Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Sosyalizm

Sosyalizm

Sosyalizm, belirli bir grubun, büyük halk çoğunluğunu sömürmesi üzerine kurulmuştur. Sosyalizmde mülkiyet ilkesi tamamen yok edilmiştir.
Sosyalist sistemin diğer bir adı da toplumculuktur. Ekonomik faaliyetler devlet tarafından emir-komuta ile plânlanıp, düzenlenir. Ferdi teşebbüs hürriyeti yoktur. Piyasa ve fiyat mekanizmasına yer vermez. Sosyalizmden sonra kurulması düşünülen komünizmin varlığı ise sadece fikri plân da kalmıştır.
Sosyalizmin ana kuralı (parolası) “her şey toplum içindir, kolektivisttir” esasına dayanmaktadır. Karakteri baskı, zulüm, istismar, ahlâki bozukluk ve tahakkümdür.
Sosyalist sistemin işleyiş şekli:
1) Ferdi mülkiyet yoktur. Devlet mülkiyeti vardır. Her şey devletin malı ve devlete aittir.
2) Ferdi ticaret yoktur. Sadece devletlerarası ticaret vardır.
3) Ferdi ticaret olmadığı için iç faiz de yoktur. Fakat devletlerarası münasebetlerden dolayı dış faiz vardır. Yani yabancı ülkelere verdiği kredilerden faiz alır. Aldığı kredilere de faiz verir.
Sosyalizmde “her şey toplum içindir” prensibi her ne kadar hâkim ise de devlet imkânlarından sadece komünist parti idarecileri yararlanır. Bu sebeple sosyalizmde her şey komünist parti idarecileri içindir. Diğer toplum kesimleri, komünist partinin emrinde devamlı ezilmeye mahkûmdur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR