A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Namazda huşu ve diğer konular

Namazda huşu ve diğer konular

S.1) Hocam ben bazen namazda ağlıyorum senin abdestin ve namazın bozulur dediler bunu açıklar mısınız?

C.1) Hanefi mezhebine göre namaz kılan bir kimse dünyalık bir şey için ağlarsa namaz bozulur. Cennet asla cehennem korkusu için ağlanırsa namaz bozulmaz, demek ki ağlamak niyete bağlıdır. Şafii mezhebine göre ise ağlamakla beraber iki veya daha çok kelime ağızdan çıkarsa namazı bozulur.

S.2) Namazda yürümek namazı bozar mı? Umrede gördüm adam namazda boş saflara adım atarak, yürüyorlar, bunların namazı bozulmuyor mu? Açıklar mısınız?
C.1) Hanefi ve Şafii mezheplerine göre hiçbir sebep olmaksızın yürünürse namaz bozulur. öndeki safta boşluk varsa ayakları sürüyerek ön safa geçer bu yolla geçilirse namaz bozulmaz, namazı bozan yürüme miktarı şu şekildedir;
a) Namazda yürümeyi mecbur kılan bir sebep yokken her türlü yürüme namazı bozar.
b) Hangi yöne olursa olsun art arda adım atarak yürünürse namaz bozulur.
c) Adımlarını aralıklarla atarak ayakları sürüyüp bir saf yürümek namazı bozmaz, fakat bir saftan fazla yürümek namazı bozar.

S.3) Hocam, ben akşam farzını kılarken birinci rekatta tek secde yapmışım, sonra farkına vardım. Sehiv secdesi yaptım, namazım tam olur mu? Açıklar mısınız? Memnun olurum dua ve selamlar.
C.3) Namazda iki secdede farzdır, son rekata üç secde yapıp sehiv secdesi yapsaydın namaz sahih olurdu, şimdi senin namazın olmamış o namazı tekrar kaza etmek gerekir.

S.4) Hocam, ben prostat ameliyatı oldum, akıntım devam ediyor namazımı kılamıyorum ne yapmam lazım? Açıklar mısınız?
C.4) Siz sahibi özürsünüz, her namaz vakti abdest alacaksınız, namazınızı kılacaksınız siz kendinizi koruyun idrar akıntılarına dikkat edin namazı terk etmeyin mutlaka kılın.

S.5) Hocam Cuma kılarken çok kalabalıktı, öndeki arkadaşın üzerine secde ettim. Bu durum hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
C.5) Hanefi ve Şafii mezheplerine göre secdede alnın konulacağı yerin yüksekliği iki kerpiç yani, 22-23 cm’ den daha yüksek olursa namaz caiz olmaz. Namazda secde edecek yer yoksa öndekinin üstüne secde edilmesi caizdir. Yalnız öndeki namaz kılan kimse de aynı namazı kılmalı, biri farz biri sünnet kılarken üstüne secde edilirse o takdirde nama caiz olmaz.

S.6) Hocam bizim camiye bir hacı gelir, biz otururken bize selam verir, camide olanlara selam verirler mi? Açıklar mısınız?
C.6) Camide kur’an okunuyor, sohbet ediliyor, hutbe okunuyorsa selam vermek mekruhtur. Ama hiçbir şeyle meşgul değilse cemaat boş oturuyorsa gelen camidekilere selam verir. Mekke Medine de Cuma kılanlar görmüşlerdir imam hutbeye çıkınca Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berektüh der.

S.7) Hocam seferi iken sünnetler kılınır mı? Akşam namazı da iki rekat mı kılınacaktır? Açıklar mısınız?
C.7) Evet vakit müsaitse sıkışık bir durum yoksa sünnetler tam kılınır. Ama vakıt darsa zaman yoksa sadece iki rekat farz kılınır. Hanefi mezhebine göre kasırı kısıltmak vaciptir. Şafiilerde ise kaser sünnettir. Dört mezhebe göre seferde de akşam namazı ve vitir namazı üç rekat kılınır.

S.8) Hocam ben bayan hocayım, cenaze de yıkıyorum. Adetli günlerde cenaze yıkaya bilirmiyiz? Açıklarmısınız?
C.8) Hanefi ve Şfii mezheplerine göre, hayızlı, nifazlı olan bir kadının cenaze yıkaması mekruhtur, doğru değildir. Şayet yıkıyacak kimse yoksa yıkamak mecburiyetinde olursa o bayan namaz abdesti gibi abdest alsın yıkasın. Ama başka yıkayacak yoksa zaruriyetten yıkar.

S.9) Hocam babamız öldü, bizim onun öldükten sonra tırnaklarını kestik. Bıyıklarını, sakalını düzelttik. Bize ölüye eziyet olmuş bu yaptığınız doğru değildir, dediler ne dersiniz?
C.9) Hanefi mezhebine göre ölünün organları muhteremdir. Öldükten sonra tırnak, saç kesiminde caiz değildir. Mekruhtur. Kesilmemesi lazımdır.

S.10) Hocam, cenaze de eller, sağa selam verin elleri salınıyor, bu doğrumudur. Birde ayakkabılar çıkacakmış? Açıklar msınız?
C.10) Eller sağa sola selam verildikten sonra eller salınmalıdır.Ayakkabıların çıkmasına gelince yerler temiz olduğu için ayakkabıyı da çıkarmamıza gerek kalmaz. Ama ortalık temiz olmasa o takdirde ayakkabıyı çıkarmamız lazım…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR