Hacıveyiszade Efendi’nin kutlu mirası: Türk Anadolu Vakfı

Hacıveyiszade Efendi’nin kutlu mirası: Türk Anadolu Vakfı

‘Şehre Hizmet Edenler’ başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu Türk Anadolu Vakfı oldu. Türk Anadolu Vakfı Genel Müdürü Ahmet Ağırbaşlı, “Şu ana kadar din eğitimi vermek üzere 60’a yakın yapı bu vakfın öncülüğünde yapıldı" dedi

İmam Hatip Okulları yaptırmak maksadı ile Konyalı Hacıveyiszade Mustafa Efendi öncülüğünde 1950’li yıllarda ilk temelleri atılan ve 1972 yılında vakıf statüsü kazanan Türk Anadolu Vakfı, Şehre Hizmet Edenler serimizin bugünkü konuğu oldu. Türk Anadolu Vakfı Genel Müdürü Ahmet Ağırbaşlı, “Konya merkezde bulunan imam hatiplerde okuyan öğrencilerin de zaman zaman ihtiyaçlarını da karşılarız. İmam hatiplerin ve hafızlık kurslarının da ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Vakfımıza ait Kur'an kurslarımız da var. Vakfımızca desteklenen imam hatip ortaokullarından birinde aynı zamanda hafızlık eğitimi de veriliyor. Proje okulu olarak faaliyetlerine devam eden bir hafızlık lisemiz var. İlahiyat fakültesinde okuyan öğrenci kardeşlerimize de vakfımız bünyesinde hafızlık yapma imkanı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2022-03-29-at-12-14-21-1.jpeg

VAKFIN KURUCUSU HACIVEYİSZADE HAZRETLERİ

**Vakfın kuruluşundan bahsetmek gerekirse neler söylersiniz?

-1950'li yıllarda ülkemizde Din eğitiminin yeni yeni başladığı zamanlarda, Rahmetli Hacıveyiszade Mustafa Efendi’nin rehberliğinde İmam Hatip Okulu yaptırmak için bir dernek kurulmuş. Hizmet imkânları genişleyince de İmam Hatip Okulu, Yüksek İslam Enstitüsü, Talebe Yurtları Tesis ve Yaşatma Derneği ve Manevi Değerleri Koruma ve İlim Yayma Cemiyeti kurulmuş, hizmetler bunlarla devam etmiş. 1972 yılında ise bu dernekler birlikte hareket ederek Türk Anadolu Vakfı’nın kuruluşunu sağlamışlar. Malumunuz Türkiye'de din eğitimi, 1951 yılında Adnan Menderes’in gelişiyle bir ferahlık kazanıyor. O dönem açılan Türkiye'de ilk 6 tane imam hatip okulunun biri de Konya’da açılıyor. Konya’da açılan imam hatibe de Hacıveyiszade Hazretleri sebep oluyor. Vakfımızın kurucusu da zaten Hacıveyiszade Mustafa Efendi’dir. Vakıf olmanın bazı avantajları da var. Mesela ihtilal oluyor. Kimi derneklerin ve oluşumların mal varlıklarına el konulabiliyor. Ama vakıflar için böyle bir durum yok. Bir de vakıflar kuruluş itibariyle halkın gücüyle kurulduğu için, gelirleri bağışlar olduğu için bir şey denmiyor kolay kolay. İşte Türk Anadolu Vakfı bu şekilde başlıyor serüvenine.

img-3942.jpg

İMAM HATİPLERİN İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ

**Türk Anadolu Vakfı olarak çalışmalarınız nelerdir?

-Bugüne kadar da din eğitimi alanında birçok faaliyete imza attık. Nitekim şu ana kadar din eğitimi vermek üzere 60’a yakın yapı bu vakfın öncülüğünde yapıldı. Yine 5 tane imam hatip okulunun bulunduğu arsa vakfımıza ait. Bunlara ek olarak Konya merkezde bulunan imam hatiplerde okuyan öğrencilerin de zaman zaman ihtiyaçlarını da karşılarız. İmam hatiplerin ve hafızlık kurslarının da ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Vakfımıza ait Kur'an kurslarımız da var. Vakfımızca desteklenen imam hatip ortaokullarından birinde aynı zamanda hafızlık eğitimi de veriliyor. Proje okulu olarak faaliyetlerine devam eden bir hafızlık lisemiz var. İlahiyat fakültesinde okuyan öğrenci kardeşlerimize de vakfımız bünyesinde hafızlık yapma imkanı sunuyoruz. Ankara yolu üzerinde mevcut bir de öğrenci yurdumuz var. Tadilatını yeni bitirdiğimiz bu yurtta da gençlerimize hizmet veriyoruz. Eğitim çalışmalarımızın yanında bir de aşevimiz var. Aşevimizde de 3000 kişiye yemek verebiliyoruz. Son dönemlerde daha çok yemek dağıtma işini erzak dağıtımı olarak değiştirdik.

**İmam hatip okullarından bahsettiniz. Bu okullar vakfınıza mı ait?

-Vakıf olarak imam hatip gibi okulları biz açamıyoruz. Malum Tevhid-i Tedrisat Kanunu var. Kuran Kursları da aynı şekilde. Özetle okullar Milli Eğitim Bakanlığı, Kuran Kursları Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı. Ama biz ne yapıyoruz? Kursların ve okulların ihtiyaçları oluyor. Onları karşılıyoruz. Öğrencilere burs veriyoruz. Yurdu olan kurs ve okulların giderlerini karşılıyoruz. Selçuk Üniversitesi’nde bir de külliye mevcut vakfımızca yapılan. Diyanet Gençlik Merkezi olarak orada da üniversiteli gençlere hizmet veriliyor. Ek olarak biz vakıf olarak eğitim faaliyetleri, konferanslar, kültürel faaliyetler de düzenleriz. Ama bunları direkt olarak kendimiz yapmayız. Organizasyonu bazen okullar, fakülteler veya müftülük yapar. Biz maddi olarak destek veririz.

diyanet-genclik-merkezi.jpg

BAĞIŞLARI İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIRIYORUZ

**Ramazan ayına özel çalışmalarınız var mı?

-Ağırlıklı olarak eğitim faaliyetleri yürütsek de zaman zaman farklı yardımlarda bulunuyoruz. Ramazan ayı da bu zamanlardan biri. Gıda yardımları yaptığımız oluyor. Bazen vatandaşın bize verdiği zekat ve bağışlar oluyor. Onları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.

**Vakıf gelirleriniz nasıl karşılanıyor?

-Türkiye genelinde en çok gayrimenkulü olan vakıf biziz. Açıkçası buradan elde edilen gelirler bize yetiyor. Bunun yanında bazen vatandaşlarımızdan da destekler, bağışlar geliyor. Yani biz insanlardan gelir toplamayız. Ama vatandaş getirirse alırız.

İNSANLARIN MERHAMET DUYGULARI KABARIYOR

**Son olarak Ramazan ayı hakkında neler söylersiniz?

-Ramazan 11 ayın sultanı. Gerçekten de bu söz boşuna denmemiş. İçerisinde hakikaten de türlü türlü güzellikler barındıran bir ayın içerisindeyiz. Ramazan ayında insanların merhamet damarları da biraz daha açılıyor. Belki insan 11 ay boyunca fakirleri düşünmüyor ama kendisi oruç tutunca fakirler de aklına geliyor. Öyle olunca Ramazan hakikaten insanları infaka da teşvik ediyor. Nitekim oruç tutmak sadece aç kalmak değildir.

 

EYYÜB KARAKUZU

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.