Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

AİLE DEMEK NE DEMEK?

AİLE DEMEK NE DEMEK?

Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun varlığının ve kudretinin delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.” (Rûm, 30/21)

Bu haftaki yazımız “Aile Haftası “ vesilesi ile Ev’lenmek, evli kalabilmek ve aile kurabilmek üzerine olsun. Hele hele özellikle günümüz çağındaki ailenin durumu, boşanmaların artmış olması gibi faktörleri de göz önüne alacak olursak hassas bir konu olduğu çok açıktır.

***

İslam aile kurmaya, aile olmaya büyük önem verirken bugün ise toplumu bir çöküntüye götüren ve aile dinamikleriyle oynayan bir cenah temel yapı taşlarımızı oynatmaktadır. Daha düne kadar olmazsa olmaz değerler konuşulurken bugün bu değerlerin birer birer bizden sökülmeye başlandığı, “Ne olacak canım!” anlayışının günden güne arttığı bir dünyaya doğru yavaş yavaş yol aldığımızı ne yazık ki hatırlatmak ve uyarmak istiyorum.

Aile demek huzur demektir. Neşe ve saadetin özünü oluşturan birer çatı demektir. Bir binanın çatısı ne kadar yıpranmışsa çökmesi de o kadar hızlı olacaktır. Çatı olmayan bir ev düşünebiliyor musunuz? Bu nasıl imkansızsa ailenin temel yapı taşı da güvenli bir çatıdır. Yani bu çatı o aileyi çepe çevre saran, eşler arasındaki ülfet, muhabbet, güven ve sevgidir. Bunlardan biri dahi eksik olursa Allah muhafaza bu ev çatırdamaya ve yıkılmaya mahkûmdur.

Eşler, birbirini sarar, birbirine emanet edilen değerlere sahip çıkar. Bu husus Bakara Suresi 187. Ayet-i Kerimede “Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz.” Ölçüsüyle vurgulanmıştır.

Aile kalabilmek, eşlere eşit derecede düşen sorumluluklarını yerine getirmekle, sabır göstermekle, yuvayı tehdit eden her türlü kötülükten uzak durmakla gerçekleşecektir. Bu kötülükleri burada tek tek sıralamak yerine boşanma oranlarındaki artış ve nedenlerine bakmak bizlere ibret olarak yetecektir.

***

Aile olabilmek ve aile kalabilmek... Bizim olmazsa olmazımızdır. Bugün çeşitli mecralarda ailemizin dinamikleriyle oynamaya çalışan hiç bir kesime fırsat tanınmamalı, bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkmalıyız. Ailede ortaya çıkan bir problem toplumun her kesimine aksetmektedir.

Mevlam hepimize sağlıklı, huzurlu ve mutlu yuvalar nasip eylesin.

 

Selam,dua ve muhabbetlerimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR