Konya'da ahırların yüzde 50'si boş!

Konya'da ahırların yüzde 50'si boş!

Hayvancılık sektörü krizle boğuşuyor. Artan girdi maliyetler nedeniyle kırmızı et fiyatı arttı. Besiciler, üretimden kaçarken vatandaşın tüketimi de azaldı.

Konya'da birçok sektör uzun zamandır sorunlarla boğuşuyor. Tarım ve hayvancılık şehri olan Konya'da bu sektörlerde de sorunlar arttı. Üreticilerin feryadı yükseliyor. Girdi maliyeti altında ezilen üreticiler her geçen gün zarar ederken, hayvanlarını kesime gönderirken, et fiyatları da yerinde durmuyor. Kırmızı etin fiyatı, neredeyse her hafta artıyor. Konya'da ahırlardaki hayvan sayısı azalırken, kesimhanelerin önünde de uzun kuyruklar oluşuyor. Vatandaş ise et yemenin lüks olduğunu, eskisi gibi et tüketemediğinden dert yakınıyor. 

KONYA'DA AHIRLARIN YÜZDE 50'Sİ BOŞ!

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, sorunların fazla olduğunu ve üreticinin maliyeti kırmızı et üretimini azalttığını söyledi. Karabulut, “ Kırmızı et üreticisi zarar ediyor. Kimse hayvan beslemek istemiyor. 115 lira etin maliyeti. 95 liraya sattırılıyor. Büyükbaş hayvanını satan bir daha almıyor.

adsiz.jpg

Et fiyatını düşürerek, et üreticisini zarar ettiriliyor. Tekrardan besleyemiyor besiciler. 1 kilogram etin maliyeti 115 lira. Bu et 95 liraya satılıyor. Büyükbaş hayvanını kestiren bir daha almıyor. 250 hayvanı olan üretici, ‘100 tanesini kestireceğim yeterli. Fazlası zarar ettirir’ diyor. Zarar ediyor. Son bir ayda yeme 3 kere zam geldi can dayanmaz ki bu duruma. Daha öncesinde bahsettim et krizi olabilir. Kırmızı et üreticisi zarar ettiğinden dolayı üretmiyor. Konya'da 8 bin 500 olan üye sayımız 5 bine geriledi. Et üretici oranımız da yüzde 41 azaldı. Maliyetler kırmızı et üretiminde düşüşü ciddi boyutlara taşıdı. Ahırların yüzde 50'si boş. Besicilikte dışa bağımlı hale gelebiliriz” diye konuştu.

KIYMA 180 LİRAYA DAYANACAK

Kadınlar Pazarı olarak bilinen Konya Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Kasap Doğukan Balcı, et fiyatlarının yükselmesinin sebebinin yem fiyatlarına gelen zamlar olduğunu söyledi. Önümüzde ki günlerde kıymanın kilosunun 180 lira olacağını kaydeden Balcı, “Zamlar durmayınca işler durdu. İşlerimiz yüzde 80 düşüşe geçti. Müşterilerimiz gelir fiyatını sormadan 1 kilo kıyma alır giderdi. Şimdi ise fiyatını soran dükkândan geri çıkıyor. Gerçekten insanlara yazık artık. Vatandaş çocuklarının et yemesini ister. Ama maalesef artık istemeyi bırakın, ayda bir kere yiyebilirse şükür edecek duruma geldi. Yılbaşından sonra göreceksiniz fiyatlar yüzde 50 gelecek. Asgari ücrete zam geldiğinde her ürüne gereksiz zamlar geliyor. Asgari ücrete 1 zam geliyorsa, diğer ürünlere 3 zam geliyor. Vatandaş her şekilde zarara giriyor” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN MALİYETİNİ DÜŞÜRMEDEN ET FİYATLARI DÜŞMEZ

Türkiye’de tarıma önem verilmediği sürece fiyatların zamlanacağını dile getiren Balcı, şunları söyledi: “Ülkemizde tarıma önem verilmediği sürece bu zamların önü kesilmeyecek. Yem fiyatları aldı başını gitti. Sürekli ithal malzemelerle, ülkemizde bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Döviz üzerinden ithal ettiğimiz tüm tarımsal ürünlerin, döviz yükseldikçe bu ürünlerin de fiyatları artacak. Gübre, mazot, elektrik, su bu fiyatlarının hepsi çiftçiye girdi maliyeti olarak yansıyor. Onun üzerine döviz kuru sürekli dalgalanıyor. Biz artık artan maliyetler yüzünden besiciliği bırakacağız. Pandemiden önce 400 hayvanımız vardı. Şu an 120 taneye düştü. Kırmızı et üreticileri olarak bu tür maliyetlerin sorunlarını yaşıyoruz. Geçen hafta kıymayı 120 liradan satıyorduk bugün 145 lira haftaya 165 lira yılbaşına doğru 200 lirayı geçeceğini düşünüyoruz. Çiftçinin maliyetini düşürmeden et fiyatları asla düşmez. Bunu iyice herkesin anlaması gerekiyor.”

ET TÜKETMEK DE LÜKS OLDU

Asgari ücretle çalışan vatandaşın et alamadığını vurgulayan Balcı, Türkiye’de alım gücünün düştüğünü belirtti. Balcı, “Asgari ücretli birinin et tüketmesi yılbaşından sonra lükse kaçacak. Bunların önüne geçilmesi için devletimizin çözüm bulması gerekiyor. Kırmızı et üreticilerine destek olunursa et fiyatlarında indirim yaşanır. 5 bin 500 lira asgari ücretli et almak için diğer

zaruri ihtiyaçlarından vazgeçmesi gerekiyor. Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Bizim işletmemizde fiyatlar biraz daha uygun. Nedeni ise kendimiz kırmızı eti üretiyoruz. Diğer kasapların bizim verdiğimiz fiyatların 30 lira üstündedir. Ülkece zor durumdayız. Tek isteğimiz çiftçinin girdi maliyetlerini düşürülmesi. Bunu başarırsak gerisi kendiliğinden çözülür” diye konuştu.

KASAPLARDA ET FİYATLARI ŞÖYLE

-Dana kıyma: 160 Lira

-Dana kuşbaşı: 170 Lira

-Dana antrikot: 200 Lira

-Kuzu eti kemikli: 150 lira

-Kuzu eti pirzola: 200 lira

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum