A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam; Köy Camilerinde imamlar cemaate nikah tazeletiyorlar. Bu nikah kıyma yerine geçermiş, bu durumda şahit gerekli midir? Açıklar mısınız.
C.1) Genelde camilerde Perşembe akşamları nikah tazeleme yaptırılır. Bu Osmanlı’dan kalma güzel bir adettir. Yalnız bir talakla eşini boşayan veya yeni nikah kıydıracaklar için geçerli değil çünkü bu bir nikah akdi sayılmaz. Hafta içerisinde insanın ağzından çıkan küfürlü ve kötü sözler olabilir dolayısıyla bu nikah tazeleme faydalıdır. Bir insanın imanı tehlikeye, zaafiyete düşerse bu türlü kelime-i şahadet, kelimeyi tevhid getirerek imanını kuvvetlendirmiş, nikah akdi de tazelenmiş olur. Cemaatte birbirinin şahidi olmuş olur. (İbni abidin c.1,sayfa 39)
S.2) Hocam; Biz kanunen boşandık, dinen boşamadım pişman olduk hanımla tekrar birleşmek, evlenmek istiyorum. Ne yapılması gerekir açıklar mısınız?
C.2) O BOŞANMA ŞEKELİNE BAĞLIDIR. Bain talakla boşanırsa; iki erkek şahit huzurunda icab ve kabül şartları yerine getirilerek nikah kıyılır yeniden birleşme olur.
Kadın kocasına üç talakla bağlıdır. Bir defa boşanmışsa geriye iki talak kalır, bu iki talakla tekrar birleşme mümkündür.
S.3) Hocam; Arkadaşın birisi kayınvalidesine ağır sözler, küfürler etti. Bu durumda nikah tazelemesi mi gerekiyor açıklar mısınız?
C.3) Bu kimse günahkar olur, nikaha bir zarar gelmez. Nikah akti ve boşanmanın şartları vardır küfürlü sözlerle olmaz.
S.4) Hocam; Biz kanuni olarak boşandık ancak dinen boşamadım. Eşim (Karım) başkasıyla evleniyor.
Evlenebilir mi nikahı nasıl olacak açıklar mısınız?
C.4) Siz üçle dokuzla dinen boşamadıktan sonra O kadın başkası ile evlenemez, evlenirse dinen zina etmiş büyük günah işlemiş olur.
S.5) Hocam; Menopoz olan bir kadın boşandıktan sonra tekrar evlenebilmesi için ne kadar bir süre beklemesi gerekir, açıklar mısınız?
C.5) Hayızdan kesilen bir kadın boşandıktan sonra üç ay bekler sonra başkasıyla evlenebilir.
S.6) Hocam; Evli bir kadın zina yaptı, kocası da duydu boşamak istemiyorsa, nikahı ne olur?
Boşanmış sayılır mı açıklar mısınız?
C.6) Zina yapan kadın büyük günah işlemiş olur, Nikahın bozulmasının zina ile alakası yoktur, Erkeğin üç talakla boşaması şarttır. Aksi halde isterlerse evliliği devam ettirirler, bu erkeğin kararına bağlıdır.
S.7) Hocam; Altı çocuk sahibi bir kadınım. Eşim tüplerini bağlatalım diye ısrar ediyor, ben de bağlatmak istemiyorum. Hocalara danıştım bir sakıncası yok diyorlar. Ne dersiniz sizden cevap bekliyorum.
C.7) Tüpleri bağlatmak demek, tarlayı öldürmek demektir. Yani kadının kısırlaştırılması demektir.
Kadının kısırlaştırılması bazı şartlara bağlıdır, Şöyle ki;
 a) Kadının hayatı tehlikede olması lazım.
 b) Kadın doğum yaptığında ananın hayatı ciddi tehlikede olması lazım.
 c) Güvenilir uzman Jinekologların vereceği rapora göre hareket edilir.
Ana’nın doğum yaptığında ölme riski büyükse o zaman tüpler bağlanır. Tüp bağlanırsa artık o kadın bir daha çocuk sahibi olamaz. Fani dünya yarın ne olacağı belli değil.Sağlıklı bir kadının tüplerini bağlatması caiz değildir.
S.8) Hocam; Kocam Arabistan’da çalışıyordu, dönünce nikah kıydırman lazım karın senden boşoldu demişler. Nikah kıydırmadık, zina mı işliyoruz, günaha girdik mi? Açıklar mısınız.
C.8) Bu tür sözlerin hiçbir ilmi değeri yoktur. Erkek eşini üç talakla boşamadığı müddetçe, ayrılık ve gurbetin zamanı ne olursa olsun bir şey lazım gelmez, günaha girmiyorsunuz.
S.9) Hocam; Tv kanallarında bazen açık filmler izliyoruz. Tabi bu resimdir, seyretmek günah mıdır? Açıklar mısınız.
C.9) Bu tür Tv kanallarında açık seçik film seyretmek günahtır, haramdır. Zina sadece fiili birleşme, cinsellikle olmaz, elle, gözle ve dille de zina yapılmış olur. Göz, kulak vs. uzuvlarımız yolu ile zina işlenir dolayısıyla uzuvlarımız zinaya açılan birer pencere gibidir kaçınmak lazımdır.
S.10) Hocam; Geceleri korkutuyorlar, kulaklarıma sesler geliyor, bazen kuş gibi beyaz bir mahluk bana doğru uçup geliyor. Bu senin ikinci ruhundur diyorlar. Ne dersiniz? Açıklar mısınız.
C.10) Hz. Peygamber (S.A.S) sormuşlar Ruh nedir? ya Muhammed açıkla demişler. Bunun üzerine ayeti kerime inmiş. Sana ruhtan sorarlar; De ya Muhammed o Rabbim’in emrindedir bir başka şey değildir.
Bilinmez. O gördüğünüz ruh değildir ruh görülmez. Her canlının bir tek ruhu vardır. O size görünün şey Cindir. O ruh şeklinde görünüyor, ona aldanmayınız. Şayet bu durum hastalık derecesinde ise ilk önce Tıpbi olarak Psikoloji uzmanı doktora gidiniz, sonra ehil olan bir hocaefendiye gidiniz. Bu hastalığın tedavisini olunuz.
Dua ve Selamlar. 23.03.2011

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR