Muzaffer Dereli

Muzaffer Dereli

Hikmet Damlaları -5-

Hikmet Damlaları -5-

Ey dil! Kelâmın daim Hak olmadıkça neye yararsın?
Ey lisanı kara adam! Kötü söylemekle dudakların ne hale gelmiş baksana! Ya gönlün ne halde? Uzak et onları kendinden. Terk et dilini yalayacak cehennem âteşlerini. Baksana Allah'ın en sevgili kulu; "İnsanları en çok cehenneme koyan şey nedir?" sualine "ağız ve ırz" diye cevap vermişlerdir.
Ey insan! Diline mi inanayım, haline mi? Dilin hak, hak diyor ama halin hiç de öyle söylemiyor. Bilesin ki bu yol önce kâl değil hâl yoludur.
Ey cennet sevdalısı! Sen muhabbetini, Allah'a yönelt ki, cennetler sana sevdalansın!
Ey cehennem korkusu çeken adam! Gönlünü Allah sevdasıyla öyle alevlendir ki, cehennem âteşini söndürsün. Zira gerçek şudur ki; mü'minin nurundan, cehennem âteşleri sönüverecek o gün…
Ey gönül dilini unutan kişi. Bil ki onunla konuşmak nice kapılar açar sana. O halde az konuş da kalbine yönelmeye bak.
Ey insan! Allah dostlarına bak da Allah'a dost olmayı öğren.
Ey günah cîfesiyle kirlenmiş kişi! Ne olacak böyle halin? Yeter artık. Rabbine yönelmeye bak. Çünkü her an O'na gitmek üzeresin.
Ey nefsine düşkün kişi! Bilesin ki sen O'na rağbet ettikçe o seni bataklığa gömer. Onu itele de bir bak haline.
Ey kardeş! Allah'ı sevenlerin gönülleri berrak sular misalidir. Zira onlar en küçücük kiri hemen temizlerler. O halde sen de tevbe kurnasıyla temizlenmeye bak.
Ey kardeş! Sakın beden elbiselerine aldanma. Bir de gönül elbisesi vardır her kişinin. Nice garipler vardır ki pırıl pırıldır gönül giysileri. Er kişilerdir onlar.
Ey insan! İşi hak olanın gönlü de, yüzü de ak olur. İşini Hakk'ın rızasına uygun yap ki, dünyada da ahirette de yüzün ak olsun.
Ey işi haktan uzak olan adam! Böyle gidersen ne gönlün, ne de yüzün ağarır. Dön de ardına bir bak! Acep arkanda neler bıraktın? Haydi durma! Bir süpürge al da eline, onları temizlemeye bak!
Ey Hak sevgisiyle yanan mü'min! Ne güzel bu halin! Rabbim sevgini de, nurunu da artırsın. Bilesin ki cennetler ancak böylelerine müştak.
Ey Allah sevgisini arayan kişi! Allah sevdalılarını bul da, aradığına ulaşasın.
Ey güzellik arayan insan! Namazın güzel olsun ki sen de güzel olasın! Namazını tadil-i erkân ve huşû ile süsleyen kimse aslında kendisini süslemiştir. O süs ki cennet ziynetlerini getirecektir kendisine. Ne güzel kazançtır o.
Ey insan! Bil ki iman sevgi tezahürüdür. Zira kişi Rabbini sever de iman eder. Öyleyse o sevginden al da mahlûkata da göster. Onlara şefkat ve merhamet kanatlarını indir.
Ey ehl-i hâl olmak isteyen insan! Kişinin her ânı ölüm tefekkürü olmadıkça yaşayışı ihsan mertebesine ulaşamaz. Zira Allah'ı görüyormuşçasına O'na ibadet etmek ancak her an O'na kavuşacakmış gibi yaşamaya bağlıdır.
Ey kişi! Fikirlerini Hakk'ın süzgecinden geçir ki gönlüne akanlar iman hakikatleri olsun. Kulluk sevdasına da ulaşasın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Dereli Arşivi
SON YAZILAR