Vatandaşın yükü ağırlaştı

Vatandaşın yükü ağırlaştı

Temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar, artırılan 200 liralık asgari ücret zammını da eritiyor. Konut kiralarının ve faturaların yüksek olması; ağırlıklı ithal ürün tüketilmesine rağmen, ürün fiyatlarının düşük olmaması vatandaşın belini büküyor

Son çeyrekteki yüzde 11,1'lik büyümeden, vatandaş kendine pay alamadı. 2017 yılının Kasım ayında enflasyon 1,49 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,90, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 17,28 oldu. 100 liranın alım gücü, 35 liraya kadar indi. Vatandaşın alım gücü düştü. Yapılan tüm baskı ve taleplere rağmen asgari ücrete yeni yıl ile birlikte sadece yüzde 14,2 zam yapıldı. Asgari ücret, bin 400 TL'den, 1603 TL'ye yükseltildi. Artış,  vatandaşı memnun etmedi. Ücret, yine açlık sınırının altında kaldı. Dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 608 lira, yoksulluk sınırı 5 bin 238 TL oldu.  Bir kişinin aylık geçim maliyeti, bin 989 TL’ye yükseldi. Mutfak enflasyonu aylık yüzde 2,60 ve on iki aylık yüzde 12,29 oranında seyretti.  Nefes almak bile neredeyse paralı hale geldi.

EKONOMİK SIKINTI VATANDAŞI TEDİRGİN EDİYOR

Asgari ücret artışı ile birlikte ürünlere de zamlar yapıldı. Vatandaş; ağır kira, yüksek fatura ve pahalı ürünler altında eziliyor. Ayrıca vatandaş alımının büyük çoğunluğunu da kredi kartı ile yapıyor. Cebinde sıcak parası bulunmayan vatandaş, omuzundaki yükün azaltılmasını istiyor.  Özetle  1 Ocak'tan itibaren trafik cezalarından ehliyet harçlarına, damga vergisinden su tüketim bedellerine kadar hemen her şeye yüzde 14.47 oranında zam geldi. Ekonomik sıkıntılar sebebiyle faiz bataklığına sürüklenen ve yuvaları dağılan vatandaşlar bir de; icralık oluyor. Kimileri de tefecilerin eline düşüyor.

FATURALARIN YÜKSEK GELMESİ BIKTIRDI

Konya'da elektrik faturaları uçuşa geçti. Ocak ayından itibaren elektriğin yüzde 8,8 daha zamlı kullanılmaya başlanması, vatandaşın belini bükmeye yetti. 2017 yılı tarifesine göre elektriğe yüz lira ödeyen vatandaş, 2018 yılında 109 lira ödüyor. Su faturası da elektrik faturalarına denk gelmeye başladı. KOSKİ'nin su faturalarına gizli gizli yaptığı zam da vatandaşın cebindeki parayı eritiyor. Havaların soğuması ile birlikte derecesi artırılan doğalgaz da; kış aylarında vatandaşın maddi yükünü artıyor.

EVLENMEK VE YENİ EVE TAŞINMAK HAYAL OLDU

Yeni eve taşınan çiftler, Konya'ya eğitim hayatını sürdürmek için gelen öğrenciler veya tayin olan memurların da yükü fazla oluyor. Ev fiyatlarındaki yükseliş durdurulamıyor. Satılık ve kiralık konut fiyatları, dudak uçuklatıcı rakamlara ulaşıyor. Doğalgazlı en ucuz kiralık konut fiyatları 700-750 TL'den başlıyor. Ev tutmak isteyen vatandaş üstelik ev kirası kadar emlakçıya bir de komisyon veriyor. Doğalgaz abonelik ücretleri de tarifesine göre değişiyor. Vatandaştan, kombi doğalgaz sobası, ocak ve sıcak suya güvence bedeli olarak 479 TL, doğalgaz sobası ya da kombi başına 386 TL, sadece pişirme ve sıcak su için ise güvence bedeli olarak 93 TL alınıyor. Elektrik aboneliği için bağlama ücreti, en az 113 buçuk lira olarak belirleniyor. Su aboneliği açtırmak için de vatandaşın cebinden en az 113 lira çıkıyor. Yeni bir eve taşınmak çile haline gelirken, özellikle düşük gelirli ailelerin bu yük altında ezildiği ise dikkatlerden kaçmıyor.

TEMEL TÜKETİM ÜRÜNLERİNE YAKLAŞILMIYOR

Mutfak masraflarındaki artış, ailelerin bütçesini fazlası ile zorluyor. Temel tüketim ürünlerindeki artış, vatandaşı alışveriş yaparken daha temkinli davranmak zorunda bırakıyor. Domatesten, meyveye; etten, tereyağına neredeyse her şey tezgâhlarda günümüz itibari ile daha pahalıya satılıyor. Vatandaşın evdeki hesabı, artık çarşıya uymuyor. 3 poşetlik alışveriş yapan halkın cebinden en az 100 lira para çıkıyor. Salatalığın kilosu 4,45, domatesin kilosu 4,45, biberin kilosu 3,75, patatesin kilosu 1,75 liradan satışa sunuluyor. Meyve fiyatları ise sebze fiyatlarını neredeyse ikiye katladı. 2017 yılının ortalarında 28-29 liraya satılan tereyağı 36 liraya kadar yükseldi. Ekmeğin fiyatı değişmezken; gramajı 250'den 200'e indirildi. Bebeklere özel giyecek ve yiyecek ürünlerinde de en az yüzde 10'luk bir artış oldu. Çerez, balık lüks olmaktan çıktı. Antep fıstığının kilosu 75, kuru incirin kilosu 40, leblebinin kilosu 23, çekirdeğin kilosu 14 liraya kadar çıktı.   Piyasadaki daralmayı önlemek için ise hükümet bütün çareyi ithalatta arıyor. Yerli üretici, her geçen gün azalırken; ithal ürünler de daha fazla reyonlara giriyor. İthalatın artmasına rağmen, ürünlerin fiyatının düşmemesi de vatandaşın tepkisine neden oluyor.

HER İŞLEM İÇİN AYRI ÜCRET ÖDENİYOR

Geçtiğimiz yıl ve 2018 yılının ilk 2 haftasında en fazla fiyatı değişen ürün ise yine benzin oldu. Benzine yeni zam yolda. 16 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere, benzine 9 kuruş daha zam yapılacak. Yıl başında cep telefonundan alınan Özel İletişim Vergisi 47.7 liradan 54.6 liraya, B sınıfı ehliyet harcı 418.3 liradan 479 liraya, 1 yıllık pasaport harcı 169.5 liradan 194 liraya çıktı. Önce yüzde 40 olarak belirlenen ardından da yüzde 15 ve yüzde 25 oranlarında zamlanacağı söylenilen MTV uygulaması hayata geçirildi. Emlak Vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar yani yüzde 7.25 zamlandı. Çevre Temizlik Vergisi her 1 metreküp su tüketimi için 28 kuruştan, 32 kuruşa çıktı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum