Muzaffer Dereli

Muzaffer Dereli

Ey Oğul!

Ey Oğul!

Ey Oğul!
Allah için dostlar edin. Bil ki onlar kişiye lâzımdır. Onlarla Hak rızası için yakınlaş. Hem sevinç hem de dert ortağın olurlar. Onlarla ziyaretleşmeyi ihmal etme. Bilesin ki Allah için birbirini sevenleri de Allah (c.c.) sever.
Ey Oğul!
Bil ki hediyeleşmek en güzel gönül bağıdır. Arkadaş, dost ve yakınlarla hediyeleşmeye gayret et! Hele kişi çocuklarına, anne babası ve akrabalarına hediyeler sunarsa, pek güzel olur. Çünkü evvelâ onlarla yakınlık emredilmiş ve üzerinde çokça durulmuştur. İşte bu davranış, gönüllere rahmet tohumlarını atacağı gibi aynı zamanda, Allah’ın (c.c.) rızasına da vesile olur.
Ey Oğul!
İnsanlarla güzel geçin. Kusurlara aldırış etme. Bil ki her biri için nice mükâfatlar vardır. Yine bilesin ki onlara karşı sana düşen, sabırdır.
Ey Oğul!
İlâçların en güzeli nedir bilir misin? Bil ki o sabırdır. O ki; nice dert, gam, keder ve sıkıntılar onunla tedâvî olur. O, bilenler için hiç de pahalı olmayan bir ilâçtır.
Ey oğul!
O halde sen, sabır ilâcını yanından hiç eksik etme. Sabrın ki, Allah için olsun. Maksadın O’nun rızasını kazanmak olsun. Görürsün ki o zaman, nice zehirler bal şerbetine dönüşür.
Ey Oğul!
Yine bil ki, “sabrın başı acıdır amma sonu pek de tatlıdır.” Bilesin ki sabır ilâcını içmeyenler hiç tükenmeyen acılar içmişlerdir.
Ey Oğul!
Öfke, pek büyük bir ağulu aştır. Onu yiyip duranlar hiç de şifa bulmamışlardır. Hatta onunla kalkanlar zararla oturmuşlardır. İşte bunun için o, pahalı da bir aştır.
Ey oğul!
Öfkene hâkim ol! Çünkü o şeytandandır. Öfkeyle beraber olanlar, daima şeytanla beraber olurlar. Eğer şeytanı kendinden uzak kılmak istiyorsan, sabır aşını yanından eksik etme! Onu sabır ilâcıyla tedâvî eyle!
Ey Oğul!
Bil ki Peygamber Efendimiz (s.a.v.); “Öfke Şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş su ile söndürülür. Öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest
alsın,” buyurmuşlardır. (Ebu Davud, Edeb 4.)
Ey Oğul!
Bil ki sabır, aynı zamanda insanı pişiren bir ocaktır. Onunla nice kişiler murada ermişlerdir. Nice kullar Allah’ın rızasına nail olmuşlardır. Kemale ermek ancak onunla mümkündür. Baksana, meyveler güneş ocağında nasıl da olgunlaşırlar.
Ey Oğul!
Huzur ve dirlik istiyorsan her mekânda sana lâzım olan sermaye yine sabırdır. Sakın o sermayeyi yabana atma! Yoksa kavga ve gürültüler eksik olmaz.
Ey Oğul!
Bil ki çoğu zaman acele de şeytandandır. Bilesin ki teennî ile hareket edeni Allah (c.c.) sever. Hadis-i Şerifte buyrulmuştur ki; “Teenni Allah Teâlâ’dan, acele de şeytandandır!” (Tirmizi, Birr 66) . Öyleyse sakın acele etme ki olgunlaşasın. Ocakta kaynayan yemeğe baksana! Kıvamına ermesi için ne kadar da sabırla kaynaması gerekiyor.
12 Ocak 2013

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Dereli Arşivi
SON YAZILAR