Ayşe Boztaş

Ayşe Boztaş

Biraz da renkler üzerine

Biraz da renkler üzerine

İnsan huzur duymak istediğinde gökyüzüne bakmadı mı?  Gözleri “maviyi” aramadı mı? Yahut yine insan yüreği yas tuttuğunda “karalar” bağlamadı mı?   Ya da beyaz kundakta ki bir bebeğin saflığını temsil ederken siyah ölüm yahut ebedi bir sonu temsil etmedi mi?    

**
Peki, o denli etkili miydi bu renkler? İşte bu sorunun cevabını bulmak için çıktığım yolda önce renklerin neleri ifade ettiklerine baktım. Örneğin beyazdan başladım. Saflığın ve temizliğin sembolü olan beyazın neden insanın içini açtığını anlamak zor değildi. İnsanın içini açmak demişken başka bir renge de buna benzer bir sıfat yüklendiğini gördüm. Bu renk sarıdan başkası değildi zira insanların güneşli günlerde dışarı çıkma hevesinin daha yüksek olması belki de sarının bu insana verdiği canlılık ve huzur etkisindendir.
**
Huzur ve güneş demişken “Maviden” bahsetmezsek olmaz. Zira açık mavinin insanlar üzerinde olumlu etkileri olduğu iddia ediliyor. Tıpkı turuncunun da beyaz gibi insanın içini açtığı, canlılık verdiği iddia edildiği gibi. Tabi renkler bunlarla sınırlı olmadığı gibi sembolleride bu kadar sınırlı değil. Zira bazı kaynaklar kaç renk vardır sorusuna “sonsuz “ şeklinde yanıt veriyor. Bu cevapla tatmin olmayanlar elbette renkleri saymaya başlamakta özgürdürler.
**
Elde olan renklerle yola çıktığımız da “kahverenginin “ samimiyetin ve dostluğun sembolü olduğu “yeşilin “ ise hayata bağlılığın sembolü olduğu iddia edildiği gibi. Yoğun sevginin sembolünün ise “kırmızı” ve “kırmızı tonları “olduğu iddia edilmiştir ki hâlâ da böyle anlamlandırıldıklarını görmekteyiz.  
**
Peki, asıl meselemiz olan renklerin insan psikolojisi üzerinde ki etkilerine gelecek olursak bu konuda başvurmamız gereken merciinin psikoloji bilimi olduğunu düşünmekteyim.                                                                         Toprağın kahverengi, gökyüzünün mavi, doğanın yeşili bürünmesinde elbette nice güzel hikmetler vardır. Umarım insanoğlu bu hikmetleri fark ederek yaşar. Zira yeryüzünde ki hikmetlere ve mutluluğa gözlerini karartmış bir kimse için ne mavinin ne de yeşilin bir önemi vardır.  Hayatınızı anlamlandıran renklere olmanız dileğiyle. Rengi mutluluk olan anlar yaşamanız dileğiyle.                                                                                                                       

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşe Boztaş Arşivi
SON YAZILAR