Fıkhî Sorular ve Cevapları
S.1 ) Hocam ölüye Kur’an okunmaz derler, okunur mu? Okunmaz mı? Okunursa ölüye faydası olur mu?
C.1) Ölüye Kur’an okunmaz diyenlerin kaynağı nedir? Ölüye Kur’an okunmaz Peygamber (S.A.V) kabrini ziyaret ederken, ne yapacağız? Çelenk mi götüreceğiz?
İmam-ı Azam, İmam Ahmed Bin Hambel, İmam-ı Şafii okunan Kur’an ın ölüye ulaşacağını, sevabının ölüye bağışlanabileceğini, ölünün de bundan haberdar olacağını söylemişlerdir.
İmam-ı Muhemmed’e göre; Kabir başında Kur’an okumak mekruh değildir. Müstahabtır der. Hatta Ahmed Bin Hambel, İmam-ı Muhammed’le aynı görüştedirler.
İbn-i Ömer Bin Abdullah; vefatına yakın vasiyetinde, kabrimin üzerine Bakara suresinin başı ile sonunu okuyun diye vasiyet etmiştir.
Peygamber S.A.V) bir gün mezarda bir hurma ağacını ikiye bölmüş birini bir mezara, birini diğer mezara gömerek şöyle buyurmuştur.
“Kurumadıkları müddetçe mezarda yatanların azablarını hafifletir.” Buyurmuştur. Buhari, Müslim Hadisi
Netice olarak, ölüye okunan Kur’an ın, sevabının ölülere faydasının olacağı açıktır.
S.2) Hocam biz hacca gidiyoruz, annem bize oradan kefen alıb, zemzemle yıkayın dedi. Dini fönden faydası olur mu? Ne deriniz?
C.2) Hz. Peygamber (S.A.V) döneminde, Sahabeler döneminde böyle bir tatbikat kayıtlarda göremiyoruz. Kefeni zemzemle yıkamanızın hiçbir değeri yok. Müminler Allah c.c huzuruna çıktıklarında, fayda verecek olan salih amel, faydalı amel fayda verir.
S.3) Hocam babam öldü, üçlerde Fettah mezarlıklarında yer yok, daha önce oğlu vefat etmişti onun üzerine koyduk. Bizi çok tenkit ediyorlar, günaha girdiniz, kötü örnek oldunuz diye sitem ediyorlar. Ne dersiniz?
C3) Hanefi ve Şafi Mezheblerin alimleri zaruret olmadıkça bir mezara iki cesedin konulması caiz değildir. Derler. Zaruret olunca ceset çürümüş, toprak olmuşsa, üzerinden uzun zaman geçmiş, o zaman üst üste defnedilebilir. Ölünün toprak olmadığı durumu anlaşılmazsa, o zaman tecrübeli alimlere sorabiliriz. Cesedi çürümemiş olan bir kabir açılamaz. Genelde böyle yerler, ilgili belediyelerin izniyle oluyor. Birde en az on yıl ölü üzerinden geçmesi lazım.
S.4) Hocam son zamanlarda sık sık kürtaj yapılıyor, dini yönden sakıncası var mıdır? Açıklar mısınız?
C.4) İmam-ı Gazali ve birçok alimlere göre, ciddi bir mazeret olmadan kürtaj yapmak, ceninin ilk günlerinde de olsa haramdır. Hanefi Mezhebine göre; hamile bir kadının çocuğunu düşürmesi 120 günden sonra oluşur. Ama çocuk şekillendikten sonra ona hayati mutlak bir tehlike arz etmesi halinde kürtaj yapılabilir. Ama son yıllarda kürtaj yaygınlaştı, bir cinayet haline dönüştü. Kanuni bir yasağın konması lazım.
S.5) Hocam Kur’an Kursunda Kur’an öğreten bir bayanım. Renkli halimde Kur’an ı nasıl okutabilirim? Açıklamanızı beklerim.
C5) Kur’an öğreticiliği yapan bir bayan Kur’an ı Kerim’i harf harf, hece hece, kelime kelime öğretebilir. Caizdir derler ama, bir sure baştan sona okuması haramdır. Buna dikkat edilmesi lazımdır.
Yalnız Maliki Mezhebinin görüşü; öğretici bayan zaruret halinde, öğretebilir.
