Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Anadolu Aslanları Tanıtımı ve AKP İl Başkanı

Anadolu Aslanları Tanıtımı ve AKP İl Başkanı

Hafta başında “ASKON” rumuzlu Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Konya Şubesi’nin daveti oldu. Yeni yönetim kurulunu tanıtacaklardı ama mutlaka konu genişlemesi içinde fikir beyanı da bulunmaları olacaktı tabii.
Geçenlerde MÜSİAD toplantısında ekonomi, ticaret ve diğer konulara değinmelerini sunmuştum. Birde bu teşekkülün düşüncelerini öğreneyim deyip her ne kadar Konya Otoraylarının ihtiyarlayıp yalpaladığı gibi benim tabanvayda aynı olsa da yarı otobüs yarı tabanvayla ulaşıp izlemeye oturduk.
 Yeni yönetim kurulunu tanıtan Başkan Sayın Yakup Yıldırım tahminim gibi genel konulara giriverdi.
Bu arada bir husus dikkatimi çekti. Üyelerinin hepsi sanayi iş adamları olmakta idi. Diğer tüm üyelerde aynı kategorideydi herhalde.
MÜSİAD’da aynı durum olsa da, onlar da ihracatçı ticaret iş sahipleri de olup ihracat yükseltimin de payları olan iş adamları topluluğu bulunmakta.
***
Geçmiş yılları getirdi belleğim. Bendeniz bile kırk ve ellili yıllarda mobilya işlemi yaparken döşeme malzemelerinin hepsini İstanbul’a kadar gidip, ticareti elde etmiş azınlıklardan almak mecburiyetinde idim.
Zaten o zaman kimse imalata da girişemiyordu bendeniz gibi. Zamanın iktidarı, makineleri 2,5 beygir gücü motor üzerinde çalıştırmayı yasak etmiş varlık vergisine bağladığı için kimse imalat yapamıyordu. Birkaç makinesi olanlar tavanlara yerleştirdikleri kasnaklar vasıtasıyla döndürmüş oluyorlardı ama ikide bir kayışlar kopuyordu tabii.
Nitekim Sanayi mektebi atölyesinde bile durum öyle iken kasnak kayışı kopmuş bağlantı telleri öğrenci kardeşimizin gözünü heba etmişti.
İşte İnönü devrini alkışlayanlar hakikatleri bilsinler ki sanayinin baltalanışı ancak elli beşlerden sonra sona ermişti..  
Ne azınlık ne dukalık! “Anadolu Aslanları” çıkmıştı ortaya. Hızla ilerleyen bu günkü durumla iftihar içinde takdirlerimi de belirtmek isterim.
***
Uzatmayalım da birde görüşlerini öğrenelim dağarcıklarında neler var bakalım. Tüm konuşmalar köşeye sığmaz ana noktalardan özet parçalar sunayım.
 “ASKON’un kuruluş amaçları çerçevesinde yeni dönem yapılanmamızı hızla tamamlayarak faaliyetlerimizi daha üst seviyelere çıkarabilmek için yoğun bir çaba içerisine girdik.
Üyelerimiz başta olmak üzere Konya’mızın ve dolayısıyla ülkemizin gelişiminde önemli bir rol oynadığımızın bilincindeyiz… Anadolu Aslanları İşadamları Derneği, işadamı kimliğine ve girişimci cesaretine sahip insanları ortak çıkarlar ve sosyal hedefler etrafında bir araya getiren, bu yapılanmayla ülkenin ve ekonominin güçleneceğine inanan bir sivil toplum örgütüdür…”
“şehrimizde kurulmasını istediğimiz özel ekonomi bölgesi, sivil anayasa, sivil havaalanı, son günlerde cereyan eden MİT görevlilerinin sorgulanmaya çağırılmaları, dindar gençlik yetiştirme tartışmaları gibi konularda örgütümüzün görüşleri olarak;
Son günlerde Güney Kore modeli örnek alınarak ülkemizde Özel Ekonomi Bölgeleri oluşturulması için çalışmalar yapılıyor. Şehrimizde de KTO, KSO, TBO, ASKON, MÜSİAD ve AKTİSAD’ın da altına imza attığı bir rapor hazırlanmış, ilgili bakanlıklara ve tüm kamu kuruluşlarına ulaştırılmıştır…” 
“Ülkemizin farklı bölgelerinde oluşturulması planlanan Özel Ekonomi Bölgelerinden birisinin de Konya olmasını istemekteyiz. Organize sanayi bölgeleri ve özel organize sanayi siteleri ile Türkiye’de 210000 KOBİ’nin 20 binini üzerinde toplayarak KOBİ başkenti olan ve Ekonomide kendi öz sermayesiyle kalkınmayı başarmış bir İl olan şehrimizi de kapsamalıdır….”
“Kurulduğunda yaklaşık 80 sektörde ciddi üretimler yapan ilimizin ihracatı artacak, yeni yatırımlara kapılar açacak ve işsizlik probleminin çözümüne de katkıda bulunacaktır. Dolayısıyla Konya - Mersin arasındaki yapılacak olan demiryolu ile Konya - Antalya arası hızlı tren projesini de hızlandıracaktır.
Bu konuda önemli bir gerçeği de tespit etmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Selçuk Üniversitesi Teknokent Başkanı Sayın Fatih Botsalı hocamızın yaptığı TÜBİTAK destekleri ile ilgili bir toplantıda acı bir gerçeği öğrendik. 20 bin KOBİ’si olan şehrimiz de sadece 120 adet TÜBİTAK projesinin desteklendiğini, çok fazla ARGE destek talebinin olmadığını öğrenmiş olduk. Bu noktada sanayicilerimizin üniversitelerimizden çok ciddi bir destek alamadıklarını üzülerek görmüş olduk…”
Sayın Yıldırım yapılması düşünülen yeni Anayasa üzerindeki görüşleri olarak da “Milletimizin, hangi inançtan, hangi ırktan ya da hangi kesimden olursa olsun tüm fertleriyle, huzur içerinde yaşamasını temin eden ortak bir sözleşme metni olarak değerlendirilmelidir…” derken ilaveten;
 “Doğal özgürlük alanları ve hakların devlet güçleri ya da diğer güçler tarafından ihlal edilmemesi Anayasaca sağlanmalıdır ve anayasal teminat altına alınmalıdır. Dil, Din, İnanç, İlim, Teşebbüs, Seyahat, İfade, Eğitim, Örgütlenme, Vicdani Ret, Giyim-kuşam özgürlükleri ile Bu hakların kullanımı için hizmet alan ya da veren ayrımı yapılmamalıdır. İdeolojik ve hegemonik devlet anlayışlarını içeren anayasaların zamanı geçmiştir. Artık, katılımcılığı sağlayan, her vatandaşın kendisini bulacağı ve gönülden sahipleneceği metinlere ihtiyaç vardır.” vurgusunu yaptı..
Devlet Vatandaş ilişkisinde de “Devletin birinci elden yürütmesi gereken hizmet ve sorumluluk alanları şu dört konuyla sınırlı kalabilir:
a)Adalet, b) Güvenlik, c) Eğitim, d) Sağlık. Bunlar dışında devletin görevi, denetleme ve yönlendirme işinin doğru ve etkin bir şekilde yapılmasıdır….
Ekonomi, Ticaret ve Turizm de ilerlemeyi sağlayacak tamamen askerî kontrolden arınmış bir Konya sivil alanı yapılması zaruridir
 Ancak Konya milletvekillerimiz bu konuda gerekli mücadeleyi veriyorlar mı? Vermiyorlar mı? Ya da veremiyorlar mı? Diye düşünüyorken. Aksaray milletvekilleri Akbaş mevkiine, Karaman milletvekillerinin ise Güneysınır mevkiine sivil bir havaalanının mücadelesini azimle yürüttüklerini görmekteyiz….
Hayıflanmasını yaparken diğer günlük konulara da girmişti.
Söz alarak değindim.
Neden bizim vekiller yapamıyor mu diyorsunuz? Yıllardır bu böyle. 1954’deki ilkyazım “Konya’yı Üvey Evlat Görüyorlar” idi yarım asıdır değişim oldu mu? Sivil toplumlar, İstanbul, Ankara Konyalılar vb. derneklerinde toplanırlar hararetle Konya dertlerini konuşurlar. Lüks içinde yemek sonu çay içer dağılırlar. Ertesi yıl bir daha! İşte gidişat! 
Ama bir ilin bir milletvekili sözünü geçirir meselesini çözer. Bunları konuşuyoruz ama hep havada kalıyor diye noktaladım.
Toplantı sonu ASKON teşkilatına başarılar dileyerek ayrıldım.
***
 AK Partisi İl Başkanı Adaş Sayın Ahmet Sorgun’un da daveti vardı. Verdiği görkemli basın toplantısına da değineceğim diye başlığı atmıştım ama olmadı. Köşe bitti.
İnşallah gelecek yazımda güzel ve takdir edilecek çalışmaların anlatımını içeren bu basın toplantısını da sunarım sizlere.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR