Konya'da yiyebileceğiniz Konya'nın geleneksel yemekleri

Konya'da yiyebileceğiniz Konya'nın geleneksel yemekleri

Türkiye'de coğrafi işaretli ürüne sahip iller sıralamasında Konya, Gaziantep'in ardından ikinci sırada yer alıyor. Konya'nın 64 tane coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Konya'ya yolunuz düştüğünüzde Konya'da yiyebileceğiniz birbirinden harika yemekler

Türkiye'de coğrafi işaretli ürüne sahip iller sıralamasında Konya, Gaziantep'in ardından ikinci sırada yer alıyor. Konya'nın 64 tane coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Konya'ya yolunuz düştüğünüzde Konya'da yiyebileceğiniz birbirinden harika yemeklerden bir kaçını sizler için derledik

Konya sadece yüz ölçümü ile değil tescilli yemekleri ile de ilk sırayı Gaziantep ile paylaşıyor.İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Konya, zengin bir mutfağa sahiptir. Konya mutfağı başta Osmanlı olmak üzere, Bosna Hersek ve Bulgaristan gibi farklı kültürleri de içinde barındırır. Konya'nın yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen etli ekmek olsa da, çebiç, fırın kebabı, sac arası gibi yemekleri de ön plana çıkar. Sizler için derlediğimiz geleneksel lezzetlere göz atın ve yolunuzu bir gün mutlaka Konya'ya düşürün

BAMYA ÇORBASI

Orta Anadolu'da da yapılan bamya çorbası Konya'da kla­sik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya'da pilav ve kara yemek takımında ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar.

bamya-corbasi-3.jpg

Yapılışı: Çiçek bamyası önce alevli ateşte ütülür. Kaynamış limontuzlu suyun içine atılır ve 15 dakika haşlanır. Haşlandık­tan sonra çıkartılıp soğuk su ile soğutulur. İpi çekilir ve iri taneleri alınır. Bamya büyüklüğünde doğranmış kuzu etini, yemeklik doğranmış soğanı ve salça ilave edilerek tereyağıyla kavrulur. Kaval kemiğinden elde edilen et suyu ilave edilir ve 10 dakika kaynatılır. Önceden haşlanmış bamya ilave edilip kısık ateşte 30 dakika daha kaynatılır. Ocaktan indirilir ve 15 dakika dinlendirilir.

(Ağız tadınıza göre limon ve tuz ilavesini ayarlayabilir­siniz).

Afiyet olsun.

---

FURUN KEBABI

Furun kebabının Selçuklular döneminden geldiği rahatlık­la söylenebilir. Hz. Mevlana'nın eserlerinde kebaptan ve kelle kebabı yapan fırınlardan bahsedilir. Furun kebabı için Konya ova merinos yaylım koyunu kullanılmalıdır, besi lezzetli olmaz. Kuzu kesildikten sonra 7-8 saat bekletil­melidir. Hayvanın kaburga, ön kolu ve boynu en makbul yerleridir. Furun kebabı ne kadar çok etle yapılırsa o kadar lezzetli ve yumuşak olur. Erkek kuzudan yapılan furun ke­babı 3-4 saatte kendi yağı ve susuyla pişer. Hayvanın özel­liğine göre yağ durumu az olursa bir gün önceki kebabın yağından ilave edilebilir. Ancak bu yağ, suyunu tamamen çektikten sonra verilmelidir, yoksa kebap lezzetsiz olur.

20200704-2-43279956-56429923-web.jpg

Yapılışı: Et kebap leğenine yerleştirilir, 10-15 beş dakika yüksek ısıdaki fırına sürülür. Kızartma tamamlandıktan sonra normal ateşte zaman zaman çubuklarla çevrilerek yumuşayıp kızarıncaya kadar pişirilir.

---

ETLİEKMEK

Etliekmek Konya'nın en ünlü ve sevilen yiyeceğidir. Konya'da tüm fırın ve lokantalarda ana yemek olarak ter­cih edilir. Dışarıdan gelen misafirlere mutlaka ikram edilir. Konya'ya gelip de etliekmek yemeden gitmek eksiklik ola­rak kabul edilir. Evlerde iç hazırlanıp fırınlara gönderilerek de yaptırılabilir.

Yapılışı: Domates, soğan ve biber satırla kıyılır. Daha sonra eti de ayrıca satırla kıyılır ve kıyılan sebzelerle kıyma karıştırılır. Tuz ilave edilir. Hazırlanan karışım ince uzun açılmış hamurun üstüne yayılır ve fırına verilir. İsteğe göre gevrek, yumuşak olarak pişirilir ve servise sunulur.

1.jpg

---

SU BÖREĞİ

Su böreği, Konya'nın ziyafet sofralarında olmazsa olmaz yemeklerden biridir. Kıymalı ve peynirli çeşitleriyle Konya mutfağında hatırı sayılır bir yere sahiptir.

su-boregi.jpg

Yapılışı: Un, yumurta, tuz ve suyla hamur yoğurulur ve 12 beze hazırlanır. Dinlendirilen bezeler yufka kıvamında açılır, ikisi alta ve üste sermek için ayrılır, biri tepsiye se­rilir, diğerleri dörde bölünür. Büyük bir tencerede haşlama suyu tuz ile kaynatılır. Dörde bölünen bezeleri suya ikişer üçer atılır ve en az 2 dakika haşlanır. Hamurlar su yüzüne çıkınca kevgirle alınır, başka tencerede hazırlanmış soğuk suya atılır, ters çevrilmiş süzgeç üzerine alarak suları süz­dürülür ve tepsiye döşenir. Tepsiye iki üç yufka döşeyince erimiş yağdan bir yemek kaşığı gezdirilir. Yufkalar yarıya gelince önceden (kavrulmuş) hazırlamış olduğumuz kuzu dana eti, soğan, pul biber ve maydanoz hare yufkaların üzerine döşenir. Diğer yufkaları da aynı şekilde haşlaya­rak döşeyip, üstüne ayrılan kuru yufka muntazam olarak serilir ve fırça ile üzerini yağlanır. Ateş üzerinde çevirerek veya fırında pişir.

---

ETLİ YAPRAK SARMASI

Etli yaprak sarması geleneksel Konya Yemekleri arasında ilk sıralardaki yerini her zaman korumuştur. Her yörenin farklı tarifi olduğu gibi Konya'nın da kendine özgü bir el ayarı ve sarma sarışı vardır.

etli-yaprak-sarma-4d769e.jpg

Yapılışı: Kıyma, yemeklik soğan ve sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, pirinç, düğü, baharatlar, tuz, salça ile karıştı­rılır. Karıştırılan harç taze veya salamura edilmiş asma yaprağına serçe parmağının üçte ikisi büyüklüğünde sa­rılır. Tencereye veya düdüklüye düzgünce dizilir. Tereyağlı salçalı sos ilave edilir ve düdüklü tencerede kısık ateşte 30 dakika pişirilir. Yanında yoğurtla birlikte servise sunulur.

EKMEK SALMASI

Konya'da Kurban Bayramlarının vazgeçilmez yemeğidir. Kurban kavurması ile yapılır.

maxresdefault.jpg

Yapılışı: 3-4 gün önceden tedarik edilmiş tandır ekmeği bayatlaması için bekletilir. Küçük parçalar halinde kesilen tandır ekmeği, Kurbanın ilk etinin kavurması üzerine se­rilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve ekmekler kavurmanın buharıyla yumuşayıncaya kadar beklenir. Sonra kavurma ile karıştırılır ve etin yağının ekmeğe geçmesi sağlanır. Bir süre daha piştikten sonra ocaktan indirilir ve servise su­nulur.

---

TİRİT

Konya'nın geleneksel yemeklerinden biri olan Tirit düğün öncesi davetlerde özellikle ikram edilir.

tiritci-mithatta-tirit.webp

Tedarik edilen tandır ekmeği küçük parçalar halinde doğ­ranıp fırınlanarak kıtır ekmek haline getirilir. Kullanılacak miktar et suyu ile yumuşatılır. Servis tabağına yumuşatıl­mış ekmekler düzenlenir. Üzerine istenirse soğan piyazı, yoğurt konulup, baharatları atılır. Arzuya göre pişirilmiş kuşbaşı, kavurma, köfte veya parça etler üzerine yerleştiri­lir. Yüzüne kızdırılmış yağ gezdirilir ve servise sunulur.

---

SAC ARASI

Yine Konya'ya özgü nefis bir tatlı. Eskiden, hazırlanan tat­lı tepsisi sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Böylece tatlı iki saç ara­sında pişerdi.

fcfd217a1e11cfa50a739a6976079d15.jpg

Yapılışı: Un, yağ, yumurta, limon, maya, tereyağı, kay­mak, yoğurt kullanılarak yapılan sac arası tatlısı; kulak me­mesi yumuşaklığında yoğurulan hamurdan ceviz büyük­lüğünde bezeler oluşturulup yufkadan daha ince açılarak içine ister kaymak ister ceviz ister fıstık ilave edilerek tek merkezde kıvrılarak yapılan tatlıdır. Şerbetli veya pudra şekerli tüketilir.

HÖŞMERİM HELVASI

Konya'nın geleneksel tatlılarından biri höşmerim helvasıdır.

20091107konya-turu-052.jpg

Yapılışı: Süt, krema, un ve tatlandırıcı olarak şeker, bal, pekmez kullanılabilir. Geniş bir tavaya kaymağı koyarız. Alabildiği kadar unla karıştırılır. Hafif ateşte karıştırılarak iyice pişiririz. Rengini aldıktan sonra su yerine süt ilave edilir. Katılaşıncaya kadar karıştırırız (tatlandırıcıyı süt­le karıştırıp birlikte de verebiliriz). Oldukça zahmetli bir pişirme süresi vardır, istenilirse üzerine bal, fıstık ezmesi, ceviz, dondurma gibi yiyecekler konularak servis edilebilir.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum