A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Tavla oynamak câiz midir?

Tavla oynamak câiz midir?

Eşim sezaryenle doğum yaptı. Bu doğumdan kaç gün sonra namaz kılabilir?
Sezaryenle doğum yapanlar, rahimden kan gelmezse yıkanır ve namazlarını kılar. Şayet rahimden kan geliyorsa kesilmesini bekler.

Hocam! Bir bayan olarak yalın ayak namaz kılabilir miyim?
Hanefi mezhebine göre hür bir kadının elleri ve yüzü hariç diğer taraflarını örtmesi gerekir. Ayakların açık olmasında ihtilaf vardır. Şafi mezhebine göre, kadınların ayakları da avrettir. Şafi mezhebine göre çorapsız namaz kılmak câiz değildir. Her ne kadar Hanefi mezhebinde kadınların çorapsız namaz kılmaları câiz olsa da, efdal olan çorapla namaz kılmaktır. İhtiyata uygun olan budur.

Hocam! Tavla oynamak câiz midir?
Tavla oynamak haramdır. Ebu Hureyre den rivayet olunan bir Hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu: “Tavla oynayan kimse elini domuz kanına bulaştırmış gibidir.” (Müslim) Bu konu açılmışken kumarla ilgili kısa bir açıklama yapalım. Bu hadisi şerifi hadis âlimleri şu şekilde şerh etmiştir. “Domuz kanı haramdır. Çok kötü bir şeydir. Bu oyunları oynarken Allah ve Rasûlüne, isyan vardır. Zamanı boşa israf etme vardır, bu açıdan çirkin görülmüştür.” (Ennasiyat Adlı Arapça eser, sayfa 103)
Tavlada 15 beyaz pul, 15 de siyah pul var. Toplarsanız 30 rakamı ortaya çıkar. İkide zar var 32 eder. İslâm’ın 32 farzına eşit olur. Yani bu oyunda tüm Müslümanların otuz iki farzıyla alay ediliyor.
Gençler, pişti diye dörtlü oyun oynarlar. 52 kâğıt, ikide okey=54 eder. Bununla da İslâm’ın 54 farzıyla alay ediliyor.
Bir oyun daha var 104 kâğıtla oynanıyor. Zannedersem Türkçesi bulum diyorlar. 104 Allah’ın gönderdiği 100 küçük, 4 büyük kitap var. Toplam 104 kitap. Yani oynarken, Tevrat-ı al, Zebur-u ver, İncili al, Kur’an-ı ver gibi bir anlayışla Müslümanların inancıyla oynanıyor.
“Bom” diye bir oyun daha var. Bu oyun 28 kâğıtla oynanıyor. Bu rakam size neyi hatırlatıyor. Kur’an da adı geçen 28 peygamberi değil mi? Kur’an’da 28 peygamberle alay ediliyor. Ama Müslüman bunun farkında değil.
Zannedersem domino’da 32 demirle oynanır. Yine bu’da 32 farza eşittir. Tavla oynarken, düşeş diyen oyunu kazanır. Düşeş 6+6=12dir. Namazın 12 farzına eşittir. Bu oyunda da namazla alay ediliyor.
Herhangi bir oyun ütmek için oynanıyorsa bu kumar olur. Allah (c.c) Kuran-ı Kerim’in Mâide süresi’nin 90. ayetinde şöyle buyuruyor:  “Ey iman edenler aklı örten: (içki, şarap, rakı, votka, bira, şampanya, eroin v.s) kumar, dikili taşlar (şans oyunları), fal okları.  Falcılık ancak şeytanın işi ve birer pisliktir, onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Bu ayet, içki hakkında inen son ayettir. Allah böylece içki kumar ve fena işler hakkında uyarıyor. Bu konunun açıklanmasına vesile olan okurumuza çok teşekkür ederim. Tüm okurlarımıza sağlık, afiyet ve huzurlu günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR