Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Beşinci Deva

Beşinci Deva

 Allah’a dua etmek ve O’nun kalbini kemale erdirmesi ve güzelleştirmesi için çokça dua etmektir. Muhakkak dua, kalpleri inşa etme kapılarından büyük bir kapıdır.
  Allah Celle ve Âlâ şöyle buyurur: “Hiç olmazsa, onlara bu şekilde azabımız geldiği zaman boyun eğselerdi! Fakat kalpleri iyice katılaştı ve şeytan da onlara yaptıklarını cazip gösterdi” (1).
  Şeyhülislam İbni Teymiyye rahımehullah (Allah ona rahmet etsin): Duanın en faydalı olanını dikkatle inceledim, tefekkürlere daldım, gördüm ki, Allah’ın rızasını kazanmak için yardım talebinde bulunmaktır -Yani Allah’ın rızasını kazanmaktır- Sonra Fatiha Süresi’nde Allah Teâlâ’nın şu sözünde şu gerçeği gördüm: “(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız”(2). 
  Muhakkak Rasulullah (s.av.), kalbinin sıhhati ve selameti için ve hak ve hidayet üzerinde sabit kalması için çokça dua ederdi.
  Tirmizi’de sahih bir senetle Ümmü Seleme’nin rivayet etiği bir hadis-i şerifte -Allah ondan razı olsun- şöyle buyrulur: Rasululah’ın duasının ekseriyeti şöyleydi: “Ya mukallibe’l- kulûbi  sebbit kalbi alâ dinike” (3).)  “Ey kalpleri çeviren Allah’ım kalbimi dininin üzere sabit kıl.”
  Sahih-i Müslim’de Abdullah bin Amr bin As’tan rivayet edilen bir hadis-i şerifte - Allah her ikisinden razı olsun - şöyle dedi: Rasulullah  (s.av.) şöyle buyurdu: “Muhakkak âdemoğlunun kalplerinin tamamı bir kalp gibi iki parmağı arsındadır, dilediği gibi tasarrufta bulunur.”
  Sonra Rasulullah  (s.av.) şöyle buyurdu: “Allahümme musarrife’l- kulûbi sarrif kulûbena alâ tâatike” (4). “Kalpler üzerinde tasarruf sahibi olan Allah’ım! Kalplerimizi vahyine itaat ve boyun eğmeye salih amel işlemeye çevir.”
  Kaynaklar:
  1. En’âm: 43
  2. Fatiha: 5
  3. Sünen-i Tirmizi: 2140
  4. Sahih-i Müslim: 2654
  Salahu’lkulûp, S: 40,41; Halid Bin Abdullah bin Muhammed Elmuslıh, Dâru’l vatan linneşr- Riyad (Söz konusu eser Arapçadır.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR