Fıkhî Sorular ve Cevapları
S.1 ) Hocam arkadaşlarla sohbet için bir araya gelemiyoruz, herkes kendi cemaatine kardeş diyor, onlarla olmayanlara soğuk bakıyor, bu doğru mudur? İzah eder misiniz?
C.1) Bu şekilde davranışlar İslam’ı eksik bilmelerinden veya bağnazlıktandır.
Allah cc. Kur’an’ında şöyle buyur;
“İnne mel mü’minune ihvatun,” Ancak Müslümanlar kardeştir. Bu Allah’ın emridir. Bu emir dururken, İslam’ı dar kalıba sokarak ayni tarikatta olan kardeştir, diğerleri bizden değildir anlayışı
Tamamen İslam’a aykırıdır. Vahiy kültürü zayıf olunca, İslam’ın alt yapısı zayıf olunca, böyle fahiş hatalar yapılıyor. Sevap yerine günah işleniyor. Rabbim cümlemize hidayetini sunsun. Cemaatler ilk önce Fıkıh bilmiyor, ilmihal okumuyor. İslam’ın ilk emri oku. Ama bizim toplumumuz sosyal medyadan, dizilerden okumaya fırsat bulamıyor.
S.2) Hisse senetlerinin zekatı nasıl verilir? Açıklar mısınız?
C.2) Hisse senetleri, sene sonunda kar ve zarar var mı? Bakılır, kar varsa onunla birlikte hisse senedinin o günkü rayiçte değeri üzerinden zekatı hesap edilerek verilir. Borç varsa düşülür, borç düşüldükten sonra 81 gram altın değerinde ise zekat hesap edilerek verilir..
S.3) Hz. Peygamber (S.A.V) Mirac’ta Rabbül Aleminle görüştü mü)
C.3) Ehli sünnet Ulemasına göre nasıl görüştü meselesi ihtilaflıdır. Doğrusu kalple görüştü derler.
İbn-i Abbas (R.A) şöyle rivayet etmiştir; “O nu Kalbi ile gördü.” Demiştir.
Allah cc. Necim suresinde, Şöyle buyurur; “O nu gördüğünü kalbi yalanlamadı.” Necim 11.
Hülasa o gizli sırra giremeyiz. Hz. Peygamber (S.A.V) Baş gözüyle değil, kalp gözüyle gördü denmektedir.
S.4) Allah c.c. yakınlık uzaklık var mıdır? Nasıl olur açıklar mısınız?
C.4) Ehli Sünnet vel cemaat inancına göre yakınlık uzaklık mesafesine göre değil, takva ya göredir. Allah’ı seviyor, itaat ediyor, sünneti yaşıyorsa, bu salih amel işlerse Allah’a yakın olur.
Kur’an Alak Suresi 19.ayet şöyle der;
“Allah’a secde et, O ’ na yaklaş.” Alak 19.
Başka bir ayet kaf 16. Şöyle buyrulur;
“Biz kulumuza şah damarından daha yakınız.”
“Venahnu akrabu ileyhi min hablil verid. Kaf 16.”
Netice Allah’a yakınlık uzaklık mesafe kavramlarıyla değildir. Müslüman iyi amel işlerse, Allah’a yakın olur. Kul nafile ibadetlerle Allah’a yakınlaşır. Kötü amellerle Allah’tan uzaklaşır.
Kudsi Hadisde şöyle buyrulur; Kulum bana bir adım atarsa, ben ona yürüyerek gelirim. Kulum bana bir adım atarsa, ben ona koşarak gelirim. Onun işiten kulağı, gören gözü, atan kalbi olurum.
S.5) İmansız olarak ölmeye sebep olan büyük günahlar nelerdir? Açıklar mısınız?
C5) Ebul Kasım El Hakiye şöyle der; Üç günah vardır ki imansız olarak ölmeye sebeb olur.
“1- Allah’a gizli, açık şirk te bulunmak. İnsan üzerinde bulunan nimetlere şükretmeyi terk etmek. Müslüman şöyle demesi lazım;
“Rabbim, bana bu iman nimetini, ruhiyatını, islam olma şerefini verdiğin için sonsuz şükür olsun, hamd olsun demesi gerekir.”
“2- İnsanın kendisinden iman alınmasından korkması lazım. Beynel Havfı ve recada-olmak lazım. Haram lokmadan kaçınmak ve haramı helal saymaktan kaçınmak lazım.
“3- İnsanların bir biri arasındaki haklara son derece dikkat etmek lazım. Allah’a imanda şübhe etmemek lazım. Son demine kadar Allah’tan umut kesmemek lazım. Zulüm den kaçınmak lazım. Bütün bu hak hukuk Allah’ın emir ve yasaklarına uymayan, hafife alan kimseden iman çıkabilir. Onun için Allah’a tam teslim olmak gerekir.
S.6) Hocam bir işe girecektim, puanımda yüksekti, kazanamadım. Sonra biri devreye girdi, belli bir miktar para verdim. Sonra kazandığım halde verilmeyen işe girdim. Bu yaptığım İslam’a göre nedir? Açıklar mısınız?
C.6) Sen böyle bir işe girmeseydin, senin iş ihtiyacın olmasaydı, sen o aracı adama para verecek miydin? Bunun cevabını kalben ver. Şayet seni işe almak için önce seninle pazarlık yapmasaydı, sana öncülük edib işe koysaydı sende daha sonra bir şeyler verseydin bu hediye gibi olurdu. Ama şartlandırılarak seni işe almadan belli bir şeyler istemesi, alması haramdır.
Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur;
“Rüşveti verende alanda her ikisi de ateştedir. Almakta vermekte suçtur.” Taberanı
S.7) Hocam Konya dışından arıyoruz. Sizi yutuptan takib ediyoruz. Bolu’daki otelde yakınlarımız öldü onlar için tazminat vereceklermiş alabilir miyiz? Size güveniyorum, haram mı? Helal mi? Açıklar mısınız?
C.7) Bu iş müfettişlerin raporlarına, bilirkişinin raporlarına göre hareket edilir. Raporlarda otel sahibi suçluysa ki görünüşte suçlu, görünüyor. Tamamen suç otel sahibindeyse, o zaman tazminat alabilirsiniz, caizdir, helaldir.
S.8) Hocam birinde alacağım var. Adamın durumu düzeldi, borcunu ödemiyor, vade farkı alabilir miyim? Başka ne yapabilirim? Bana yardımcı olur musunuz?
C.8) Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur;
“Borçlu olan bir kimse imkanı olduğu halde ödemezse, zalimdir. Zalim, zulmeden, hak hukuk tanımayan insan demektir. Siz alacağınızı almak için çekin, senedin varsa bir avukat bulun tahsil ettirin. Yalnız alacağın TL, ne ise o kadar alabilirsin. Vade farkı helal değildir, haramdır. Siz iyi yoldan alma yoluna gidin.
Ör; Alacağın Onbin TL. ise, vade farkı diye Onbir bin TL alamazsınız. Hizmet farkı, vade farkı alamazsın helal değildir.
S.9) Hocam Karaman’dan arıyorum. Yabancı bir kadına bakmak haram mıdır? Kadın çok açık giyinmiş kendini teşhir ediyor. Bizde zaman zaman bakıyoruz. Bu bakışın sonucu nedir? İzah eder misiniz?
C.9) Hanefi Mezhebine göre;
Şehvet olmadan, kötü niyet, kötü gözle bakmadan bir kadına bakmakta bir sakınca yoktur. Fakat o şekilde açık olan bir kadına şehvetle bakmak haramdır.
Şafi Mezhebine göre;
Şafi Mezhebine göre, Kadının Bütün vücudu mahrem olduğuna göre, mahremi olmayan bir kadına bakmak haramdır.
Hz. Peygamber (S.A.V) Hz. Ali’ye şöyle demiştir;
“Ey Ali! bir kadın gözüne iliştiği zaman, ikinci defa bakma. Birinci bakışta sana vebal yoktur. Fakat ikinci bakışın vebali vardır.”
Kur’an-ı Kerimde de şöyle buyrulur;
“Mü’minlere de ki; gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar.” Nur 30.
S.10) Hocam biz sizi bir kız yurdundan arıyoruz. Renkli hallerinde kadınların, ne yapması yasaktır? Açıklar mısınız? Bazı arkadaşlar renkli hallerinde namaz kılıyor, açık Kur’an okuyorlar. Açıklar mısınız?
C.10) Hanefi ve Şafi Mezheblerine göre, hayızlı ve nifaslı hallerinde şunları yapamazlar haramdır.
1- Namaz kılamazlar, kılınmayan o vaziyetteki namazları kaza etmezler.
2- Oruç tutamazlar, ama ilerde tutulmayan o oruçları kaza ederler.
3- Camii ve Mescidlere Kabe’ye giremezler.
4- Kabe’yi tavaf edemezler.
5- Cinsel temasta bulunamazlar. Bulunması haramdır.
6- Kur’an-ı ellerine alamaz ve okuyamazlar.
Ö.N. Bilmem B. İslam İlmihali Asrımız Meselelerine fetvalar Cilt.1 Sayfa 606
Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.