Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Ebu'lhayr Ahmet Efendi "Damat zade"

Ebu'lhayr Ahmet Efendi "Damat zade"

“Şeyhülislam ve Müftilenam” -60-

Anadolu kazaskerlerinden Çankırılı Mustafa Efendi’nin oğlu ve Şeyhülislam Minkari zade Yahya Efendi’nin damadıdır. Bu sebepten (damat zade) unvanıyla meşhurdur.
Doğum tarihi h.1076’dır. Ahmet Efendi, dini ilimleri tahsil ettikten sonra sırasıyla çeşitli medreselerde görev yaparak Bursa kadısı oldu (h. 1112). Altı sene sonra İstanbul Kadılığı’nı ondan sonra Anadolu (h.1122). Dört sene sonra da Rumeli Kazaskerliği’ni kazandı (h.1126). On beş ay kadar Rumeli Kazaskerliği’nde bulundu. H. 1130’da ikinci defa Rumeli Kazaskerliği’ne nail oldu. Bir sene sonra tekaüt / emekli edildi. H. 1136’da üçüncü defa söz konusu Kazaskerliğe yükseldi.
Paşmakçı zade Abdullah Efendi’nin azli üzerine fetva / şeyhülislamlık makamı sorumluluğuna sunuldu (h.1144)…. Bedenen duçar olduğu hastalık, vazifesini ifa etmesine mani oldu. Kırk gün kadar insanların işlerini sevk ve idare etmeye, yürütmeye muktedir olmadığından azledildi. Bir müddet Büyük Dere’deki sahilhanesinde (deniz kenarındaki konağında / yalısında) oturdu. Yalısının yanmış olması üzerine birkaç ay Rumeli kalesinde, ondan sonra Eyüp Sütlüce’de ikamet etti.
Vefatı, h.1154’dedir. Mezarı, İstanbul, Zeytinburnu Nişancılarda Şeyh Seyit Muhammed Murat Efendi zaviyesinde babası Mustafa Efendi’nin kabri bitişiğindedir. Fetva müddeti, Sultan I. Mahmut Han devrinde bir sene sekiz aydır. Büyük Dere’de Kefeli köyde bir hayratı, Sütlüce İskelesi meydanında bir çeşmesi vardır.
Kaynak
İlmiyye Salnamesi, S:513 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR