Genç yaşta Konyaspor tarihine geçti

Genç yaşta Konyaspor tarihine geçti

Konyaspor’un 45 yaşındaki teknik direktörü İlhan Palut yeşil-beyazlı kulübe tarihinin başarılı başlangıcını yaptırdı. Genç teknik adam Konya ve Konyaspor ile ilgili düşüncelerini aktardı

Konyaspor ’un başında harika bir sezon geçiren, oynattığı futbolla taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanan İlhan Palut, şimdiden kulüp tarihinde önemli bir yer edindi. 2016’dan bu yana ilk kez üst üste 3 maç kazanan Konyaspor’da teknik direktör İlhan Palut, Yeşil-Beyazlı takımda çıktığı 46 lig maçında 77 puan topladı. Genç teknik adam Türkiye Kupası ile birlikte takımın başında 50 maça çıktı. Bu maçlarda 23 galibiyet 14 beraberlik 13 yenilgi alırken 1.66 puan ortalaması yakalayan İlhan Palut kulüp tarihinin en yüksek ortalamasına sahip oldu.

LİGE VE KONYASPOR TARİHİNE DAMGA VURDU

Yeşil-Beyazlı takımda topladığı 55 puanla lige damga vuran genç teknik adam, geçen sezondan bu yana çıktığı 50 maçta 77 puan elde etmiş oldu. Konyaspor’u 12 maç ve üzeri çalıştıran hocalar arasındaki puan ortalamalarına bakıldığında İlhan Palut 1.66 ile kulüp tarihinin en başarılı hocası konumuna geldi. Hatayspor’dan sonra Göztepe’de çalışan Palut ve ekibinin kariyerindeki 3. takım Konyaspor oldu. İlhan Palut daha önce 433 gün görev yaptığı Göztepe’de ise çıktığı 47 maçta; 15 galibiyet, 14 beraberlik ve 18 mağlubiyet alırken 1.26 maç başı puan ortalaması tuttururken, 971 gün kaldığı Hatayspor’da ise 104 maçta 60 galibiyet, 26 beraberlik ve 18 yenilgi alarak 1.98 maç başı puan ortalaması yakalamıştı.

**Süper Lige geliş hikayeniz nasıl oldu?

-Hatayspor ile Süper Lig'e çıkamadım ama Süper Lig takımlarından teklifler aldım. Benim adıma zor bir karardı. Ya Süper Lig'e gidecektim ya da Hatayspor ile başlayan serüvenimi mutlu sonla tamamlayıp gideceğim yere gidecektim. Teklifte bulunan takımlara teşekkür ederek Hatayspor ile yarım kalan işim olduğunu söyledim. Ancak 6. hafta sonrasında kötü durumda da yer almazken Hatayspor'daki görevimiz son buldu. Bekleyiş süreci vardı, Süper Lige kendimi hazır görüyordum. Mehmet Sepil Başkan aradı ve yarım saat konuştuk. Genç nesil hocalara güvenip şans vermişti. Benimle çalışmak istediğini söyledi. Beklentilerimiz uyuştu. Pandemiye kadar iyi çıkışımız vardı. Sonradan bir düşüş oldu ve iyi bir süreç olmadı. Ertesi sezon yaş ortalamasını ve takım maliyetini düşürüp takımı gençleşecekti. Bu her takım için risktir. Bunu 11. haftaya kadar iyi yaptık ama daha sonra 6 haftalık kazanamama serisi oldu ve ayrıldık. Ya ben oyuncularımı daha fazlasına inandıramadım ya da onlar daha fazlasını yapmak istemediler. Benim de motivasyonum düşmüştü ve istifa ettim.

**Konyaspor’a gelişiniz nasıl oldu?

-Buraya gelmeden önce birçok kulüpten teklif aldım. Konyaspor’dan teklif gelince heyecanlandım. Başarılı olacağımı ve futbol adına düşüncelerimi rahat uygulayabileceğim bir ortamı olduğunu düşünüyordum. Hatay’a gelip giderken de şehir merkezine uğrayıp Mevlana Müzesini ziyaret edip daha sonra yoluma devam ediyordum. Şehir olarak da Konya’yı beğeniyordum. Çok şükür çalışmak nasip oldu. Konyaspor da günlük değişikliklerin olmadığı istikrarlı bir yapı vardı. Konya’da olmaktan memnunun.

**Konyaspor’daki hedefleriniz nedir?

-Ligde iyi bir yer elde etmek istiyoruz. Üst sıraları zorlayan, hedefleyen ve bununla birlikte yarışan bir Konyaspor olarak taraftarımızı ve camiamızı mutlu etmek istiyoruz. Oynadığımız futbolla da taraftarımızın güvenini kazanan bir takım olmak amacındayız. Oyun istikrarını da yakalamak hedefindeyiz. Çok fazla geniş kadromuz da yok. Herkes şans buluyor. Sistem olarak 4-1-4-1 oynuyoruz. Savunmanın önünde Amir, önünde Soner, Çekiçi, Kanatlar ve forvet. 4-3-3 de buna benzer. Pas oyunu oynamaya çalışıyoruz. Hücumda kanatları iyi kullanmaya çalışan, kaybettiği topu çalışmaya çalışan bir takımız. Takıma sıralama ile baskı oluşturmak istemiyorum. Bunun yararı olsa söylerim ama değil. Her maça kazanmak için çıkıyoruz.

 **Stadyum ve tesisler hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

-Süper Ligin en iyi birkaç tesisinden birine sahibiz. Şimdi yeni bir tesis projesi var. Şimdi bile gayet yeterliyken çok daha modern ve güzel bir tesis yapılacak. Konyaspor camiası tesisleşme adına doğru adımlar atıyor. Şimdiki tesisin altyapıya tahsis edilmesi de büyük avantaj olacak genç oyuncular için. Stadyum çok modern ve güzel. Her gelen futbolcusu ve antrenörü aynı duygularda. Zemin çok önemli. Gittiğimiz deplasmanlarda kendi stadımızdaki kaliteyi maalesef yakalayamıyoruz. Beşiktaş ve Galatasaray bile bu konuda sıkıntı yaşadı.

fcy6mqzxeach-wf.jpeg

**Bazı maçlarda stadyumu tek başınıza adımlıyorsunuz bunun bir sebebi var mı?

-Antrenör yorgunluğu futbolcular gibi değil. Antrenör sadece fiziksel değil, zihinsel ve çok fazla stres yükü oluyor. Soyunma odasına geçince kapalı ortam. içeride en az 50-60 kişi var. Buradan çıkıp stadyumda hava almak kendi kendine maçın değerlendirmesini yapıyorsun. Kazanınca yürümesi daha keyifli oluyor. Her şeyin sorumlusu sensin. Yapmaktan çok mutlu olduğum ancak aynı zamanda çok da stres seviyesi çok yüksek bir iş.

**Altyapı ile iletişiminiz nasıl?

-Ben ve ekibim mutlaka takip ediyoruz. 5 altyapı oyuncumuz milli arada bizimleydi. Onları hazır gördükçe süre vermek istiyorum. Ama doğru zaman gerekiyor. İyi çalışıyorlar, bana bu güveni veriyorlar. Onlar çalışacak biz de şans vermeye çalışacağız. Akademi liglerini iyi takip edeceğiz. Hangi oyuncuları Konyaspor'a alabileceğiz onları değerlendireceğiz.

**Konya'nın futbola bakışını nasıl buluyorsunuz?

-Konya halkı futbola ilgili. Şehirde her tarafta Konyaspor bayrağı var. Dolmuşlarda, dükkanlarda Konyaspor bayrağı var. Futbol için heyecanlı bir şehir. Konyaspor, maçlarını en az 20 binle oynayan bir takımdı pandemi öncesinde. İyi bir desteğin ip uçlarını verdiler. İnşallah biz daha iyi sonuçlar alır ve onları mutlu ederiz. En azından izin verildiği kadar taraftarımızı yanımızda görmek istiyoruz.

**Konya ve konya yemekleri için neler söylersiniz?

-Konya huzurlu ve temiz bir şehir. Konya'da olmaktan mutluyum. Geziyorum, yürüyüşü seven insanım. Gitmekten hoşlandığım mekanlar var. Yemek için Meram tarafına gidiyoruz. Şehirden uzak kalmamak gerekiyor. İnsanlarla temas etmek istiyorum. Kültürel değerleri var Konya'nın. Onları da fırsat buldukça ziyaret ediyorum. Bedesten de yürüyüş yaptım, Alaaddin tepesine gittim. Sille'ye de ailemle gittim. Beyşehir'e de gitmek istiyorum. Eski yapılar daha çok ilgimi çeker. Konya'da bu doku korunabilmiş. Çocukluğum gastronomi merkezinde geçti. Hatay bu konuda iddialı. Konya da bu konuda iyi. Bamya çorbasını, etliekmeği çok seviyorum. Furun kebabını da tatmak istiyorum.

İLHAN PALUT KİMDİR?

İlhan Palut 12 Kasım 1976’da Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde dünyaya geldi. Annesinin hemşirelik memuriyetinde olmasından dolayı İlhan Palut ve ailesi Antakya merkezde yaşamaya başladı. İlhan Palut ilkokulu Hatay İlkokulu’nda okudu. Ortaokul eğitimini Atatürk Ortaokulu’nda, Lise eğitimini ise Merkez Lisesi’nde tamamlayan Palut; daha sonrasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nden mezun olarak beden eğitimi öğretmenliği yapmaya başladı. Küçük yaşlardan itibaren futbola meraklı olan Palut, futbolculuk kariyerine Hatayspor’da başladı. Yedi yıl boyunca Hatayspor'un minik, genç, amatör, BAL Ligi kategorilerinde top koşturan İlhan Palut, daha sonrasında yine Hatayspor'da kaptanlık da yaptı. Ayrıca İlhan Palut bu dönemde hem futbolculuk kariyerine devam ediyor hem de öğretmenlik mesleğini de sürdürüyordu. Palut, 2004 yılında kendisi gibi öğretmen olan Duygu Palut'la evlendi. İlhan Palut'un ilk çocuğu Ece, 2006 yılında ikinci çocuğu Tamer Efe ise 2012 yılında dünyaya geldi. Futbol kariyeri boyunca üç farklı takımda top koşturan Palut, sonrası Adana Demirspor ve Çorumspor'da da kariyerine devam etti. Futbol oynadığı süre boyunca 338 maça çıkan Palut, toplamda 32 kez gol atarak fileleri havalandırdı. 2009 yılında futbolculuk kariyerini sonlandıran Palut, ilk olarak 2011 yılında Kırıkhanspor'da yardımcı antrenörlük göreviyle yeni kariyer sürecinin ilk adımlarını atmaya başladı. Teknik direktörlük kariyerine 2017 yılında Hatayspor'da başlayan Palut 2019-2020 sezonunda Hatayspor'u şampiyon yaptı. Palut'un bir sonraki durağı ise Göztepe oldu. Ancak buradaki hikayesi kısa sürdü. İttifak Holding Konyaspor'un İsmail Kartal'la yollarını ayırması sonrası Palut'la anlaşmaya varan

Konyaspor yönetimi takımın başına 10 Şubat 2021’de kendisini getirdi. Lige başarılı bir grafikle başlayan İlhan Palut, kısa zamanda Konyaspor camiasının gönlünde taht kurdu.

FERHAT TÜRKOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.