı da olsak, hangi durumda olursak olalım farketmez. Unutmadıysak namazımızı kılacağız kardeşlerim başka çaremiz yok diyerek sohbetini tamamlayan hoca efendiye bir kardeşimiz sorar: Hocam, zekatı zengin müslüman verir, orucu ramazan ayına ulaşan müslüman tutar, hacca imkanı olan müslüman gider, kurbanı imkanı Müslüman olan keser ya hani. Yani namazda da böyle durumlar var mı? Kışın üşüyoruz, yazın da üşeniyoruz o nedenle bazen kılmasak olur mu? Hoca Efendi bi araştırayım demiş ve cevap vermiş sonraki buluşmalarında: 5 durumda olanlar namaz kılmazlar.

1-Kafirler namaz kılmazlar. (Hocam Müslümanız)

2-Çocuklara namaz farz değildir. (Çocuk da değiliz)

3-Kadınlar bazı özel hallerinde namaz kılmazlar. (Kadın da değiliz)

4-Aklını yitirenler namaz kılmazlar.(Aklımız da başımızda)

5- Ölüler namaz kılmazlar. (Henüz ölmedik de)

Hocam, ya altıncısı diye sormuş genç. Araştırmama göre ancak beş durumda olanlar namaz kılmazlar, diğerleri beş vakit kılarlar demiş hoca efendi. Ve genç kardeşiyle beraber ellerini açarak şöyle dua etmişler: “Rabbim! Beni ve soyumdan gelecek olanları namazı devamlı kılanlardan eyle; rabbimiz, duamı kabul et!” (İbrahim Suresi, 14/40)

Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Oğuzhan Kara Arşivi
SON YAZILAR