A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKHÎ SORULAR VE CEVAPLARI

FIKHÎ SORULAR VE CEVAPLARI

S.1) Hocam; Kahramanmaraş’ta bir esnafta alacağım vardı. Depremde adam her şeyini kaybetti. Bu alacağımı zekâta sayabilir miyim? Açıklar mısınız?

 

C.1) Zekâtta niyet şarttır. Siz o parayı verirken zekât olarak verdiniz mi? Yoksa mal verdiniz, alacağınız vardı, şimdi alamayınca onu zekâta sayamazsınız. Şu yolla olursa zekâta sayarsınız. Burada temlik esastır. Siz alacağınız olan borçlu adama zekâtını verirseniz, o para kendisinin olur, sonra da benim size borcum vardı, şu borcumu ödüyorum derse o zaman zekâta sayılır. Yalnız o para onun mülküdür, vermeyebilir. Vermezse almak için zorlayamazsınız. (Kaynak: Fetevai Hindiyi – Fetevai Ez-Zerka)

 

S.2) Hocam: Deprem bölgesine eşya alıyoruz. Bunu zekâta sayabilir miyiz? Açıklarsanız memnun oluruz.

 

C.2) Zekâtın kimlere verileceği Kur’an-ı Kerim’de beyan edilmiştir. 8 sınıf insana zekât verilir:

A) Fakirlere; Zekât miktarı malı olmayanlara

B) Miskinlere; Günlük yiyeceği bulunmayan Müslümanlara

C) Zekât toplayıcılarına; Zekât toplama memurlarına

D) Müellefei Gulübe; İslam’a ısındırılmak istenen kimselere

E) Askerde olanın memleketindeki ailesine ve çocuklarına

F) Kölelere

G) Mücahitlere

H) Yolculara; Adam yolda kalmıştır, soyulmuştur, parasını kaybetmiştir. Zekât bunların ihtiyacı kadar olanı verilir. (Kaynak: Tevbe Suresi Ayet-60)

Deprem felaketinde her şeyini kaybetmiş, zenginken fakirliğe düşmüşse elbette onlara da zekât verilir.

 

S.3) Hocam; Deprem bölgelerinden gelen çocukları evlat edinebilir miyiz? Açıklar mısınız?

 

C.3) İslam’da evlat edinmek yoktur yasaklanmıştır. Nedeni; erkek çocuk olursa büyüyünce kadına mahrem olur yasaktır. Kız çocuğu olursa büyüyünce erkeğe mahrem olur bir arada kalamazlar. Büyüyünce evlatlık alana nikâhı düşer. Onun için İslam evlat edinmeyi yasaklar. Ancak belli bir yaşa kadar bakmak, ihtiyaçlarını karşılamak, eğitim giderlerini karşılamak üzere alabilirsiniz.

 

S.4) Hocam; Bizim bebeğimiz var. 2 yaşına girdi. Deprem bölgesindeki kimsesiz çocuklardan alsak eşim emzirse, o çocuğu evlatlık alabilir miyiz? Açıklar mısınız?

 

C.4) İmamı Azam’a göre; 30 aylıktan küçük olursa bir defa da emse haramlık ortadan kalkar. Sizin alacağınız çocuk 30 aylıksa, yani 2,5 yaşından küçükse o zaman haramlık ortadan kalkar. Ancak mirastan pay alamaz. Yardım ve hibe yapabilirsiniz.

İmamı Şafii’ye göre; 2 yaşından küçük olursa 5 defa emerse o zaman sütanne, sütbaba sütkardeş olur. Mahremlik ortadan kalkar. Yanınızda büyümesinde de sakınca yoktur. Şafii Mezhebine göre; o çocuk 2 yaşını geçmişse süt emse de sütkardeş olmaz.

Evlatlık alamazsınız.

 

S.5) Hocam; Devlet uzun vadeli düşük faizli kredi veriyor. Bu parayı alıyoruz. Faiz olur mu? Açıklar mısınız?

 

C.5) O parayı kim verirse versin, oranı ne olursa olsun kesinlikle faizdir ve haramdır. Siz ticaretinize haram katarsanız belli müddet için varlıklı olabilirsiniz. Faiz bir gün mutlaka götürür. Bakara Suresinde “Kim faiz yerse Allah ve Rasulüne savaş açmıştır. Faiz haram ticaret helaldir

 

S.6) Hocam; Ben bir dükkânda kiracıyım. Ben bunu bir başkasına devredebilir miyim? Dinî açıdan bir sakınca var mıdır? Açıklar mısınız?

 

C.6) Hanefi Mezhebine göre; Bir dükkân kiralandıktan sonra başkasına devretmede 2 şart vardır:

A) Mülk sahibinin izni olmalıdır. Devreden mülk sahibine haber vermelidir.

B) Devrederken kiraladığı dükkânı aylık parası (kirası) ne ise devrettiği adamdan fazla kira alamaz aynı kiraya oturmalıdır.

Şafii Mezhebine göre; Kiracı kiraladığı dükkânı başkasına devreder, kiraya verebilir. Yalnız dükkânın düzenini bozmamalı, tahrip etmemelidir.

 

S.7) Hocam; yakında emekli oluyorum. 170.000.- (Yüz yetmiş bin) TL Emekli ikramiyesi alacağım. Bunun zekâtını verecek miyim? Açıklar mısınız?

 

C.7) Siz emekli ikramiyesi alınca üzerinden 1 yıl geçince o zaman zekât vereceksiniz. Başka paranız varsa 81 gr altın değerindeyse o paranın zekâtını vereceksiniz. 1/40 (Kırkta bir)

 

S.8) Hocam; Hatay’da Müslüman olmayan deprem mağduru aileler var. Bunlara zekât verebilir miyiz? Açıklar mısınız?

 

C.8)Müslüman olmayanlara zekât verilmez. Zekât ancak Müslüman olanlara verilir. Siz şu hengâmede zekâttan değil de hibe olarak, bağış olarak yardım verebilirsiniz. Bu da dinimizin bir tavsiyesidir.

 

S.9) Hocam; Ben araba almak için para biriktirdim. Araba da alamadım. Bu paranın da yılı doldu. Bu paranın zekâtını verecek miyim? Açıklar mısınız?

 

C.9) Biriken paranız 81 gr altın karşılığındaysa süresi de dolmuşsa onun zekâtını vereceksiniz. Onun zekâtını vermek size farz olur. 1/40 (Kırkta bir)

 

S.10) Hocam; Kahramanmaraş’ta depremde akrabalarım vefat etti. Cenaze Namazları toptan kılındı. Bu doğru mudur? Açıklar mısınız?

 

C.10) Evet, erkeklere ayrı, kadınlara ayrı toptan Cenaze Namazı kılmak caizdir, uygundur. Kalabalık cenaze olunca teker teker kılmak çok zaman alır. Kaldı ki orası deprem bölgesi, hayat kurtarma yeridir, kılınabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR