A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhi Sorular ve Cevaplar

Fıkhi Sorular ve Cevaplar

Soru 1. Hocam, yılbaşında kendi aramızda eğleniyoruz. Hindi kesiyoruz, geceye kadar oturuyoruz. Siz günah işliyorsunuz, öyle yapmayın dediler, siz ne dersiniz?
Cevap 1. Evet doğru söylemişler, siz niçin oturmak için yılbaşı gecesini seçtiniz. Bu bizim kültürümüz değildir. Yılbaşını istiğfarla geçirin. Bir yıl daha yaşlandık. Acaba ben bir yıl içinde ne yaptım diye düşünün. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurur: “Kim başkasına benzerse o bizden değildir, o da onlardandır.” Kur’an-ı Kerim'de de şöyle buyrulur: “Kim İslam’dan başka bir din, kurtuluş ararsa o andan kabule edilmez.” Size tavsiyemiz hindiyi bir gün önce ve ya bir gün sonra yeğin. O gün normal hayat seyrinize devam edin.
 Soru 2. Hocam, yılbaşında piyango bileti alıyoruz. Niyetimiz iyi, fakirlere yardım etmek, bir az da kendi ihtiyacımızı görmek. Devlet adına Milli Piyango demiş. Bu haram mıdır? Haramsa niye devlet bunu yapıyor? Ne dersiniz?
Cevap 2. Allah (cc) Maide suresi 90. ayette şöyle buyurur: “Ey iman edenler, aklı örten içki (meysir), kumar, (velezlamü) fal okları, ancak şeytanın işi bir pisliktir, onlardan kaçının, kurtuluşa erersiniz.” “Şeytan içki ve kumarla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister, (artık vazgeçmiyor musunuz) vazgeçersiniz değil mi?” Niyetin iyi olması haramı helal kılmaz. Devlet içkiyi, kumarı serbest bırakmıştır. Sen milli piyango biletini alırsın, haramdır. Haram paradan fakir ve muhtaçlara yardım olmaz. Ancak helal para ile yardım yapılır. Devlet genel ev açtırmış, resmi çalışıyor. Ora gidip zina yapanlara haram değil midir? Aynen bunun gibi, devlet sana al diye zorlamıyor.
Soru 3. Hocam, bir zamanlar kumar oynardım. Bir daha oynamayacağım. Şart olsun diye Kur'an'a el bastım. Geçende arkadaşlar zorladı, tekrar oynadım. Benim ne yapmam lazım, karım boş mu olur? Allah bizi affeder mi? Açıklar mısınız?
Cevap 3. Size ne deyim, siz Allah’ı da, Kur’an-ı da şahit tutarak bu kumardan vazgeçerim demişsiniz. Ama geçmemişsiniz. Derhal tövbe edin. Bu illetten de vazgeçme iradesini ortaya koyun. Kararlı ve ısrarlı olun. Şarta gelince - bir defa karım boş olsun demişsiniz. Bir kadın kocasına üç talakla bağlı olur. Yani üç tane ip ile bağlıdır. Siz bir defa şart olsun demiş ve kumar oynamışsınız. İki talakla evlilik devam eder. Karınız boş olmaz. Ama bir dini nikah daha kıydırmanızı tavsiye ederim.
Soru 4. Hocam, biz lades tutuşuyoruz. Lades tutmakta bir sakınca var mıdır? Kaybeden ikramda bulunuyor. Açıklar mısınız?
Cevap 4. Lades karşıdaki adamı unutturarak aldatmak demektir. Aldanan unutan kimseden bir çay bile içseniz haramdır. Bu bir nevi şans oyunu gibidir. Bundan vazgeçin, oynamayın.
Soru 5. Hocam, kıyamet kopacak dediler, kopmadı. İzmir'de bir ilçeye akın ettiler. Bu nasıl bir olaydır, açıklar mısınız?
Cevap 5. Din boşluk götürmez. Uzun yıllar dine karşı savaş açıldı. Dini yerler kapandı. Tekke, zaviye, medrese, hatta camiler ahır oldu. Ezan yasaklandı. İşte o boşluğu imansızlık dolduruyor. Ateistler, satanistler, şamanistler v.s. gibi gruplar dolduruyor. Bunlar Allah'a değil de, gavura inanıyor. Bunların peygamberleri belli değildir, kitapları da belli değildir. Suyun önünde akan çör çöp gibi akıp gidiyorlar. Allah (cc) şöyle buyurur: “Ya Muhammed, sana kıyametten sorarlar, de ki, o Allah katındadır”. Allah'ın ve peygamberinin bildirmediğini falanca takvim bildirecek. Peki, neden kopmadı? Ya o İzmir'in ilçesini Efes gibi kutsallaştırmak istiyorlar. Yani elin adamının ülkemizde gözü var. Sudan sebeplerle Türkiye'ye yatırım yapmak istiyorlar. Bize düşen görevse uyanık olmaktır.
Soru 6. Hocam, benim 20 yıllık kaza namazım var. Bunları nasıl kaza edecem. Ben 45 yaşında bir bayanım. Renkli günlerimi de kaza edecek miyim? Vitir namazının da kazası var mıdır? Sünnetlerin yerine kaza namazı kılsam olmaz mı? Bir kanalda kaza borcu olan sünnet namazı kılamaz dedi. Açıklaya bilir misiniz?
Cevap 6. Siz kılamadığınız namazların farzlarını kaza edeceksiniz. Renkli günlerinizde geçen namazları bir yıl hesaplayıp onları kaza etmeyin. Vitir namazı vacip olan bir namazdır. O da kaza edilecek. Şafi de ise Vitir namazı kaza edilmez, çünkü sünnettir. Hanefi'ye göre hem sünnetler hem de kazalar kılınacak. Sondan hesap edin ve ya önden başlayıp kaza edersiniz. Sünnetleri terk edip de peygamberimizi gücendirmeyin.
Soru 7. Hocam, Şafii bir hoca kardeş bize Umrede namaz kıldırdı. Ayakları yarılmıştı, kan aktı, yere damladı. Biz de ona uyduk. Caiz olur dediler, içimize sinmedi. Bizim namazımız oldu mu?
Cevap 7. Şafii mezhebinde ayaktan gelen o miktarda kan abdesti bozmaz, imamın namazı tamdır, sahihtir. Ancak arkasına uyan Hanefi cemaatın namazı olmaz. Siz o kıldığınız namazı kaza edeceksiniz.
Soru 8. Bir evde yakın tarihte yangın çıkıyor, söndürüyorlar başka bir yerden çıkıyor. İtfaiye aciz kalmış. Açıklaya bilir misiniz?
Cevap 8. Bu bir cin işidir. Cinler bu ateşi yakıyorlar. Cinler de melekler gibi varlığını kabul etmek zorunda olduğumuz varlıklardır. Bunun ehli, uzmanı olan bir hocanın okuması lazım. Aksi halde bu iş devam eder. Kovan ağzında bir arkadaşın evinde elbiseleri kanla doluyordu. En son biri baktı, senin WC’ nin olduğu yerde şehit yatıyormuş. WC'ni kaldıracaksın. Cuma geceleri bana yasin okursan vazgeçerim dedi. Öyle yapıldı. Bir daha da olmadı.
Soru 9. Hocam, evimizin umulmadık yerlerine muska konuyor. Elbiselere domuz yağı sürüyor. Bu nasıl ola bilir?
Cevap 9. Bunlar cinler vasıtası ile konabilir. Cinli olan birisine koydurabilir. Güvenilir ehli iman birine okutmakta yarar vardır inşallah.
Soru 10. Hocam, cin nedir, cin hakkında bilgi vere bilir misiniz?
Cevap10. Cin (can) manasındadır. Bir şeyin histen gizlenmesi demektir. Aynı kökten gelen (cenin) Anne rahminde saklı olan histen gizli olana denir. Cin, ifrit, peri, gul kelimelerinin hepsi cinleri ifade etmek için kullanılır. Cinler zehirli ateşten, tumandan yaratılmıştır. Adem ise topraktan yaratılmıştır. Cin =Can aynı anlamda kullanılır. İlahi teklife muhatap olan cinlere kendi içlerinden peygamber geldiği Kur'an'da beyan buyrulur. “Ey ve insan topluluğu; Size içinizden ayetlerimi anlatan, hesap günün geleceğini haber veren ve uyaran peygamber gelmedi mi?”
El-Enam=130.SahihiMüslim1401-Kitab-ı Zühud=10-c.-say=229.
Peygamberimiz (s.a.v) cinlere Ku'ran okuyordu. Taif dönüşü Cin mescidinde cinler toplanmış, peygamberimizi davet etmişler. Efendimiz onlara Kur'an okumuş ve nasihat etmiştir. Hadis= her birinizin Allah tarafından cinlerden seçilip tayin edilen bir arkadaşı vardır. Sahabelerden birisi: “Ya Rasulallah, sizin de var mıdır” “Evet, benim de vardır. Ancak Allah bana yardım etti, o cin Müslüman oldu. Ben selamette kaldım. Artık bana hayırdan başkasını tavsiye etmez”.
Sahihi Müslim 1401-k.Sıfatül-munafikum -4/2168-b-16
Sihir nedir?
Belli rumuzlarla belli işaret ve dualarla bir şeyi etkilemek, tesiri altına almaktır. Üç bin yıllık sihrin geçmişi vardır. Hazreti Musa’nın karşısına çıkan sihirbazların yaptığı sihir, Hazreti Musa’nın yaptığı ise mucizedir. Allah şöyle buyurur: “Hal bu ki onlar (o iki melek) biz ancak fitneyiz. (imtihan için gönderilmişiz) sakın sihir yapıp ta kâfir olma- demedikçe hiç kimseye sihir öğretmezdik” Bakara=102
Sihir yapmak, bu ilimle uğraşmak haramdır. Müslüman ancak bu sihri bozmak için Allah rızasını gözetirse sevap olur.
 Selam ve dualar….. 27.12.2012

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR