İlahiyatların varlığı Türkiye için bir fırsattır

İlahiyatların varlığı Türkiye için bir fırsattır

Şehre Hizmet Edenler başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu Türkiye İlahiyatlar Derneği (TÜİD) oldu. TÜİD İnovasyon Birim Başkanı Sümeyye Turhan, “İlahiyatçı gençlerin sayıca fazla olmaları vatanımız ve İslam ümmeti adına önemli” dedi

Türkiye’nin farklı illerinde bulunan ilahiyat fakülteleri arasındaki iletişim ve etkileşimi arttırmak, bir marka olmuş “İlahiyatlı” kültürünü yaşatmak, lisans eğitimine devam eden öğrencilerin gelişimlerine maddi ve manevi destek sağlamak amacıyla 2017 yılından bu yana çalışmalar Yapan Türkiye İlahiyatlar Derneği (TÜİD), Şehre Hizmet Edenlerin bugünkü konuğu oldu. TÜİD İnovasyon Birim Başkanı Sümeyye Turhan, “Ülkemizin farklı yerlerinde bulunan ilahiyatlı gençler aldıkları eğitimin hakkını vererek genç dimağlara hayrı ve hakkı irşad ederse sağlam inanca sahip, manevi değerleriyle kuşanmış bir nesil bizleri bekliyor inşallah. Bir milletin asıl gücünün yalnızca bilimsel donanım değil iman dolu fertler olduğunu düşündüğümüzde ilahiyatçı gençlerin sayıca fazla olmalarının vatanımız ve İslam ümmeti adına ne denli önem barındırdığını kavrayabiliriz” ifadelerini kullandı.

**Türkiye İlahiyatlar Derneği hakkında neler söylersiniz?

-2017 yılında İstanbul özelinde yerel bir platform şeklinde faaliyetlerimize başlamış olmakla beraber 2019 yılının Aralık ayında Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelen 13 ilahiyatlı gencin iştiyakı ile resmen kurulduk. Ümmetin parçalanmışlığının derdini taşıyan gençler olarak yaşadığımız topraklarda birliğin ve kardeşliğin tesisi adına elimizden ne gelir sorusunun cevabı minvalinde çalışmalarımıza başladık. Öncelikle mensubu olduğumuz ilahiyat camiasını hedef kitlemiz olarak belirleyip vatanımızın dört bir yanındaki gençlere çok yönlü gelişim, birlik ve manevi değerler ilkelerini benimsetme gayesi çerçevesinde faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 2022 yılı itibariyle 60 ilde 750 teşkilat üyesi ve on binlerce gönüllü ile yolumuza devam etmekteyiz.

ONLARCA ETKİNLİĞE İMZA ATIYORUZ

**Konya Temsilciliği olarak sene içerisindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

-Geçtiğimiz yıllarda yaşamış olduğumuz pandemi sürecinin etkisiyle önemini artıran çevrimiçi hayatın farkındalığı ile daha fazla kişinin yararlanması amacıyla faaliyetlerimizi çoğunlukla internet ortamında gerçekleştiriyoruz. Tecrübe paylaşımı sohbetleri, siyer üzerine kritik düşünme eğitimi, kitap kritikleri, aylık sohbetler, tefsir dersleri, makale kritikleri gibi eğitim odaklı çevrimiçi çalışmalarımızın yanında Konya kültür gezileri, tanışma çayları, üniversite hocalarımızı ziyaret, tiyatro programları düzenleyerek yüz yüze faaliyetlerle de kardeşlik bağlarımızı güçlendiriyoruz.

image4.jpeg

RAMAZAN ÇALIŞMALARIMIZ ŞABAN AYI İLE BAŞLADI

**Ramazan ayına özel çalışmalarınız var mı?

-Ramazan ayının müjdecisi olan üç aylarla faaliyetlerimize başladık elhamdülillah. İlk olarak üç ayların mahiyetini kavrayacağımız bir kahvaltılı sohbet programı düzenledik ve kahvaltıdan elde edilen ücretleri Suriye’de çadır kamplarda yaşayan kardeşlerimiz için inşa edilen briket evlere bağışladık. Ardından Şaban ayının gelmesiyle beraber Ramazan’a bilincimiz açık bir şekilde girmek adına çevrimiçi gruplar üzerinden Ramazan’a hazırlık kampı gerçekleştirdik. Çalışmamız çerçevesinde günlük sorumluluklarımızı yerine getirdik ve haftalık yüz yüze hadis derslerine katıldık. Yine Ramazan ayında her hafta farklı bir hocamızla belirlenen sureleri konuşmak suretiyle çevrimiçi tefsir dersleri, İlahiyat fakültemizin camisinde Medine usulü iftar programı ve il müftülüğümüzün gençlik koordinatör yardımcısı Abdülkerim Temizcan hocamızın daveti ile ekip arkadaşlarımızla birlikte iftar yaptık.

**Faaliyetleriniz sadece ilahiyat öğrencilerine mi yönelik yoksa genel çalışmalarınız var mı?

-Derneğimizi tanıtırken de bahsettiğim üzere hedef kitlemizin ilahiyatlı gençler olması hasebiyle faaliyetlerimizde önceliği bu gruptaki arkadaşlara veriyoruz fakat özellikle eğitim çalışmalarımıza farklı bölümlerden arkadaşlarımızın başvurmaları durumunda kendileriyle beraber olmaktan keyif duyuyoruz. Yaptığımız çevrimiçi derslere çok çeşitli bölümlerden de katılım sağlanıyor.

whatsapp-image-2022-04-26-at-13-02-19-2.jpeg

İLAHİYATLARIN FAZLA OLUŞU BİR FIRSAT

**Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinin sayısının fazla oluşunun etkisini nasıl değerlendirirsiniz?

-Şunu belirtmem gerekir ki bu, Türkiye için avantaja dönüştürülmesi gereken büyük bir potansiyel. Derneğimizin kuruluş gayelerinden biri, niceliği fazla olan fakültelerimizin niteliğini de artırmak. Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke ve gençler her konuda yönlendirmeye oldukça açık. Ülkemizin farklı yerlerinde bulunan ilahiyatlı gençler aldıkları eğitimin hakkını vererek genç dimağlara hayrı ve hakkı irşad ederse sağlam inanca sahip, manevi değerleriyle kuşanmış bir nesil bizleri bekliyor inşallah. Bir milletin asıl gücünün yalnızca bilimsel donanım değil iman dolu fertler olduğunu düşündüğümüzde ilahiyatçı gençlerin sayıca fazla olmalarının vatanımız ve İslam ümmeti adına ne denli önem barındırdığını kavrayabiliriz.

**İlahiyat fakültelerinin istihdam alanları ile alakalı nasıl bir değerlendirme yaparsınız?

-İlahiyat fakültelerinden mezun olan arkadaşlarımızın istihdam alanları oldukça geniş. Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde doğrudan görev alabilmekle beraber kendilerini bir alanda mütehassıs kılmaları durumunda akademisyenlik, araştırma merkezlerinde uzmanlık, tercümanlık ve çeşitli vakıflarda eğitimcilik gibi konumlarda bulunabilirler. Üniversitede alınan eğitimin çeşitli olması sebebiyle mezuniyetten sonra pek çok kapı ilahiyat öğrencilerinin önüne açılıyor, yeter ki yalnızca dünyaya dair hedefler beslemeyip gayelerini Hakk’ı razı etmek üzere şekillendirsinler.

whatsapp-image-2022-04-26-at-13-02-15.jpeg

BİNLERCE İLAHİYATÇIYI BİR ARAYA GETİRDİK

**Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

-Aslında daha anlatacak çok şey var. Konya özelinde yaptığımız pek çok faaliyetimiz dışında genel merkezimizin ve diğer il temsilciliklerimizin de birbirinden güzel faaliyetleri var. Son olarak genel merkez çalışmalarımızdan da kısaca bahsetmek istiyorum. Geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul’da Türkiye’nin dört bir yanından 5500 ilahiyat öğrencisinin katılımıyla 2. İlahiyat Gençlik Buluşması gerçekleştirildi. Ülkemizin en doğusundan batısına kadar program salonumuzu dolduran heyecan dolu gençleri gördüğümüzde yaptığımız işin gönüllerde nasıl karşılık bulduğunu görmek bizleri oldukça mutlu etti ve gelecek faaliyetlerimize dönük azmimizi artırdı. Aldığımız bu enerjiye güvenerek ilahiyat buluşmamızın üçüncüsünü de önümüzdeki aylarda uluslararası formatta gerçekleştireceğiz. Yine Mart ayında yayın hayatına başlamış olan Mahiyet dergimizden de bahsedip sözlerimi noktalamak istiyorum. Aklın ve bilginin ışığında Türkiye’deki gençlerin heyecanlarına ortak olarak onların duyulmayan sesi olmak, gelecek kuşaklara önder olacak fikirleri yine gençlerin diliyle kaleme alarak nesillerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla “Gençliğin Mahiyeti Burada” sloganıyla yola çıkmış Mahiyet Dergimiz, genç yazar kadrosuyla beraber akademi, bürokrasi, sivil toplum ve ilim dünyasından pek çok büyüğümüzü bünyesinde konuk etmekte. Bütün genç arkadaşlarımızı ve kendini genç hisseden büyüklerimizi çalışmalarımızın paydaşları olmaya davet ediyoruz. Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

whatsapp-image-2022-04-26-at-13-02-20.jpeg

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.