S.6) Hocam bu hafta diyanet hutbeleri zina ile ilgiliydi. Sosyal medyada diyanete saldırdılar. Dinde zinanın hükmü nedir? Açıklar mısınız?
C.6) Zina İslam’da büyük haramlardandır. Allah c.c. Kur’an-ı Kerim de; İsra 32.ayet
Şöyle buyrulur,
“Zinaya yaklaşmayınız. Çünkü o çok çirkin bin şey, kötü bir yoldur. “ İsra 32
Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur;
“Bir zani zina ederken, mümin olduğu halde, bu fiili yapamaz.” Buhari, Müslim.
Zina ederken besmele çeken bir insan dinden çıkar, kafir olur. İmam-ı Gazali İhyayı Ulumda;
“Bir insan haram işlerken, zina yaparken iman, gömleğin çıktığı gibi çıkar, baş üstünde döner. Ta ki pişman oluncaya kadar. Zina yaparken ölen bir insan cehenneme gider.”
Zinanın üç büyük felaketi vardır.
A-Dünyada görülen Afetler;
1-Rızık darlığı çeker, bereketi yok eder.
2-Hayırlardan mahrum kalır.
3-İnsanlar tarafından reddedilir, nefret edilir, iyi gözle bakılmaz.
B-Zinanın Ahirette üç felaketi;
1-Allahın gazabı üzerine olur,
2-Hesabı zor verir,
3-Allah c.c. tarafından Nart-Küpra büyük ateşe atılır. Edepleri kesilerek ağızlarına verilir.
S.7) Hocam biz beş kişi kurban niyetiyle bir sığır aldık. Şimdi bir arkadaş bize katılmak istiyor alabilir miyiz? Açıklar mısınız?
C.7) Siz beş kişi bir araya gelib, kurban niyetiyle bir sığır aldınız. Şimdide bir ilave yapmak istiyorsunuz. Kerahatla caiz olur. O ilave aldığınız arkadaşın ortak olarak hisse başına düşen parası fakirlere dağıtılacaktır. Ortaklar arasında pay edilemez.
S.8) Hayat sigortası yaptırdık. Primlerini yatırıyoruz. Bu İslam’a göre uygun değil sen bundan vaz geç derler ne dersiniz?
C.8) Asrımız güvenilir bir çok alimleri hayat sigortası yapmak caiz değildir derler. Mahsullerin sigortası, kasko sigortası taşıdıkları bir çok haramdan dolayı caiz değildir derler. Çünkü bu sigortalar (gararı) taraflardan birisi için zarar vardır. Milli piyango gibi birisi kazanıyor diğerlerinin verdiği para boşa gidiyor alamıyorlar ah ediyor. Tamamen faiz esasına göre çalışan hayat sigortası, tarım sigortası, kasko sigorta caiz değildir. Bundan uzak durmak lazımdır.
S.9) Hocam babam bir ay önce vefat etti. Onun adına kurban kesebilir miyiz? Ölüye kurban kesilmez denir. Açıklar mısınız?
C.9) Hanefi Mezhebine göre; sevabını ölen kimseye bağışlamak üzere kurban kesilebilir. Çünkü kesen kendi kestiriyor sevabını babasına bağışlıyor. Caizdir kesebilirsiniz. Ölen kimse ölmeden önce kurban almışsa, kesin diye vasiyet etmişse, ne zengin olan, ne de kesenler o kurban etinden yiyemezler, tamamen fakirlere verilecektir.
S.10) Hocam Haccımız çıktı Konya’dan hacca gideceğiz. 36 gün kalacağız. 3 gün Medine, kalan Mekke’de olacağız. Birkaç kurban kesmemiz gerekir çok merak ettik, açıklar mısınız?
C.10) Siz genelde haccı temedduya niyet edersiniz. Bir birinci bayram günü, şeytana 7 taş atılır, kurban kesmek vacibtir. Bu haccın kurbanıdır. Bir de siz orada 16 günden fazla kalacağınız için mukimsiniz size udhiye kurbanı yani, Türkiye’de iken vacib olan kurban var. Onu da burada Türkiye’de Konya’da vekalet vererek kestirmek üzerinize vacibtir. Burada keseceksiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.