Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Atom Bombası Atılımı ve Adaların Elden Gidişi

Atom Bombası Atılımı ve Adaların Elden Gidişi

II. Dünya Savaşı'nın diğer bir yönü de yıllarca Çin ile savaşan Japonya’nın Pasifik Adaları olan Filipinler'i işgale yönelmeleridir.
***
Bu yönelme o kadar ileri gitmiş ola ki Amerika ile savaş başlayacağı kanısını ortaya getirmiştir. Böylece kendisine taarruz edebilecek Japonları durdurmak ve Filipin adalarını kurtarmak için savaşa girmiştir.
***
Bu savaş karada da olmakla beraber daha çok uçak ve gemi savaşını ortaya çıkarmıştır.
Japonların uçakları Amerikan uçaklarına daha fazla hasar vermekte, karada ise Amerikalıları ilerletmemekle başarılı bir savaş yapmakta idiler.
MacArthur idaresindeki Amerikan ordusu haylice mücadele etse de netice alamamaktadır.
***
Bu sıralarda Avrupa’da ki savaş sona ermiş Amerika ve müttefikleri ile Rus devleti Berlin şehrinin ortasında kucaklaşmışlardır.
Ruslar Avrupa’yı bırakıp Japonya ile de savaş etmek suretiyle Avrupa’da olduğu gibi burada da yer kapmak istemiyle Kore adasında savaşa iştirak etmiş ve Kuzey Kore'yi işgal etmiş olmaktadır ama Rusya’ya bağlı bir devlet meydana getirmiştir.
***
Savaşı mücadele ile sona erdiremeyeceğini anlayan Amerika halen dünyaca tasvip edilmeyen bir işleme girişirken bir nevi tecrübe safhası da yapılmıştır.
***
Atom bombasını meydana getiren Amerika hem savaşı durdurmak hem de tecrübe yapmak uğruna büyük bir mezalime el atmış. Halen o topraklarda, değil insanlar tabiat bile yok olmuştur.
Çokları, Japonya durdurulamamıştır da buna başvurulmuş kanısına sahiptirler.
Hiçte değil;
Avrupa’da müttefikleri Almanya’nın teslim olduğunu gören Japonya da savaşın durmasını arzu etmiş anlaşma yoluna girmiştir.
Nitekim. Japonya 10 Temmuz 1945'te Yüksek Savaş Yönetimi Kongresi'nde  Sovyetler Birliği aracılığıyla müzakere yolunu aramak üzere Fumimaro Konoe'yi özel elçi olarak yollamayı kararlaştırarak Sovyetlere teklif ettiyse de…
17 Temmuz 1945'te Almanya'nın Potsdam kentinde Müttefiklerin liderleri Harry S. Truman, Winston Churchill ve Josef Stalin'in katılımıyla Potsdam Konferansı açılmıştır.
Ne yazık ki ertesi gün Sovyetler Birliği Japonya’ya özel elçi yollanmasını reddetmiştir.
***
26 Temmuz 1945'de Müttefikler “Potsdam Demeci” ile Japonya'yı teslim olmaya çağırdı. Ancak ilanın taslağında var olan İmparatorluk sisteminin korunmasına dair madde kaldırıldığı için Japon Başbakanı Kantarö Suziki Potsdam Demecini kabul edemedi. Böylece Japonya teslim isteğini geri çevrilmiş oldu.
***
Amerika Birleşik Devletleri Hiroşima'daki saldırısının neticeye ulaşamaması ile 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 saat 11.02'de Nagasaki'de Plütonyum-239 tipi Atom Bombası “Fat Man” (Şişko Adam) ile ikinci saldırısını gerçekleştirdi.
***
Bu gerçekleştirme 140 bin Japon’un ve bulundukları yerin tabiat yaşamının bile yok olması neticesinde Japonya’nın hemen pes etmesine ve Amerikan’ın işgal etmesine sebebiyet verdi.
Ve halen Almanya’da olduğu gibi Japonya’da da Amerikan kuvvetleri hazır ve nazır(!)
***
Ege Adaları'nın elden gidişi
Osmanlı'nın tabiiyetinde olan Rodos ve Oniki Ada Trablusgarp Savaşı sırasında İtalyanlar tarafından yapılan çıkarmalar sonucu 1912 yılında işgal edilmişti.
Kurtuluş Savaşı sırasında halkının Türk ve Rum olması dışında ne İtalya’nın ne de Yunanistan’ın tarihi ve coğrafi bir hakları yoktu.
Nitekim İtalyanlar geçici işgal yaptıklarını, ilerde Türklere teslim edeceklerini şartlamışlarsa da bir türlü yerine getirmiyorlardı.
İşte böylece gerek Lozan’da gerekse II. Dünya Savaşı sonunda olmak üzere iki kere adaların bizden gidiş sebepleri uzunca olmaktadır. Buraya sığmaz.
Gelecek yazı da izleriz inşallah.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR