A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1- Hocam! Biz yeni evlendik. Dini nikâhı kıydığımızda eşim renkli günlerindeymiş, sizin nikâhınız olmamış, yeniden nikâh kıydırın diyorlar. Biz zina mı yapıyorduk? Açıklamanızı heyecanla bekliyoruz.

C.1- Hanefi ve Şafii mezheplerine göre; Nikâhın şartlarında böyle bir şart yoktur. Yalnız eşinizin renkli döneminde cinsel temas haramdır. Veliler evlendirirken kızın o renkli haline dikkat etmelidir. O şekilde zifafa katmamasıdır. Nikâhınızda 2 erkek şahit varsa nikâh kıyıyorken kız ve siz aldım kabul ettim, eşliğe kabul ettim. Demişseniz nikâh tamamdır. Bir daha nikâh kıydırmanıza gerek yoktur.

Şafii’de bir şart daha var. Nikâh kıyılırken kızın velisinin bulunması şarttır. Bunlar yerine getirilmişse nikâh tamamdır.

S.2- Hocam! Arkadaşlara misafirliğe gidiyoruz. Kadın erkek bir arada karışık oturuyorlar. Biz ayrı oturunca bize yobaz diyorlar. Bu şekilde oturmaya ne dersiniz?

C.2- İslam Dini zinayı haram kılmıştır. Hatta Ayette: “Zinaya yaklaşmayın.” Buyrulur. Zina yalnız cinsel temasla değildir. Gözün zinası yabancıya bakmak, Dilin zinası dille söylemek, Elin zinası ellemektir.

Hanefi Mezhebine göre; Kadınların el ve yüz dışındaki yerleri avrettir. Erkeklerin arasında kadınların oturması caiz değildir. Fitneye yol açar. Kim ne derse desin siz İslam’dan taviz vermeyin. En güzel oturma şekli kadınlar kadınlarla, erkekler de erkeklerle oturmasıdır.

S.3- Hocam! Biz öğrenciyiz. Evde kalıyoruz. Arkadaşım tuvalete girince telefonla konuşuyor. Bu doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.3- WC’ye giren kimse bir zorunluluk olmadıkça konuşması mekruhtur. Günahtır. Söyleyin o arkadaşınıza ona o vaziyette cinler musallat olur, kurtulamaz. WC’de su yoktur su istenebilir veya WC kâğıdı istenebilir. Başka türlü konuşulmaz.

S.4- Hocam! Sizi cep telefonundan dinliyoruz. Biz askeriz dağda kalıyoruz. Kar diz boyu, gece ihtilam olmuşuz. Suda çok soğuk, çadırda kalıyoruz, yıkanırsak hasta olacağız. Biz bu durumda ne yapabiliriz? Namazları nasıl kılarız? Açıklarsanız seviniriz.

C.4- Bu konu Hanefi Mezhebi imamlarına göre; Banyo yapıldığında hasta olunacak ise hayati tehlike varsa, hemen teyemmüm yaparsınız. Normal sıcak su ortamı buluncaya kadar öyle devam edersiniz. Namazları da kılarsınız.

İmamı Şafii’ye göre; Vakit içinde suyu ısıtma imkânı yoksa çok soğuksa o takdirde teyemmüm yapılır. Namazlarını kaza eder. Der.

S.5- Hocam! Abdestli iken kendi cinsel organımızı elleyince veya karıma dokununca abdestim bozulur mu? Açıklar mısınız? 

C.5- Hanefi Mezhebine göre; Abdestli olan birisinin tenasül organına dokunması veya hanımına dokunması abdesti bozmaz.

Amma Şafii Mezhebine göre; Abdestli olan birisi kendi cinsel organına dokunması veya hanımına dokunması abdesti bozar. Yeniden abdest alması gerekiyor.

Fakat nikâhı düşmeyen kızı, annesi, kız kardeşi, halası, teyzesi gibi kadınlara dokunması abdesti bozmaz.

Yeri gelmişken burada önemli bir konuya açıklık getirmek isteriz.

Hac veya Umrede tavafa giren Şafi bir bayan veya erkek, tavafta yabancı bir kadına veya erkeğe dokunabiliyor. Yani kaçınılmaz bir olay. Bu durumda Şafii mezhebinde olanların abdesti bozuluyor. Abdestsiz de tavaf olmaz ne yapılacak?

Şafiiler tavafa girerken Hanefi Mezhebine niyet edecekler. Tavaf veya Say bitinceye kadar Hanefi Mezhebini taklit ederler. O zaman abdestleri bozulmaz. Tavafı tamam olur.

Hanefilerde bilhassa hac veya kalabalık Umre zamanı Tavaf Mahallinde veya dışarda çok kalabalık oluyor. Önünde, sağında ve solunda kadın oluyor. Hanefilerin namazı olmaz. Burada da Hanefiler Şafiileri taklit ederler. Böylece namazları sahih olur.

S.6- Hocam! Berat Kandili’nde 100 rekât namaz kılınacak diyorlar. Nasıl kılacağız? Açıklar mısınız?

C.6- İlmi olarak kesin kaynaklarla rivayet edilen bir berat namazı yoktur. Berat Gecesi çok mübarek bir gecedir. Bu gecede nafile namazlar, kaza namazları, Teheccüt, Evvabin, Kuşluk ve Duha gibi namazlar kılınır.

Bazı ulema Berat Gecesi’nde 100 rekât namaz kılınır. Her rekâtında Fatiha’dan sonra 10 kere İhlas Suresi okunur. İkinci rekâtta yine aynı sureler aynı şekilde okunarak 100 rekât kılınır diye tavsiye etmişlerdir. Kılmak isteyen kılar veya cemaatle biri önderlik (imamlık) ederek kıldırır. Evet, büyük âlimlerimiz böyle bir namazı tavsiye etmişlerdir.

S.7- Hocam! Köylerde yağmur duası yapıyoruz. Birde 2 rekât namaz kılınıyor. Bu sünnet olan bir namaz mıdır? Açıklar mısınız?

C.7- İmamı Azam’a göre; 2 rekât namaz kılmak sünnet değil Menduptur. Güzel bir şeydir. Allah (C.C)’tan rahmet istemektir. 

İmameyn’e göre; Veliyyül Emrin 2 rekât namaz kıldırması Menduptur.

S.8- Hocam! Camilerde Tesbih Namazı kılıyoruz. Bu sünnet midir? Nafile bir ibadet midir? Açıklar mısınız?

C.8- Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Mendup bir ibadettir. Çok faziletli bir namazdır. 4 rekât olarak kılınır. Kerahet vakitleri dışında her zaman kılınabilir. Belli bir vakti yoktur. Ömrümüzde bir defa da olsa kılınması tavsiye edilmiştir. Cemaatle kılınması da caizdir. İmam tevhitleri söylerken cemaatte kendisi tekrar eder.

Tesbih Namazının Kılınışı:

Niyet edilerek namaza durulur. Sübhaneke’den sonra Fatiha’dan önce 15 defa “Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.” İmam Fatiha ve zammı Sure okur, akabinde 10 defa daha aynı tesbihat okunur. Rükûda 10 defa, Rükûdan doğrulunca 10 defa, Birinci Secde’de 10 defa, secdeden kalkınca 10 defa, ikinci Secdede 10 defa daha söylenir. İkinci rekâtta aynın kılınır.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a emanet olunuz.

 

11 Mayıs 2017 Perşembe 

İrşad Vakfı Başkanı

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR