Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Sigara Nasıl Bırakılır

Sigara Nasıl Bırakılır

Milli Gençlikle yazı serisi

Genel olarak sigara içen veya içmeyen herkes, sigaranın zararlarını bilir. Televizyon, internet ve gazeteler bu konuda bir hayli yayın yaptılar.
Sigara kullananlar her zaman, ben bunu bırakacağım derler ama bir türlü bu fikirlerini “kuvveden fiile geçiremezler (gerçekleştiremezler)” Sigaraya olan bağımlılık onların yakalarını bir türlü bırakmaz.
Sağlık Bakanlığı “sigara ile mücadele” kapsamında birçok çalışmalar yapmakta ve “171 sigara bırakma hattı” tespit etmiş bulunmaktadır. Ancak onların da bekledikleri neticeleri aldıklarını zannetmiyorum.
Sigarayı bıraktırma kampanyasında billboardlar, televizyon kanalları, gazete sayfalarına ilan ve reklamlar tiryakiler üzerinde sadece bir kulak dolgunluğu yapmakta ama birçoğunun sigara bırakmasını sağlayamamaktadır.
Bir sigara tiryakisine, sigarayı bıraktırmaya çalışan doktorun veya hemşirenin kendisinin sigara içmesi, sözlerinde ki tesirini silip süpürmektedir.
BİRÇOK GENÇ SİGARA BIRAKTI
Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanlığım sırasında yaptığım ziyaretlerde veya eğitim çalışmalarında derslerin sonunda gençlerin inancına hitap ederek, sigarayı bırakmalarını istiyordum. Bu taktik başarılı oluyor, onların bir kısmı sigarayı bırakıyorlardı.
Biliyoruz ki bir insanın en büyük “muharrik gücü (onu o işi yapmaya zorlayan güç)” inancıdır. Eğer insanın inancına hitap ederseniz, ona o işi yaptırabilirsiniz. Savaşlarda “ölürsem şehit, kalırsam gaziyim” inancı, milletimizi her zaman en büyük neticeler almaya yönlendirdiği en açık bir misaldir.
Sevgili gençler,
Sigara gibi kötü bir alışkanlıktan kurtulmanın yolu önce “hayatını inandığı gibi yaşamaya hasreden Milli Gençlik” arasına girebilmektir. Ondan sonra sigara bırakmak artık çocuk oyuncağı gibidir.
Milli gençliğin özelliği;
Onun maneviyatçı olmasıdır.
Saniyen (ikincisi) hakkı tutmasıdır.
Salisen (üçüncüsü) nefis terbiyesine çalışmasıdır.
Sadisen (dördüncüsü) haksızlıklara karşı cihad etmesidir.
148.tütsü-ile-bal-alma.jpg
Arıcının biri kovanı tütsülerken, diğeri en önemli besin maddesi olan balı alıyor. İmanımızı çalmak isteyen Şeytan ve aveneleri de aynı yolu kullanır.
İNANÇ TEKEDEN SÜT SAĞDIRIR
Yukarıda ki başlık Milli Gençliğin Hocası Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a aittir. İnanan bir insanın yani inandınız mı, artık yapamayacağınız iş yoktur.
Allah (c.c) “Size verdiğimiz nimetlerin temizlerinden yiyiniz” buyurarak temiz olmayan yiyecek ve içeceklerden bizleri sakındırmaktadır.
Peygamberini örnek alan bir gencin sigara içmesi mümkün değildir. Çünkü Peygamberin sünnetinde böyle zararlı bir şeyi kullandığı görülmemiştir.
Nefis terbiyesine çalışan bir genç ise “sigara gibi nefsinin arzularına esir olma yerine, nefsine gem vurarak kendini sigara gibi çok zararlı bir maddeyi içmekten men edecektir.
Bu, Asr-ı Saadette de böyleydi. Toplumun içki kullanımı, tedricen de olsa sonunda yasaklanmış, herkes evindeki içki küplerini sokaklarına döktükleri için ve Mekke’nin sokakları, günlerce içki kokmuştu.
Sigara konusunda bir şair şöyle diyor;
“Bir garip bid’at, zuhur etti cihana,
Rabbim nasip etmesin ehl-i imana,
Duhan diye ona isim takmışlar,
Çıksın deyu tütsü verir, imana”
Yani İslam’da olmayan, çirkin bir hareket dünyada görünmektedir. Dilerim ki bu garip çirkinliği Allah, İman sahiplerine nasip etmesin. Ona duman demişler ama o, bu çirkinliği işleyenin imanın çıkması için durmadan duman vermektedir.”
Arıcılar, kovandan bal alabilmek için, bilirsiniz kovanın içine duman gönderirler. Arı dumandan kovanın ön taraflarına çekilince, arıcı arka taraftan onun balını alır götürür.
“Soğan ve sarımsak yiyen, mescidime yaklaşmasın” buyuran Sevgili Peygamberimiz, ondan daha kötü kokan sigarayı görseydi, acaba ne derdi?
Sigara içen bir kimse sigaranın dumanını içinde, meleklerin koruduğu iman açıkta kalır. Şeytan ve aveneleri (kötülük arkadaşları) o insanın imanını alıp götürmek isterler.
O HALDE NE YAPMALI
Yapılacak iş gayet basit…
Ben Milli gençliğim diyeceğiz. Milli gençlikle birlikte olacağız.
“Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan” atasözümüz çalışacak ve bizde çevremizde ki gençler gibi sigarayı bırakacağız.
Tabii. Sigarayı bırakan kardeşlerim, bana bir e-posta atarak sigarayı bıraktığını bildirecek. Ben de ona, sigaraya karşı direnme gücü vermesi için Allah’a dua edeceğim. Ve kaç gence (kaçı erkek, kaçı kız) sigara bıraktırdığı bir başka yazımda ilan edeceğim.
Alah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR