Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

İshak Efendi "Ebu İshak İsmail Efendi Zade"

İshak Efendi "Ebu İshak İsmail Efendi Zade"

Şeyhülislam ve Müftilenam -61-

Şeyhülislam İsmail Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi 1090’dır. İshak Efendi, geçliğini hizmetkâr ulemaya layık bir gayretle tahsil ile geçirdi. İlimleri tahsil ettikten sonra İzmir ve Mekke-i Mükerreme Rütbesi’ne nail oldu (h.1128). Yedi sene sonra İstanbul Kadılığı’nı kazandı (h.1135).
Damat İbrahim Paşa’nın sadrazamlığı zamanında vazifesini iffet ve istikamet üzere yerine getirdi. H. 1141’de Anadolu Kazaskerliği’ni elde etti. H.1143’de vukua gelen Patrona isyanından sonra köşesine çekildi.
H.1145’de Şeyhülislamın başkanlığı altında toplanan mecliste fazla görüş beyan etmesi Kütahya’ya sürgün edilmesine sebep oldu. Bir sene sonra af edilerek Rumeli Kazaskerliği’ni kazandı ve aynı sene de Fetva Makamı’na yükseldi (h.1146). Fetva müddetini iffet ve istikamet üzere geçirdi.
Sultan I. Mahmud’un teveccühünü kazanmaya muvaffak oldu. Kendisine Bahçe Kapısı civarında bir saray ihsan buyruldu. Bir sene kadar makam-ı meşihatta vazifesini yerine getirdikten sonra vefat etti. Kabri Sultan Selim Camii civarında babasının inşa ettirdiği cami havlusundadır. Farisi, Arabî Türkî ‘de tertip edilmiş “Divan”ı vardır. Fetva müddeti, Sultan I. Mahmut Han devrinde bir senedir.

Şeyhülislam ve Müftilenam -62-
Dürri Muhammed Efendi

İlyas Efendi’nin oğludur. Dürri Muhammed Efendi, sırasıyla çeşitli medreselerde müderrislik ederek ilmiye payesini kazandı. Bilahare Halep, Mısır (h.1121), Mekke-i Mükerreme (h.1129) ve İstanbul Kadılıkları’na tayin olundu. (h.1132).
 Damad İbrahim Paşa’nın sadrazamlığı zamanında Anadolu Kazaskerliği’ne, arası çok geçmeden Rumeli Kazaskerliği’ne yükseldi. Şeyhülislam İshak Efendi’nin vefatı üzerine fetva makamını kazandı (h. 1147).
Dürri Muhammed Efendi, hasta ve rahatsız olması sebebiyle fetva işlerini hakkıyla yerine getiremedi hatta imza atmaya meecali olmadığından imza yerine mühür basmasına devlet tarafından müsaade edilmesi uygun görüldü. ( Mamafih bu suretle idari işleri yerine getirmeye muvaffak olamadığı anlaşıldığından fetva makamından af edildi.) Geri kalan hayatını Üsküdar’da ki hanesinde geçirdi. Vefatı, h.1149’dadır. Kabri, Karaca Ahmet kabristanındadır. Fetva müddeti, I.Mahmut Han devrinde bir sene yedi aydır.
 Kaynak
 İlmiyye Salnamesi, s.514-515

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR