Muammer Çelik

Muammer Çelik

Af Günleri

Af Günleri

Mahkemesi olan bir kişi mahkûm olmak, tutuklu kalmak, ceza yemekle; bırakılmak, mahkûm olmamak, kurtulmak, beraat etmek olasılıklarıyla karşı karşıyadır. Ya mahkûmdur, cezalıdır ya da beratla kurtuluştadır. Sonuç; ya (hapistir) mahkûmiyettir, ya da özgürlüktür.

***

Tabii insan olma sıfatını taşıyan her insan; ruhu, duygusu, hissi, ahlakı; kısaca insan olabilme vasıflarını yitirmemiş her kişi özgürlüğü, kurtuluşu, felahı ister, istemelidir. Bu her insan için fıtri bir davranıştır.  

***

Bunun için Kelamullah olan, zaman ve mekân üstü; evrensel kitabımız Kur’an bu konudaki evrensel mesajını şu üç kelime ile sıralar. Bunun birincisi: “İllelleziyne Tabuu” tövbe edenler, etmeliler. Yani Afüvvün Kerim olan Allah’tan af dilemek tövbe etmektir. İkincisi: “ Ve eslehuu” yapılan hata-yanlış düzeltilecek, ıslah edilecek.  Hiçbir düzeltme yapmadan tövbe olmaz, tamirat şart... Üçüncüsü: ise hangi şekliyle suç işlenmişse o şekil izale edilecek. Eğer susarak, hakkı gizleyerek suç işlenmişse konuşulacak; zinaya zina, kumara kumar, faize faizdir; denecek. Ya da hangi suç işlenmiş veya işleniyorsa o suç ortadan kaldırılacak. İhmaller, haksızlıklar, gösteriş ve riyakârlık, haksızlık, zulüm, yalan ve saldırganlık... vs. Yapılmayacak.  

***

İşte bundan sonra müsait ortam dediğimiz Cenabı Allah’ın fırsat tanıdığı af günleri, ikram, şenlik ve bayram günleri, kurtuluş, berat günleri fırsata çevrilip; hem Cenabı Allah’tan af dileyerek hem insanların gönlünü alıp ıslaha tamire gidilerek hem de yapılan yanlışı ortadan kaldırarak Beratımızı alırız inşallah.

***

Ancak hala “Kim ne derse desin ben haklıyım, ben bildiğimi yaparım, ölen ölür kalan sağlar bizimdir.” Deyip te kibirli bir şekilde Allah’a- sözde- dua edip tövbe edenleri; bırakın affetmeyi Allah Kuran’da defalarca “ La yükellimihümullahi Vela yenzuru ileyhim” buyuruyor. Yani; (Aman Allah’ım ne büyük bir ceza) “Allah onlarla ne konuşacak ne de yüzlerine bakacak.” Yahu yapmayın, şu kibrinizden vazgeçin!.. Bin defa daha Berat Kandili kutlasanız bu kibirle iflah olunmaz. Kibirli olan insan, farkında olmadan Allah’la savaşır.

***

Yoksa hatasız kul olmaz. Her insan yanılır, şaşar ve kusur işler hata yapmak insana mahsus ama tövbe edip onu düzeltmek te erdemli insana mahsustur. Zaten Cenabı Allah’ta “ Afüvvün Kadir,”dir, Afüvvün Kerimdir, Tevvaptır, tövbeleri çokça kabul edendir.

***

Bu fırsatları kaçırmamak lazım. İnsanın günahları hataları ne kadar çok olursa olsun Allah’ın affedeceğini Resulullah (s.a.v) bize haber veriyor: “ Beni Kelp kabilesinin koyunlarının kılları adedince...!” Bunun sınırı yok...  

***

Bu fırsatları kaçırmamak lazım. Eğer Berat Gecesini kaçırmışsak önümüzde tüm Ramazan geceleri ve Kadir Gecesi var tabii sadece bu geceler değil olay 24 saat 365 gün tövbe edilmiş, ıslah edilmiş, işlenen suç ortadan kaldırılmış olmak koşuluyla...

***

Ben bugünden sonraki mübarek günlere hazırlanıyorum. Özellikle Ramazan Takva Eğitim Mektebine sıkı sıkı hazırlanıyorum. Siz de hemen toparlanıp bu fırsatla hep beraber hayatımızı düzenleyelim inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Çelik Arşivi

Arefe

27 Haziran 2023 Salı 07:00
SON YAZILAR